Turku Science Park Oy:n BusinessUp-kiihdytysohjelman vuoden 2021 voittaja Luonnonvarakeskuksen CompactGrowth tähtää startup-yritykseksi vuonna 2022. Vasemmalta Hanna Lindqvist, Juha Näkkilä, Panu Miettinen ja Pauli Saarenketo.
Uutiset

Ruoantuotantoa vertikaaliviljelyllä uudistava CompactGrowth-yritys palkittiin BusinessUpin parhaana

Turku Science Park Oy:n startupien ja startup-ideoiden kiihdytysohjelma BusinessUp on saatu syksyn 2021 osalta päätökseen. Päätösillassa eli DemoDayssä ohjelman parhaana tiiminä palkittiin CompactGrowth, joka uudistaa ruoantuotantoa korkeiden kasvien vertikaaliviljelyyn perustuvalla ratkaisulla.

Syksyn aikana toteutettu kiihdytysohjelma BusinessUp oli järjestyksessä 11:s.

Turun seudun kehitysyhtiö Turku Science Park Oy:n palvelua ovat hyödyntäneet jo kymmenet kansainvälistä potentiaalia ja skaalautuvuutta omaavat Turun seudun tuoreet startupit ja sellaiseksi tähtäävät tiimit. Tänä syksynä ohjelman aloitti seitsemän tiimiä, joista yksi joutui kuitenkin keskeyttämään 10-viikkoisen valmennuksen.

Perinteisesti BusinessUp päättyy Demo Day -iltaan, jossa ohjelman aikana kehittyneet yritykset ja ideat pitchaavat yleisön ja tuomariston edessä. Tänä vuonna vakuuttavimman pitchin piti CompactGrowth -nimen saanut tiimi, joka tuo ensimmäisen kerran maailmassa markkinoille ratkaisun pitkäkasvuisten kasvien vertikaaliviljelylle, jossa kasvustot kasvavat horisontaalisesti, mutta kerroksittain päällekkäin. Luonnonvarakeskuksessa jo aiemmin syntynyttä ideaa on nyt lähdetty kehittämään ilmastonmuutoksen haastaessa ruoan tuotantoa ja kestävän, resursseja minimoivan viljelyn herättäessä yhä enemmän kiinnostusta.

– Tähän asti vertikaaliviljelyä on käytetty mataliin kasveihin, esimerkiksi yrttien ja salaatin viljelyyn. Uudella teknologialla voidaan esimerkiksi pitkäkasvuisia papuja ja kurkkua viljellä säältä suojassa sijaitsevilla vertikaaliviljelmillä, kertoo tiimiin kuuluva Luken Business Specialist Panu Miettinen.

– Me olemme teknologian myyjä, jonka asiakkaat ovat maailmalla. Asiakkaat ovat lähinnä yrityksiä ja viljelijöitä, joiden vertikaaliviljelmät sijaitsevat lähellä kaupunkeja, ja jotka myyvät tuotteitaan suoraan lähellä sijaitseville ruokakaupoille.

Startup-yritykseksi ensi vuonna?

CompactGrowth on saanut myös Business Finlandin Research to Business -rahoitusta, joka on tarkoitettu julkisille tutkimusorganisaatioille uuden liiketoiminnan ja kaupallistamisen tueksi. Luonnonvarakeskuksen nimissä ja Business Finlandin rahoituksella työ jatkuu ensi vuoden syksyyn asti. Sen jälkeen tavoitteena on startup-yrityksen perustaminen.

Tiimin jäsenistä kaksi työskentelee Helsingin toimipisteellä ja viisi Turussa. Projektin pilottiversio sijaitsee Luonnonvarakeskuksen koetoiminta-asemalla Piikkiön Yltöisissä. Korona-ajan myötä BusinessUp-ohjelmaa on toteutettu osin kokonaan etäyhteyksin, osin hybridimallissa, joten myös pääkaupunkiseudulla työskentelevien on ollut helppo osallistua kahdesti viikossa pidettyihin valmennuksiin.

– Ohjelma on ollut tosi hyvä ja monipuolinen. Myös etäyhteyksillä osallistuminen onnistui hyvin. Kymmenen viikon aikana saimme kovan tietopaketin, jossa tuli asiaa monelta kulmalta. Erityisesti täytyy mainita Mike Bradshawn pitchausvalmennus. Oma mentorimme Arto Branders varoitti, että Bradshawn valmennuksen jälkeen esityskalvot muuttuvat radikaalisti, ja niin myös kävi. On myös hyvä, että voimme jatkaa yhteydenpitoa Turku Science Park Oy:n kasvuvalmentajiin ohjelman päättymisen jälkeen, Panu Miettinen sanoo.

Kansainvälistä mentorointia etäyhteyksien avulla

BusinessUpille keskeistä on aina ollut ohjelman kansainvälisyys. Koronan myötä fyysiset tapaamiset Viron Tallinnan ja Liettuan Kaunasin vastaavien ohjelmien osallistujien ja mentoreiden kanssa ovat vaihtuneet etäyhteyksiin.

– Kansainvälisen mentorointipäivän aikana toteutui yhteensä 144 mentorointia etänä Teamsien ja Zoomien välityksellä. Tiimien lähempi kansainvälinen tutustuminen jäi etänä vähemmälle, mutta vertaistuen merkitys ja sen oivaltaminen onnistuivat ohjelmassa siitä huolimatta. Toivottavasti kuitenkin pääsemme vuoden kuluttua jälleen enemmän kasvokkaisiin kohtaamisiin, sanoo BusinessUpista Turku Science Park Oy:ssä vastaava kasvuvalmentaja Johanna Puhtila.

Seuraavan kerran BusinessUp toteutetaan syksyllä 2022. Kiinnostuneet yritykset voivat olla yhteydessä Turku Science Parkin kasvuvalmentajiin milloin vain, mutta varsinainen haku alkaa kesäkuussa.