Tomi Kantola
Uutiset

Suomen ainoa kalanrehutehdas jatkaa toimintaansa uudella nimellä

Kotimainen kalatuotanto pysyy turvattuna, kun Suomen ainoa kalanrehutehdas jatkaa toimintaansa uudella nimellä. Aiemmin Raisioaquana tunnettu yritys on nyt Alltech Fennoaqua Oy. Yritys kehittää, valmistaa ja myy kestävän kehityksen ja kiertotalousperiaatteen mukaisia kalanrehuja. Fennoaqua-nimi viittaa Suomeen ja Itämeren alueeseen. Nimenvaihdoksen taustalla on omistajanvaihdos, jota ilman Suomesta olisi loppunut kalanrehutuotanto. Sen seurauksena olisi voinut kyseenalaistaa, kuinka suomalaista suomalainen kala lopulta on, sillä ravinto on merkittävin vaikutin siinä, millaiseksi kala kasvaa. Fennoaquan katse on viennin kasvattamisessa. Kiikarissa ovat Ruotsi, Puola, Liettua, Latvia ja Viro.

Suomen ainoa kalanrehutehdas Raisioaqua jatkaa toimintaansa uudella nimellä. Yhtiön uusi nimi on Alltech Fennoaqua. Nimenvaihdoksen taustalla on omistajavaihdos Raisio-konsernilta Finnforel Oy:lle ja amerikkalaiselle Alltech Corporationille. Fennoaquan toiminta jatkuu yhtiön omalla tehtaalla Raisiossa. Fennoaqua-nimi viittaa Suomeen ja Itämeren alueeseen.

– Kalanrehutuotanto olisi voinut loppua Suomesta ilman tätä omistajanvaihdosta. Sen jälkeen olisi voinut kyseenalaistaa, kuinka suomalaista suomalainen kasvatettu kala lopulta on. Ravinto kun on merkittävin vaikutin siinä, millaiseksi kala kasvaa. Nyt Raisiosta tulee edelleen suomalaista rehua suomalaisten kasvattamalle kalalle, Raisioaquan toimitusjohtaja Tomi Kantola sanoo.

Jos tehdas olisi jouduttu lopettamaan, esimerkiksi kirjolohi olisi kasvatettu kokonaan ulkomaisella rehulla.

– Ihmiset sanovat, että olet mitä syöt. Sama pätee myös kaloihin, Kantola toteaa.

Suomalaiset haluavat suomalaista kalaa

Kolmannes suomalaisten syömästä kalasta on kotimaista. Keskimäärin suomalainen syö 12,5 kiloa kalaa vuodessa. Tästä 4,2 kiloa on kotimaista. Ulkomaista kalaa syödään vuodessa 8,3 kiloa per henkilö. Voittopuolisesti suomalaisten syömä kala on ulkomailla kasvatettua lohta.

– Yli 80 prosenttia suomalaisista haluaisi lisätä kalansyöntiään. Kotimainen kala on tuoretta, terveellistä ja tietenkin maukasta. Lisäksi kotimainen kalankasvatus on osaltaan huoltovarmuustekijä. Omalta osaltaan kotimaisen kalanrehun tuotanto varmistaa, että suomalaista kalaa voidaan kasvattaa, jos ulkomaisen kalan tai kalanrehun tuonti katkeaa, Kantola kertoo.

Raision tehtaassa riittää tuotantokapasiteettia. Nyt tuotantomäärät kasvavat taas. Tuotantoa kasvatetaan entistä enemmän myös kiertovesikasvatusrehujen tuottamiseen, sillä uusi omistaja Finnforel on kiertovesikasvatuksen edelläkävijä. Lisäksi Alltechin myötä avautuu uusia myyntikanavia ja globaaleja kiertovesikasvatuskontakteja.

– Kiertovesikasvatus on tulevaisuuden ala. Alltechilla on Hollannissa vesiviljelyjärjestelmien tutkimuskeskus, jota voimme nyt hyödyntää omassa tutkimustoiminnassamme. Tutkimuskeskuksen ja vapaan kapasiteetin ansiosta voimme laajentaa tuotantoamme myös kiertovesikasvatuksessa käytettäviin rehuihin, Kantola kommentoi.

Katse on maailmalla

Uusi omistus mahdollistaa runsaasti resursseja tutkimukseen ja tuotekehitykseen sekä toiminnan laajentamisen ulkomaille. Seuraavaksi suomalaisen kalanrehutuotannon kiikarissa ovat ensisijaisesti Suomen lähialueet kuten Ruotsi, Puola ja Baltian maat, joihin tosin rehua viedään jo nyt. Alltechin laajan toiminta-alueen ansiosta on mahdollista, että rehua viedään paljon laajemmallakin alueelle.

– Kalanrehu kuuluu uusien omistajien ydintoimintaan. Suomalainen kalanrehun valmistus pääsi nyt hyvään kotiin, Kantola toteaa.

Fennoaquan osakkaita ovat suomalainen Finnforel, yhdysvaltalainen perheyritys Alltech Corporation sekä suomalainen Heino Group. Koko kalanrehuliiketoiminnan henkilökunta jatkaa työtään uudessa yhtiössä. Fennoaquan hallituksen puheenjohtaja on Finnforelin perustajaosakas Pekka Viljakainen.

Yritys kehittää, valmistaa ja myy kestävän kehityksen ja kiertotalousperiaatteen mukaisia kalanrehuja. Noilla arvoilla yhtiö erottuu muista alan toimijoista.

Pitkä ura kalankasvatuksessa

Fennoaquan toimitusjohtajaksi on valittu Tomi Kantola. Hän työskenteli myös Raisioaquan johdossa. Kantola on tehnyt pitkän uran suomalaisessa kalankasvatuksessa.

– Kaikissa tehtävissä yli 33-vuotisella urallani sydämenasianani on ollut konkreettisen ymmärryksen kasvattaminen kalankasvatusalan kehittämistarpeista ja työ asiakaspinnassa asiakkaiden lähellä. Eiköhän jatketa uudessa roolissa hyväksi havaittuun tapaan, Kantola päättää.