Aurakadun kulmassa tapahtuu taas muutoksia. Kuva: River Bank
Uutiset

Vuoden luetuimmat jutut: River Bank lopetti, Crane vaihtoi omistajaa, Bricco avautui, Drop sai jättidiilin ja Ruissalon yrittäjät yhdistivät voimansa

Ravintolakentän muutokset ja yritysmaailman uutiset kiinnostivat tänä vuonna Varsinais-Suomen Yrittäjä -lehden verkkolehden lukijoita. Y-lehti sai syksyllä 2021 uudet, entistä selkeämmät verkkosivut, ja sivuston kävijämäärä on ollut kovassa kasvussa. Uuden verkkosivuston vuoden 2021 kolme luetuinta juttua käsittelivät kaikki Turun ravintolaelämää.

Y-lehden verkkosivuston ylivoimaisesti vuoden luetuin juttu käsitteli muutoksia Turun Aurakadulla.

Suositun Old Bank -pubin tilalle juuri ennen koronan alkamista avautunut River Bank kertoi lopettavansa toimintansa vuoden lopussa, ja tilalle avautuu Proud Mary, joka on tanskalaisen REKOM Groupin uusin konsepti.River Bankia pyörittänyt yrittäjä Santtu Kiili suhtautui muutokseen hyvin mielin, vaikka River Bankin tarina jäikin lyhyeksi.

– Brittipubin perustaminen oli pitkäaikainen haaveeni, ja se tuli nyt koettua. Kun saimme tilan haltuumme loppuvuodesta 2019, teimme ravintolassa ison remontin, rakensimme sinne keittiön ja uusimme kalusteet. Pääsimme avaamaan helmikuussa 2020, ja heti maaliskuussa iski korona. Sen jälkeen kaikki ravintola-alalla on ollut melkoista kujajuoksua ja pelkkää selviytymistä, Kiili tiivisti monen ravintola-alan yrittäjän tunnot.

Nyt River Bank on jo tyhjennetty, tilassa alkaa remontti ja uuden Proud Maryn on tarkoitus avautua vuoden 2021 alussa.

Vuoden toiseksi luetuin juttu käsitteli Aurajoen alajuoksulla reilun vuoden verran toimineen ravintola Cranen omistajamuutosta.

Ravintolatilan otti haltuunsa muun muassa Nooa, Tårget ja Hugge -ravintoloistaan tuttu Turun Rantaravintolat. Yrityskokonaisuutta luotsaavat Carola ja Tero Sintonen.

Cranena tunnettu ravintola sai uudeksi nimekseen Nobi ja se avautui uudella konseptillaan marraskuussa. Ravintola asialaishenkisen menun suunnittelivat Rantaravintolojen yrittäjiin kuuluva keittiömestari Simo Hallikainen ja Nobin keittiöpäällikkö Roni Toivari. Uusi ravintola avattiin ripeällä aikataululla, mutta se ei Hallikaisen mukaan ollut mikään ongelma.

– Kyllähän sitä yksi ravintolan menu pitää aina olla takataskussa, Hallikainen naurahtaa.

Vuoden kolmanneksi luetuin juttu oli sekin ravintolauutinen: Aamulypsy-ohjelman juontaja ja median moniosaaja Jaajo Linnonmaa avasi Turun Aurakadulle vapautuneeseen tilaan pikavauhtia Bricco-ravintolan. Helsingissä toimii jo kaksi Briccoa, mutta Turku oli ketjulle uusi aluevaltaus.

Linnonmaa painottaa ravintolassaan brändin, hyvän henkilökunnan ja yksityiskohtien merkitystä.

–Yksityiskohdat ovat minulle todella tärkeitä! Rakastan niitä! Ne ovat koko ravintolabisneksen ydin. Yksityiskohdat ratkaisevat usein sen, että miksi asiakas pitää jostain paikasta, miksi hän viihtyy siellä ja tulee sinne aina uudelleen.

Y-lehden juttu Turun Briccosta lähti lentoon, kun Linnonmaa jakoi linkin juttuun omalla sometilillään.

Vuoden neljänneksi luetuin juttu käsitteli Drop-yritystä. Drop on turkulaislähtöinen yritys, joka toimii nykyisin Helsingissä. Yrityksen tuotanto on Salossa. 

Drop kertoi joulukuun alussa aloittavansa porealtaidensa myynnin Ruotsissa yhteistyössä Hydropool Sverigen kanssa. Avaus Ruotsin markkinoilla on ensimmäinen askel kohti vahvaa jälleenmyyntiverkostoa koko Euroopassa.

– Saimme Kölnissä lokakuussa järjestetyillä Aquanale-messuilla erittäin myönteistä palautetta Keski-Euroopasta, ja olemme sen vuoksi aloittaneet neuvottelut jälleenmyyntiverkoston laajentamisesta myös moneen muuhun maahan, kertoo Drop Design Poolin toimitusjohtaja Ilkka Haapaniemi.

Vuoden viidenneksi luetuin juttu kertoo siitä, miten Ruissalon yrittäjät ovat yhdistäneet voimansa ja lähteneet tekemään yhteistyötä nostaakseen Ruissalon tunnettavuutta. Yhteistyön myötä Ruissalo sai omat nettisivut, ja lisäksi Ruissalossa järjestetään Ruissalon Joulu 2021 -tempaus ensimmäistä kertaa.

Lisää tempauksia on luvassa vuonna 2022, lupaa projektia luotsaava Sylvi Salonen Oy:n ja Villa Kuuvan yrittäjä Sanna Suomi. Hän kertoo, että tällaiselle yhteistyölle on olemassa oleva tarve ja tilaus.

–Yhteisenä tahtotilana onkin yhteistyön lisäksi kehittää Ruissalon toimintoja sekä käytettävyyttä osana merellisen Turun kehittämistä ja tuoda Ruissalo sille tarkoitetulle näkyvälle paikalle matkailun kentässä, Suomi sanoo.

Suomi iloitsee siitä, että mukaan on saatu lähestulkoon kaikki Ruissalon toimijat aina Ruisrockia myöten.

Vuoden luetuimpien juttujen joukossa olivat myös Auran Yrittäjien järjestämä huikea autojen jouluvalokulkue ja Vierailukeskus Joessa vieraillut Katja Presnal, joka kertoi uuden kirjansa Big Rich Money hengessä muun muassa yritysten megavirheistä.

Jos haluat pysyä kartalla ajankohtaisista yritysuutisista ja Varsinais-Suomen alueen yritysten kuulumisista, muista tilata Y-lehden uutiskirje! Se tuo uutiset suoraan sähköpostiisi kerran viikossa!