Talouskasvu on hidastumassa ja yritystulosennusteet ovat laskussa. Inflaation kiivain vaihe on takanapäin, joskin riittävä maltillistuminen vie aikaa. Keskuspankkikorkojen lakipiste häämöttää vuoden 2023 ensimmäisellä neljänneksellä. Vaikka taantuma uhkaa, niin koronlaskut ovat ajankohtaisia vasta vuoden toisella puoliskolla 2023. Markkinoiden tuottonäkymät ovat toistaiseksi vielä hataralla pohjalla. Vuoden 2023 kuluessa joukkolainojen ja osakkeiden tuotto-odotukset ovat paranemassa.
Korkotrendi kääntymässä ensi vuonna
Maailmantalous on toistaiseksi ollut pelättyä vastustuskykyisempi vastatuulille. Kyselytutkimukset ennakoivat, että maailmantalouden kasvupulssi on hiipumassa siirryttäessä ensi vuoteen. Länsimaiden taloudet vaikuttaisivat kokonaisuutena ajautuvan lievään taantumaan ensi talven ja kevään aikana.
Kiinan toivottu elpyminen vuonna 2023 on pitkälti maan koronalinjan löysäämisen armoilla. Viime aikoina toiveet ovat kasvaneet, että maa alkaisi pysyvämmin höllentämään tiukkaa nollakoronapolitiikkaansa.
Yritysten investoinnit ovat olleet laskusuunnassa alkuvuoden aikana ja työllisyyden heikentyminen on seuraava vaihe. Rakentamisen näkymät ovat apeat. Energiakriisi, yritysten tulosodotusten synkkeneminen ja investointihaluttomuus, kuluttajien ostovoiman ja luottamuksen mureneminen sekä korkojen voimakas nousu painavat kaikki edelleen talouskasvua.
Uusimmassa talouskatsauksessaan OECD arvioi, että maailmantalous kasvaa +2,2 % vuonna 2023 ja +2,7 % vuonna 2024. Talouskasvua ajaa kehittyvät markkinat. Länsitalouksissa alle +1,5 % BKT-kasvu jatkuu ennusteen mukaan myös vuonna 2024. Laitos ennakoi silti kasvun kiihtymistä verrattuna vuoteen 2023.
Kovimmat hintapaineet takanapäin
Sekä viimeisimmät kuluttajahintatilastot että ostopäällikköindeksikyselyt ennakoivat, että kaikkein kovimmat hintapaineet ovat takanapäin. Inflaatio näyttäisi silti jatkuvan paljon nopeampana kuin mitä keskuspankit tavoittelevat. OECD arvioi, että kuluttajahintojen nousu vuoden 2023 viimeisellä neljänneksellä kuluvan vuoden vastaavasta ajankohdasta olisi noin +3 % Yhdysvalloissa ja noin +5 % euroalueella. Globaali tarjontapuoli on yhä shokkien jäljiltä sirpaleinen ja Ukrainan sota ylläpitää riskejä energiamarkkinoilla. Yhdysvalloissa työmarkkinoiden ylikireys on huolenaihe. Myös euroalueella palkankorotukset ovat kiihtymässä ensi vuonna.
Keskuspankkien koronnostotahti näyttäisi olevan hidastumassa. Yhdysvalloissa ohjauskoron huippu saavutettaneen maaliskuussa 2023 4,75-5 % tason tuntumassa. Euroalueella repokorko on näillä näkymin saavuttamassa huippunsa helmi-maaliskuussa 2023 2,75-3 % tasolla. Määrällinen elvytys on loppumassa ja rahoitusolosuhteet ovat tiukentuneet. Kokonaisuutena rahapolitiikka on selvästi talouskasvua hidastavaa ja vaikutukset alkavat näkyä entistä selvemmin.
Rahapolitiikka ei kuitenkaan välttämättä nopeasti kevene taantumamerkkien vahvistuessa, ellei inflaatio lähde yllättävän nopeaan laskuun. Nyt markkinat arvioivat, että Yhdysvalloissa aletaan laskemaan ohjauskorkoa vuoden 2023 viimeisellä neljänneksellä.
Tulosennusteet ovat yhä yläkantissa
Yritysten ensi vuoden tulosennusteet ovat laskeneet globaalisti noin neljällä prosenttiyksiköllä viimeisen kolmen kuukauden aikana. Ennusteiden lasku on painottunut Yhdysvaltoihin ja kehittyville markkinoille. Tällä hetkellä yritysanalyytikot ennustavat, että MSCI AC World -osakeindeksin yritysten tulokset kasvavat +3 % vuonna 2023. Yhdysvaltoihin ennuste on +5 %, kehittyville markkinoille +3 % ja Eurooppaan +1 %.
Yhdysvalloissa hitain tuloskasvuvaihe ensi vuonna on ennusteiden mukaan toisella neljänneksellä ja euroalueella kolmannella neljänneksellä. Analyytikot ennustavat kuitenkin lähinnä tuloskasvun pysähtymistä pikemmin kuin oikeaa tulostaantumaa. Vuoden 2023 viimeiselle neljännekselle sijoitusanalyytikot odottavat Yhdysvaltoin noin +10 % ja euroalueelle noin +11 % tuloskasvua kuluvan vuoden vastaavaan neljännekseen verrattuna.
Uskomme, että orastava tulostaantuma on tällä hetkellä ennustettua tuntuvampi varsinkin ensi kevään ja kesän osalta. Myös kasvun voimakkaaseen kiihtymiseen ensi vuoden lopulla sisältyy riskejä.
Markkinoiden elpyminen jatkui marraskuussa
Koronnosto-odotukset vaimenivat yhä marraskuussa. Yhdysvaltain 10 vuoden valtionlainakorko laski kuukauden aikana 0,35 prosenttiyksikköä, kun taas Saksan kymmenen vuoden valtionlainakorko laski vajaat 0,2 prosenttiyksikköä. Myös keskeiset korkoerot laskivat kuukauden aikana. Marraskuussa euroalueen valtionlainaindeksi tuotti +2,4 % ja korkealuokkaiset IG-yrityslainat tuottivat mukavat +2,8 %.
Marraskuussa maailman osakemarkkinoita kuvaava MSCI AC World -indeksi vahvistui euroissa mitattuna +3,5 %. Vastuulliset yritykset tuottivat noin prosenttiyksikön paremmin kuin laaja markkina.
Tyylimielessä myös laatuyritykset pärjäsivät kokonaismarkkinaa paremmin, kun taas pienyhtiöt jäivät jälkeen yleisestä markkinakehityksestä.
Osakesektoreista kuukauden parhaat tuotot antoivat hyödykkeet (+9,5 %), teollisuus (+4,7 %) sekä rahoitus (+4,4 %). Toimialoista tuottojen häntäpäässä olivat energia (-0,5 %) sekä terveydenhuolto (+1,5 %).
Osakealueista suhteellisesti parhaiten suoriutuivat marraskuussa kehittyvät markkinat (+10,2 %) Kiinan imussa (+24,5 %). Yhdysvallat tuotti vain +1,2 % dollarin heikentymisen vuoksi. Eurooppa tuotti +6,9 %.
Korkia on uusiutuvan energian sijoittaja ja kestävän kasvun asiantuntija. Korkia kehittää aurinko- ja tuulivoimaa yhdessä paikallisten kumppaneiden kanssa sekä tarjoaa sijoittaja-, yritys- ja instituutioasiakkaille vaihtoehtoisia sijoituskohteita, varainhoitoa ja liikkeenjohdon konsultointia.