Pääsiäinen on vuoden vanhin ja tärkein kirkollinen juhla, jota vietetään joka kevät Jeesuksen ylösnousemuksen kunniaksi. Ennen pääsiäistä on hiljainen viikko, joka alkaa palmusunnuntaista, päivästä jona Jeesus ratsasti Jerusalemiin ja loppuu pitkäperjantaihin, Jeesuksen ristiinnaulitsemisen päivään. Sen jälkeen on varsinainen pääsiäisjuhla, pääsiäissunnuntai ja toinen pääsiäispäivä. Kristillisen juhlan lisäksi pääsiäinen on myös kevään juhla, johon liittyvät rairuoho, narsissit, kanit ja monet muut asiat. Lisäksi kevätpäiväntasauksen jälkeen päivä pitenee ja vertauskuvallisesti sanottuna elämä voittaa kuoleman.
Ennen Jeesuksen ylösnousemusta ja vielä yhä juutalaisuudessa pääsiäistä vietetään Egyptin orjuudesta pääsemisen juhlana. Juutalaisen juhlan viettoon kuuluu happamattoman leivän syöminen. Raamatun mukaan juutalaisten tuli sivellä ovien karmeihin karitsan verta, jotta kymmenentenä vitsauksena Jumala ei surmaisi perheiden esikoisia. Tapahtumien jälkeen faarao päästi israelilaiset pois Egyptistä. Juhlan nimi on pesah, josta tulee myös pääsiäisen nimi.
Sana pääsiäinen on Mikael Agricolan keksimä uudissana. Se tarkoittaa paastosta pääsemistä. Monissa kielissä nimi on johdettu hepreankielisestä sanasta pesah, kuten ruotsissa ja venäjässä.