Maitotila
Suomessa on mahdollista tuottaa maitoa kestävästi mm. veden riittävyyden, hiilijalanjäljen ja maidon hygieenisen laadun näkökulmasta. Nyt maidontuotanto ei ole kannattavaa.
Uutiset

Lypsykarjatilojen yrittäjätulon ennakoidaan romahtavan tänä vuonna 11 000 euroon – noin 400 maitotilaa lopettaa vuosittain

Maidontuotanto on laskussa eikä uusia investointeja tai sukupolvenvaihdoksia pystytä kustannuskriisissä tekemään. Maitovaltuuskunta kehottaa päättäjiä ryhtymään välittömiin toimenpiteisiin suomalaisen maidontuotannon jatkuvuuden turvaamiseksi ja maaseudun elinvoiman säilyttämiseksi. Tuotantokustannukset karanneet käsistä.

– Sähkö on maitotiloilla välttämätön tuotantopanos, ja maitotilat on nähtävä kriittisinä sähkönkäyttäjinä. Sähkön korkeisiin hintoihin tarvitaan tiloille helpotusta esimerkiksi sähkön kustannustuen avulla, ehdottaa joensuulainen maidontuottaja, MTK:n maitovaliokunnan puheenjohtaja Asko Miettinen

– Viljelijöiden tuotantokustannusten noususta ja elintarvikeketjun toimimattomuudesta aiheutunutta kassakriisiä on helpotettava jatkossakin verohelpotuksin, Miettinen jatkaa.  

Korkeanarvon ruuantuotantoa, joka ei ole kannattavaa

Suomessa tuotetaan korkealaatuisia maitotuotteita niin kotimaan kuin kansainvälisille markkinoille. Hyvän pohjan tähän antaa nyt ja tulevaisuudessa nurmeen pohjautuva maidontuotanto, sillä nurmi kasvaa hyvin pohjoista Suomea myöten. Suomessa on mahdollista tuottaa maitoa kestävästi mm. veden riittävyyden, hiilijalanjäljen ja maidon hygieenisen laadun näkökulmasta.  

–  Ammattitaitoinen maidontuottaja ei kuitenkaan elä pelkästä maidontuottamisen ilosta, vaan tuotannon pitää olla kannattavaa. Maailman mittakaavassa maitotuotteiden kysyntä on kasvussa, ja kuluttajat ovat entistä kiinnostuneempia kestävistä ja vastuullisesti tuotetuista maitotuotteista, joita Suomessa valmistetaan huippulaadukkaasta maidosta. Maito on mahdollisuus, myös tulevaisuudessa, toteaa vastavalittu Maitovaltuuskunnan uusi puheenjohtaja Tiina Linnainmaa. Hän aloittaa tehtävässään vuoden 2023 alussa.  

Tukimaksatusten viivästäminen on suuri virhe 

– Valtionhallinnon on tehtävä kaikkensa, jotta tulevalla CAP-kaudella tukien maksatus ei myöhästyisi, kuten on esitetty. Rahojen maksatusta pitää kiirehtiä kaikin keinoin, painottaa vesilahtelainen maidontuottaja, Maitovaltuuskunnan puheenjohtaja Mauri Penttilä. Hän toimii puheenjohtajana vuoden 2022 loppuun.  

Maidontuotannossa on käynnissä nopea rakennemuutos, jota kustannuskriisi edelleen kiihdyttää. Noin 400 maitotilaa lopettaa tuotantonsa vuosittain.

Suurena huolena on aloittavien yrittäjien ja rakennusinvestointien vähäinen määrä, jonka seurauksena investointivelka kasvaa.  

– Maidontuotannon rakennekehitykseen on panostettava riittävän rahoituksen kautta. Makeran toimintaa pitää vahvistaa, jotta uusien rahoitus- ja takausinstrumenttien hyödyntäminen on mahdollista ja vaikuttavaa, Penttilä muistuttaa. 

Tutustu Makera-hankerahoituksen painopisteisiin 2023 tästä

Maidontuotanto Suomessa 2021:

  • Maitoa tuotettiin 2 247 miljoonaa litraa, mikä on neljä prosenttia vähemmän kuin vuonna 2020.
  • Maidontuottajien määrä väheni vuoden aikana kahdeksalla prosentilla eli reilu 400 tilaa lopetti maidontuotannon.
  • Luomumaidon tuotanto lisääntyi pari prosenttia ja oli vajaa 81 miljoonaa litraa.

—————    

Maitovaltuuskunta on vuonna 1995 perustettu maito-osuuskuntien rekisteröimätön yhdistys, johon kuuluu 16 maito-osuuskuntaa. Maitovaltuuskunnassa on noin 50 kokousedustajaa. Maitovaliokunta on Maitovaltuuskunnan, MTK:n ja SLC:n perustama yhteistyöelin.

Toimituksen kommentti: Eräs maaseutuyrittäjä ilmaisi huolensa siitä, että “jos nyt politiikassa töpeksitään niin, että maitotilojen kannattavuus romahtaa ja karjaa joudutaan lopettamaan, voi hyvin käydä niin, että Suomeen aletaan tuoda kallista maitoa Ruotsista. Se ei ole Suomen tai suomalaisten etu”.