Tuotantoinvestoinnin mukana Vilikkala sai myös uusia asiakkaita.
Uutiset

Tekstiiteollisuuden sivuvirrat avaavat Vilikkala Tradehouse Oy:lle hyviä tulevaisuudennäkymiä Halikossa

Poistotekstiileistä huopamateriaaleja valmistava Vilikkala Tradehouse Oy toi tuotantonsa Kiinasta Halikkoon ja näyttää nyt kiertotalouden mallia tekstiilituotannossa. Tukea muutokseen on saatu hanketyöstä.

Vilikkala valmistaa kantamiseen ja säilytykseen soveltuvia huopalaukkuja ja -koreja. Konseptin pohja on kiertotaloudessa, jossa PET-muovipullot kierrätetään huopamateriaaliksi ja ohjataan yrityksen tuotteiden valmistukseen. Aikaisemmin prosessi on tapahtunut Kiinassa, nyt Halikossa.

“Vuoden alussa löysimme sopivat tilat Halikosta, Adi Kalusteiden kiinteistöstä. Heidän kanssa voimme nyt yhdessä suunnitella huopatekstiileistä tuotteita, kuten akustisia elementtejä ja väliseiniä, jopa seinämateriaaleja“, kertoo Vilikkalan toimitusjohtaja Jari Toivonen.

Vilikkalan toinen omistaja on Hannu Tuomola, joka vastaa logistiikasta ja varainhankinnasta. Toivonen näkee, että kahden hengen pk-yritykselle muutto on ollut suuri ponnistus.

Tukea tuotantoinvestointiin on saatu Ykkösakseli ry:n kautta ja tuotekehitykseen ELY-keskuksen kautta. Näiden pohjalta ei ole syntymässä vain tehokkuutta liiketoimintaan, vaan kokonainen ekosysteemi monen eri toimijan välille.

“Keväällä 2022 pääsimme mukaan React-EKR-hankkeeseen. Tarkoituksena oli löytää yhteistyökumppanit, joiden kanssa voidaan toteuttaa yritystransformaatio, siis muuttaa yritystä uusimalla tuotantomateriaaleja, tuomalla tuotanto Suomeen ja kehittämällä sosiaalista vastuuta. Lisäksi oli vastattava kiertotalouden ja työllistymisen tarpeisiin sekä lisätä yrityksen kansainvälistymisen ja kasvun edellytyksiä”, Toivonen listaa.

Huopakuidun jalostaminen koskettaa monia

Tämä muodonmuutos on nyt käynnissä Halikossa. Hankkeen myötä Vilikkala on luonut ekosysteemin, jossa se toimii suunnittelijana ja jalostajana. Tuotantoketjun alkupäässä on paimiolainen poistotekstiilien tuottaja Rester Oy, joka tuottaa huopakuitua teollisuuden määrätyistä sivuvirroista.

“Resteriltä huopavanu tulee yhteistyökumppaneidemme jalostamana meille. Käsittelemme materiaalia niin, että se ei nukkaannu. Lisäksi siitä voidaan tehdä kulutusta kestävää, antistaattista tai vaikka vedenpitävää”, Toivonen sanoo.

Ekosysteemin loppupää kuuluu tuotekehitykselle. Käyttötarpeen mukaan huopamateriaalia voidaan muokata, leikata ja värjätä lähialueen kumppanien toimesta. Samasta tilasta löytyvä Adi Kalusteet tarjoaa myynnin väyliä ja apua tuotekehityksessä. Pääasialliseksi ompelukumppaniksi Toivonen nimeää Turun Työpisteen.

“Turun Työkeskuksen kautta voimme työllistää myös vaikeasti työllistettäviä. Näin ekosysteemissä toteutuvat kaikki React-EKR -hankkeen kriteerit ekologisesta tuotantoketjusta sosiaaliseen vastuuseen. Tämä myös tukee varainhankintaan liittyvien tuotteiden tuotantoa, jota olemme tehneet jo pitkään.”

