Suomalaiset hakevat töitä erityisen ahkerasti lomakausien jälkeen. Elokuu onkin ollut vilkasta aikaa työnhakupalvelu Duunitorilla.
Uutiset

Suomalaiset ryntäsivät työnhakuun heti lomien jälkeen – ennätysmäärä hakijoita liikkeellä

Alkava syksy on saanut työnhakijat liikkeelle. Työnhakupalvelu Duunitorin tilastot paljastavat, että moni haaveilee lomien jälkeen uusista uramahdollisuuksista.

Alkuvuosi ja -syksy ovat perinteisesti suomalaisten suosituinta työnhakuaikaa. Työnhakupalvelu Duunitorin kävijämäärät osoittavat, että syksyn kiihkein työnhakukausi on alkanut rytinällä jo elokuussa.

Vuonna 2022 syksyn vilkkain työnhakupäivä koettiin Duunitorin palvelussa 1. syyskuuta, jolloin yli 17 000 sivuston vierailijaa haki avointa työpaikkaa. Tämä tarkoittaa, että kävijä on klikannut ”Hae työpaikkaa” -linkkiä, joka löytyy jokaisesta Duunitorilla julkaistusta työpaikkailmoituksesta.

Tänä vuonna työnhakijat ovat liikkeellä vielä aikaisemmin, sillä viime syksyn huippuluvut ohitettiin jo 14. elokuuta, jolloin töitä haettiin yli 18 000 kertaa.

Tammikuu on puolestaan perinteisesti koko vuoden vilkkainta aikaa Duunitorin työnhakupalvelussa. Miksi työnhakuinto kiihtyy juuri lomien jälkeen? 

”Työnhaun kiirepiikit tapahtuvat tyypillisesti kesä- ja joululomien jälkeen. Loman aikana saa etäisyyttä arkeen ja ehtii pohtia, mitä työelämältä tai uraltaan haluaa. Loma voikin olla monelle se viimeinen sysäys töiden hakuun”, Duunitorin sisältö- ja viestintäpäällikkö Anna Mäkelä kommentoi.

Duunitorin datan perusteella on hyvin mahdollista, että syksyn kovin työnhaun piikki on vielä edessä.

”Näyttää siltä, että työnhakuun on ryhdytty tänä vuonna heti lomien jälkeen. Voi hyvinkin olla, että työnhakuinto jatkuu tänä vuonna pidemmälle syksyyn”, Mäkelä sanoo.

Töitä haetaan nyt poikkeuksellisen aktiivisesti 

Syksyn työnhakupiikin lisäksi suomalaisten työnhakuaktiivisuus on ollut poikkeuksellisen korkealla tasolla. Vuoden 2023 ensimmäisellä puoliskolla työpaikkailmoitukset ovat keränneet Duunitorilla ennätyksellisen paljon lukukertoja. 

Työpaikkailmoituksia luettiin tammi–heinäkuussa  19 prosenttia enemmän kuin edellisvuonna samalla jaksolla. Kehitys on siinäkin mielessä poikkeuksellista, että avointen työpaikkojen määrä ei ole kasvanut. Työpaikkailmoituksia on julkaistu tammi-heinäkuussa 16 prosenttia vähemmän kuin viime vuonna samaan aikaan.

Uusista työmahdollisuuksista on haaveiltu myös läpi kesän: kesä- ja heinäkuussa työpaikkoja selailtiin Duunitorilla 23 prosenttia enemmän kuin samaan aikaan vuonna 2022.

”Työnhakijoiden aktiivisuuden taustalla on monia eri tekijöitä. Yritysten vaikeasti ennustettavat talousnäkymät voivat saada työntekijät etsimään vakaampaa työpaikkaa. Toisaalta nousevat hinnat saattavat houkutella vaihtamaan työpaikkaa paremman palkan perässä”, Mäkelä arvelee.

Työnantajilla onkin nyt harvinaisen hyvä tilaisuus saada parhaat osaajat talliinsa. Ilman vaivannäköä se ei kuitenkaan onnistu.

”Erilaiset osaajat vaikuttavat nyt olevan vain pienen sysäyksen päässä työpaikan vaihtamisesta.  Työnantajilla onkin nyt tuhannen taalan paikka erottua joukosta panostamalla houkuttelevaan työpaikkailmoitukseen ja hyödyntämällä erottuvaa rekrymarkkinointia”, Mäkelä vinkkaa.

Miten suomalaiset hakevat töitä?

  • Alkuvuosi on suosituin työnhakuaika, ja korkein piikki nähdään joka vuosi tammi–helmikuussa.
  • Kesällä avoimet työpaikat kiinnostavat vähiten, ja hiljaisinta on juhannuksena ja jouluna.
  • Alkusyksystä kesälomien jälkeen nähdään työnhaun toinen piikki, joskaan ei yhtä isoa kuin alkuvuodesta.
  • Töitä haetaan eniten maanantaisin ja tiistaisin. Viikon loppupuolta kohden työnhakutahti hidastuu, ja vähiten töitä haetaan lauantaisin.