Raisiolaislähtöinen suomalaisyritys CH-Bioforce on alan nouseva haastaja
Uutiset

Kosmetiikkateollisuuden tulevaisuus on ekologinen – ja siinä suomalaisilla kätensä vahvasti pelissä

Suomalaisyritys CH-Bioforce Oy haastaa kansainväliset jätit raaka-aineella, joka mahdollistaa luksuskosmetiikan tuotannon täysin ilman öljypohjaisia materiaaleja.

Kiertotalous ja kauneusala sopivat mainiosti yhteen

Ekologisuus, kestävä kehitys ja vastuullisuus ovat kosmetiikan vahvoja kuluttajatrendejä. Niihin vastatakseen alan teollisuuden on tarkasteltava kriittisesti totuttuja toimintatapojaan. Uusia ratkaisuja haetaan kuumeisesti niin valmistusprosesseihin kuin raaka-aineisiinkin.

Raisiolaislähtöinen suomalaisyritys CH-Bioforce on alan nouseva haastaja, jonka kehittämä teknologia tarjoaa globaalissa mittakaavassa valtavan mullistuksen kosmetiikkateollisuuden käyttämiin raaka-aineisiin.

CH-Bioforcen kehittämä Bioforsense-teknologia mahdollistaa biomassan käsittelyn tavalla, joka ei jätä jälkeensä käytännössä lainkaan jätettä. Mistä tahansa biopohjaisesta raaka-aineesta, kuten oljesta, puusta tai järviruo’osta, voidaan erottaa hemiselluloosa (Xylense), ligniini (Lignense) ja selluloosa (Cellense) erittäin puhtaasti.

 – Toimintamme perustuu teollisuuden ja maatalouden sivuvirtojen tehokkaaseen hyödyntämiseen. Erityisesti maataloudessa pelloille jää paljon raaka-aineita, jotka tämän hetken toimintamallin mukaan menevät polttoon eivätkä päädy hyötykäyttöön, kertoo CH-Bioforcen toimitusjohtaja Petri Tolonen.

 – Meidän ratkaisullamme esimerkiksi oljesta voidaan erottaa ligniini, hemiselluloosa ja selluloosa lähes kokonaan. Niistä syntyy arvokkaita biopolymeerejä, jotka voivat korvata öljypohjaisia raaka-aineita useissa eri kuluttajatuotteissa.

Skaalautuva teknologia kiinnostaa niin suuria kuin pieniäkin

CH-Bioforcen kehittämä hemiselluloosa Xylense on kosmetiikkateollisuudelle kiinnostava innovaatio, sillä sen laatuominaisuudet täyttävät tiukatkin vaatimukset ja käyttökohteiden skaala on laaja. Xylense on täysin luonnonmukaista, vesiliukoista ja biohajoavaa.

– Kemiallisessa mielessä tällainen amorfinen ja joustava raaka-aine sopii monenlaiseen käyttöön erilaisten voiteiden emulgointiaineena, vaahdottajana tai esimerkiksi pinta-aktiivisena aineena, taustoittaa Tolonen.

Bioforsense-teknologiaa voivat hyödyntää kaikenkokoiset yritykset.

 – Yhtenä liiketoimintamallinamme on lisensoida teknologiaamme tahoille, jotka voivat käyttää omia tuotannon sivuvirtojaan raaka-aineena ja tuotettuja biopolymeerejä omassa tuotannossaan. He voivat siten vähentää päästöjään ja jopa säästää raaka-ainekustannuksissa. Olemme käyneet kiinnostavia keskusteluja useiden kansainvälisten kosmetiikkatuottajien kanssa. Joukossa on kenties yllättäviäkin nimiä. Teknologiamme skaalautuvuuden ansiosta meidän on mahdollista rakentaa yhteistöitä yhtä lailla yksittäisten pienyritysten kuin jättikonsernien suuntaan, Tolonen kertoo.

Luonnonkosmetiikkaa tuottava Hetkinen löysi ratkaisun pakkaustuotannon sivuvirroista

Turkulainen luonnonkosmetiikan tuottaja Hetkinen Oy on yksi esimerkki yrityksestä, jonka visio täydestä päästöttömyydestä on uuden teknologian ansiosta askelta lähempänä.

Hetkinen tuottaa Suomen luonnosta inspiroituvaa ja täysin vegaanista kosmetiikkaa, jonka asiakaskunta arvostaa ekologisia arvoja. Myös pakkaukset ovat muovittomia, ja kauniit puiset voidepakkaukset ovatkin yksi Hetkisen bränditekijöistä.

 – Bioforsense-teknologia mahdollistaa uusien raaka-aineiden kokeilemisen, ja samalla saamme tuotteet vastaamaan paremmin kuluttajien tarpeita, kertoo Mona Isotupa, Hetkisen toimitusjohtaja ja perustaja.

Hetkisen ja CH-Bioforcen yhteistyön tuloksena tuoteperheeseen on syntynyt uusi jäsen, vegaaninen käsivoide, jossa emulgointiaineena toimii aiemmin käytetyn ksantaanin sijaan CH-Bioforcen Xylense.

 – Saamme ainesosan emulgointiaineeseen pakkaustuotantomme sivuvirrasta. Bioforsense-teknologian avulla puisten tuotepakkausten valmistamisesta ylijäävä puujäte voidaan muuttaa hemiselluloosapohjaiseksi Xylenseksi. Mikä parasta, tämä raaka-aine ei millään tavalla häviä ominaisuuksissaan, vaan se tekee tuotteesta tehokkaasti kosteuttavan ja koostumukseltaan pehmeän. Tämä on todellinen win-win, sanoo Isotupa.

Kahden suomalaisyrityksen yhteistyö on mainio esimerkki kiertotalouden mahdollisuuksista. CH-Bioforce on saanut mittavan jopa 15 miljoonan euron EIC-rahoituksen, joka edesauttaa tavoitetta rakentaa oma biomassan käsittelylaitos Raisioon vuoden 2025 aikana.

 – Suomi on merkittävä kierrätys- ja biotalouden tekijä EU-tasolla, ja biomassan hyötykäyttö kosmetiikassa on vain yksi sovellutus Bioforsense-teknologian mahdollisuuksista. Pystymme palvelemaan yhtä lailla myös esimerkiksi lääketeollisuuden tai tekstiiliteollisuuden tarpeita, sanoo Tolonen.