Pauli Komsilla on yli 30 vuoden kokemus pörssikaupasta ja säästämisestä. Kuva: Vesa-Matti Väärä
Uutiset

Miten tehdään rahaa osakesäästötilillä?

Uusi, turkulaisvoimin tehty ja vetävästi nimetty kirja keskittyy osakesäästämiseen ja esittelee 40 kiinnostavaa pörssiyhtiötä.

Osakesäätäminen ei ole koskaan ollut tavalliselle ihmiselle niin helppoa kuin nyt, sillä osakekauppaa voi tehdä kotisohvalta kännykän välityksellä.

Osakesäästätilien toiminta alkoi Suomessa tammikuussa 2020, ja viime kesään mennessä osakesäästötilejä oli avattu jo yli 200 000 kappaletta. Samaan aikaan osakesäästäjien määrä oli Suomessa kivunnut yli 900 000 hengen.

Monet osakesäästötilin avaajista ovat nuoria: noin kaksi kolmasosaa on alle 40-vuotiaita.

Osakesäästötilille ostetaan itse suoraan pörssiosakkeita, ja tähän tarvitaan näkemystä ja tietoa. Sitä tarjoilee uusi, varta vasten osakesäästötilin käyttöön keskittyvässä sijoituskirja, jonka on kirjoittanut turkulainen toimittaja, yrittäjä ja osakesäästäjä Pauli Komsi. Hänellä on yli 30 vuoden kokemus pörssikaupasta ja säästämisestä.

”Nuoret naiset määrittelevät pitkälti kulutuksen suuntaa nyt ja tulevaisuudessa. Reippaan naisen selässä on Fjällrävenin sininen retkeilyreppu, olkapäällä isofonttinen vaalea Marimekon kangaskassi, jalassa mustavalkoiset uudet Nike-tossut, korvissa Applen valkoiset langattomat nappikuulokkeet, kuuntelussa ehkä Spotify-musiikkipalvelu ja kännykässä todennäköisesti Suomen johtava teleoperaattori Elisa. Tästä saadaankin kuusi mielenkiintoista pörssiyhtiötä,” Komsi kirjoittaa.

Koottua tietoa ja analyysejä

Komsin oma kiinnostus osakkeisiin alkoi Suomen Sokerin osakkeista, jotka hän peri sukulaisiltaan 1980-luvulla. Siitä asti Komsi on sijoittanut osakkeisiin ja rahastoihin ja seurannut alaa.

Vaikka tietoa on nykyisin enemmän kuin koskaan, se on usein pirstaleista, hajallaan ja keskittynyt vain nykyhetkeen. Komsin mielestä sijoittaja tarvitsee syvällistä, pitkältä aikaväliltä olevaa tietoa pörssiyhtiöistä, sekä myös analyysia niistä.

Siksi hän alkoi luonnostella arviota 40 mielenkiintoisesta kotimaisesta pörssiyhtiöstä ja niiden rinnalle tietopakettia osakesäästämisestä.

Komsi on ottanut kirjaan mukaan etupäässä vain sellaisia yrityksiä, joiden liikevaihto on riittävän suuri, käytännössä yli sadan miljoonan euron yhtiöt. Toinen tärkeä kriteeri on yhtiön osingonmaksukyky.

–Mukana on tuttuja ja turvallisia yrityksiä, jotka ovat suomalaisten arjessa mukana: esimerkiksi Atria, Kesko ja Elisa. Olivatpa suhdanteet mitä tahansa, ihmisten täytyy aina esimerkiksi syödä ja juoda, ja todennäköisesti heillä on kännykkäkin, Komsi sanoo.

Kirjasta löytyvät Komsin omat analyysit ja swot-arviot yrityksistä ovat tarkkoja ja ilahduttavia:

”Kun ostat sixpackin Olvin olutta, niin laita aina saman verran euroja kiinni Olvin osakkeisiin osakesäästötilille. Vuosien päästä näet, kuinka isoksi oma osiko-olutkassa on kasvanut.”

”Rättikauppa on nykyään aika sairasta touhua verkkokaupan palautusrumban ja muiden alan ongelmien takia. Siihen nähden vastuullinen ja laadukas Marimekko osuu saumaan, jolle toivoisi menestystä.”

”Suomalaisen saunan vieminen maailmalle on varmasti ollut jokaisen kunnon myyntitykin unelma. Harvia ainakin yrittää sitä temppua nyt tosissaan.”

Temppu ja miten se tehdään

Mutta palataan kirjan otsikon kysymykseen. Mikä sitten on paras tapa tienata osakkeilla?

Ainakin ensin pitää aloittaa.

–Olennaista on, että jos on ylimääräistä rahaa, se kannattaa sijoittaa. Pankissa se ei kasva korkoa.

–Osakkeiden ostamista kannattaa hajauttaa, paitsi eri yhtiöihin, myös ajallisesti. Osinkoa maksavat yritykset ovat aloittelijalle kaikkein turvallisimpia, sillä vaikka kurssi ei kasvaisi, osinkomaksu on rahalle ainakin parempi tuotto kuin pankin nollakorko, Komsi sanoo.

Komsi suosittelee kirjassaan pitkälti osta ja pidä -metodia, mutta jos on osaamista, aikaa ja riskinsietokykyä, osakesäästötilillä voi tehdä myös nopeaa päivä- tai viikkokauppaa.

–Yksi vaihtoehto on avata osakesäästötilin rinnalle arvo-osuustili ja rakentaa sinne pitkää salkkua, ja tehdä siirretyn verotuksen osakesäästötilillä lyhyttä kauppaa.

Entä mitä Komsilla itsellään on salkussaan?

– Viimeksi ostin syyskuun lopussa vähän lisää Konetta ja uutena Capmania ja Nokian Renkaita. Uskon myös sähköautojen tulevaisuuteen ja ylihinnoitellun Teslan sijaan olen panostanut saksalaisiin automerkkeihin kuten Volkkariin.

Miten tehdä rahaa osakesäästötilillä -kirja on paitsi kirjoitettu, myös taitettu ja painettu Turussa. Kirja on myynnissä kirjakaupoissa ja sitä on saatavilla myös Turun alueen kirjastoista.