Tuotantoinvestoinnin mukana Vilikkala sai myös uusia asiakkaita.

Uusia tulonlähteitä uudesta tuotantokoneesta

Tuotantokonseptin myötä Vilikkalan palvelupaketti laajenee. Yritys valmistaa yhä omia huopaisia säilytyskoreja ja -laukkuja myyntiin ja varainhankintaan, mutta uusia tulonlähteitä on saatu tekstiiliteollisuuden alihankintatuotannosta sekä sisustussuunnittelun palvelumallista.

“Valmistamme kierrätysmateriaaleista muun muassa autojen penkkien nahkaverhoiluja, erilaisia akustisia elementtejä, erikoismattoja ja lavastustekstiilejä teatterilavasteisiin. Käyttökohteita on monia”, Toivonen toteaa.

Tuotannon ytimessä on laminointilinja, jolla huopamateriaalin jalostus tapahtuu. “Rautarouvana” tunnetun koneen mukana yrittäjät saivat paitsi lisätehoja tuotantoon, myös lukuisia uusia asiakkaita.

“Tutustuimme hankkeessa tamperelaiseen yritykseen, jonka kanssa pääsimme sopimukseen heidän tuotantokoneen siirtämisestä meille. Laminointilinja on keskeinen osa tuotantoketjua, jossa on monia alihankkijoita. Myös monet kotimaiset pienyrittäjät ovat riippuvaisia siitä. Näin varmistettiin, että he voivat vastaisuudessakin saada tekstiilijalostuspalveluja kustannustehokkaasti”, Toivonen kertoo.

Vaikka kone itsessään ei maksanut maltaita, tuli kuluja sen asentamisesta ja käyttöönotosta. Niitä eivät yrittäjät voineet arvioida etukäteen.

“Onneksi meillä on ollut hyviä yhteistyökumppaneita. Rahoittajamme ovat olleet ymmärtäväisiä ja Adi Kalusteen väki on auttanut asettumisessa tiloihin”, Toivonen kiittelee.

Jari Toivonen esittelee Vilikkalan lähettämöä.

Pienilläkin toimijoilla panoksia kiertotaloudessa

Vilikkala on jo kokenut kiertotalouden toimija. Nyt kun kiertotalouden suosio Suomessa kasvaa, avaa se Toivosen mukaan uusia mahdollisuuksia pienillekin toimijoille.

“Olemme vielä pieni tekijä tekstiili- ja huopatuotteiden jalostamisessa ja täydennämme suurempia, ison mittakaavan teollisia valmistajia. Mutta kiertotaloudessa on tulevaisuus, joten pientenkin yritysten kannattaa tarttua sen tarjoamiin mahdollisuuksiin”, hän tietää.

Kiertotalous toimii hyvin myös tuotekehityksen tukena, sillä siinä katsotaan luontevasti eteenpäin.

“Kun tehdään tuotekehitystä, voidaan soveltaa circular design -filosofiaa. Lähtökohtaisesti yrittäjän tulee haluta soveltaa kiertotalouden konseptia. Ongelmana vain on, että alaa ei voi ohjata yleisin ohjeistuksin, vaan mittaaminen ja säätely perustuu yhä yritysten omiin väittämiin. Mutta siinä juuri korostuu yrittäjän oma vastuu. Avoimuus ja läpinäkyvyys kantavat pitkälle”, Toivonen kokee.

Vilikkalalla odotetaan suuria poistotekstiilikuidusta. Vaikka korona ajoi toimintaa alas, on yritys taas kasvu-uralla.

“Tänä vuonna tavoitteena on kaksinkertaistaa viime vuoden liikevaihto. Poistotekstiilissä on paljon potentiaalia, sillä se on edullista ja sopii eri käyttökohteisiin. Pohjoismaalaisessa kuituinnovaatioissa on break through -hetki meneillään, ja monet tuottajat haluavat olla osana sitä ekosysteemiä. Niin mekin”, hän intoilee.