Varsinais-Suomen ja Satakunnan Uskalla yrittää -aluetapahtuma keräsi yhteensä 25 nuorten perustamaa NYT-yritystä ja yli 50 nuorta. Yritysmaailman asiantuntijoista koostuva tuomaristo valitsi kilpailun palkintosijoille viisi yritystä, joiden tie jatkuu huhtikuussa Helsingissä järjestettävään finaaliin.
Varsinais-Suomen ja Satakunnan alueelta Uskalla Yrittää -finaaliin etenivät seuraavat NYT-yritykset:
- Paras NYT-yritys perusaste: Aarnen klapit NYT
Porin lyseon koulu
Liikeidea: Yritys myy kuivia koivuklapeja 40 litran säkeissä.
Palkitsemisperusteet: Yksinyrittäjä, joka osallistuu operatiiviseen toimintaan. Hyvä myynnillinen osaaminen - Paras NYT-yritys 2. aste: Ainoo NYT (kuvassa)
Winnova, Pori
Liikeidea: Ainoo NYT valmistaa ainutlaatuisia, pääasiassa vauvoille suunnattuja käyttö- ja lahjatarvikkeita.
Palkitsemisperusteet: Hyvin hiottu, mietitty, laskettu liiketoiminta. Paras brändi ja konsepti, hyvä toteutus. - Paras liikeidea: Autopesu AE NYT
Nousiaisten Lukio
Liikeidea: Autojen pesua sisältä ja ulkoa sekä renkaiden vaihtoa. Yrityksen pääideana on tulla asiakkaan luo ja hoitaa pesu/renkaidenvaihto siten, että toteutus säästää asiakkaan vaivaa.
Palkitsemisperusteet: Hyvä liikeidean kehitystyö, hyvät laskelmat, asiakaskokemusta mietitty. - Paras tuote: Lumira NYT
Raision Ammattikoulu
Liikeidea: Kotimaisista raaka-aineista tehtyjä soijakynttilöitä, jotka ovat käsintehty.
Palkitsemisperusteet: Kestävän kehityksen ajatus. Ajatuksia liiketoiminnan laajentumiselle. Intohimo tuotteisiin, visuaalinen ilme hyvin mietitty. - Paras messupiste: Pompula NYT
Porin Lyseon koulu
Liikeidea: Itsetehtyjä kauniita hiuspantoja ja -donitseja. Hiuskoristeiden tarkoituksena on helpottaa huonoja hiuspäiviä.Palkitsemisperusteet: Harmoninen ja hyvin harkittu kokonaisuus.
Lisäksi Raision aluekilpailussa jaettiin parhaan myyntipuheen palkinto, jonka voitti Ainoo NYT (kuvassa alla).
Valinnat ratkaisi liike-elämän ammattilaisista koostuva tuomaristo:
- Asiakkuus- ja myyntipäällikkö Annika Pöysti, Osuuspankki
- Toimitusjohtaja Mari Hantula, Kauppakeskus Mylly
- Satu Lindén, Turun Kauppakamari
- Yrittäjä Matleena Töhönen, Maanantaimalli
- Viestintäpäällikkö Anna Hakala, Meyer
- Yritysliiketoimintajohtaja Raimo Rytö, LähiTapiola
- Opettamisen Kehittämispäällikkö Heli Kivelä, Raision kaupunki
Lisäksi Paras myyntipuhe -kilpailukategoriassa tuomareina toimivat Porellon Timo Isomaa ja Mikko Kankare.
Aluetapahtumaan ja -kilpailuun osallistui nuoria Nousiaisten lukiosta, Porin lyseon koulusta ja Winnovasta, Vaisaaren koulusta ja Raseko ammattiopistosta, Raisiosta sekä Syvälahden koulusta, Turusta. Nuoriin ja heidän NYT-yrityksiinsä voi tutustua tarkemmin tapahtuman verkkosivulla.
Kevään finaalista kohti Euroopan mestaruuskisoja
Uskalla Yrittää -kilpailun finaali järjestetään 24.–25.4.2024 Helsingissä. Finaalissa palkitaan nuorten harjoitusyrityksiä useissa eri kategorioissa ja valitaan parhaat NYT-yritykset edustamaan Suomea kesällä 2024 järjestettävässä Euroopan mestaruuskilpailussa ja Gen-E-tapahtumassa.
Lisätietoja:
Mia Dietrich-Isomaa, asiantuntija, yrittäjyyskasvatus ja koulutuspalvelut
Varsinais-Suomi, mia.dietrich-isomaa@nuortennyt.fi, 040 8373 417
Mari Lehtonen, viestinnän asiantuntija
mari.lehtonen@nuortennyt.fi, 040 4508 307
Vuosi yrittäjänä -ohjelma pähkinänkuoressa
Uskalla Yrittää on Suomen merkittävin nuorten yrittäjyystapahtuma ja voittoa tavoittelemattoman Nuorten yrittäjyys ja talous NYTin järjestämä kokonaisuus. Vuonna 2024 aluetapahtumiin ympäri Suomen osallistuu yli 1 000 yläkoululaista ja toisen asteen opiskelijaa, jotka ovat perustaneet kuluvan lukuvuoden aikana harjoitusyrityksen Vuosi yrittäjänä -ohjelmassa. Suomessa Vuosi yrittäjänä -ohjelma on ollut käytössä 1990-luvun puolivälistä saakka. Kymmenet tuhannet nuoret ympäri Suomea ovat osallistuneet ohjelmaan kouluissaan, osana opetusta.
Nuorten yrittäjämäistä asennetta, työelämätaitoja ja taloudenhallintaa vahvistava ohjelma on käytössä yli 110 maassa. Nuorten yrittäjyys ja talous NYTin kansainvälinen kattojärjestö Junior Achievement (JA) perustettiin USA:ssa Springfieldissä vuonna 1919. Ensimmäiseksi ohjelmaksi kehitettiin Vuosi yrittäjänä, jotta maaseudulta kaupunkiin muuttavat nuoret saisivat tietoa ja taitoja pärjätäkseen aikuisina teollistuvassa maailmassa.