Iiiik! Autsch! Puhelimen pulahduksen jälkeen on kova kiusaus saada puhelin kuivaksi mahdollisimman nopeasti, mutta sitä ei missään nimessä saa laittaa lämpimän saunan lauteille tai hiustenkuivaajan alle. Lue vinkit, miten puhelimen voi ehkä vielä pelastaa.
Uutiset

Kastuiko puhelin? Kännykkä-parka ehkä voidaan vielä pelastaa – tässä vinkkejä

Kesällä puhelin löytää paikkansa yhä useammin esimerkiksi sortsien taskusta. Samalla kasvaa sen todennäköisyys, että laite putoaa maahan tai muulle kovalle pinnalle. Kesäloman tullen moni myös paistattelee päivää laiturilla tai veneillen, jolloin puhelin on vaarassa pulahtaa järveen. DNA Kaupan toimitusjohtaja Sami Aavikko käy läpi riskit, joille puhelin voi kesällä altistua ja kertoo, mitä jokainen voi tehdä puhelimensa pelastamiseksi. 

Useimmin sydämentykytysten syynä on puhelimen tippuminen taskusta tai lipsahtaminen kädestä. Riski on olemassa esimerkiksi lasten vauhdikkaissa kesäleikeissä. DNA:n ja Nepan yhteistyössä tekemän koululaistutkimuksen mukaan suomalaisten lasten ja nuorten puhelin uusitaan useimmin juuri rikkoutumisen vuoksi. Yli puolet (52 %) suomalaislasten ja -nuorten vanhemmista kertoo, että uusi puhelin hankitaan aiemman puhelimen rikkoontumisen vuoksi tai siitä syystä, ettei puhelin toiminut enää kunnolla. 

Yleisimmin rikkoutuu näyttö

Puhelimet kestävät iskuja verrattain hyvin, mutta huonolla tuurilla pienikin kolhu saattaa aiheuttaa matkapuhelimelle ison vahingon: joskus puhelimen tipahtaminen matollekin riittää rikkomaan sen. Puhelimen putoamisen yhteydessä kärsii yleensä näyttö. 

– Sopivassa kulmassa osunut kolaus ei välttämättä riko näyttöä kokonaan, ja moni jatkaa puhelimen käyttöä kosmeettisesta viasta huolimatta. Tässä kuitenkin piilee se vaara, että seuraavan kerran, kun puhelimelle kaatuu mehua tai muuta nestettä, se sujahtaa säröistä sisään ja rikkoo laitteen kokonaan. Säröytynyt näyttö kannattaa siis korjauttaa, vaikka puhelin toimisikin, Sami Aavikko sanoo. 

– Ja vaikka näyttö selviäisikin pudotuksesta ehjänä, voi putoaminen silti vaikuttaa vedenkestäväksi ilmoitetun puhelimen tiiveyteen etenkin, jos puhelimen runkoon tai reunaan tulee näkyvä jälki. Tällöin puhelimelle aiheutunut vesivahinko ei useinkaan enää kuulu valmistajan tarjoaman takuun piiriin. Ajan kanssa ongelmaksi saattaa muodostua myös akku, joka ei enää lataudu täyteen tai purkaa latauksensa aivan liian nopeasti, Aavikko lisää. 

Toimi näin, jos puhelin kastuu 

Läpitunkeutuva kosteus on laitteelle kohtalokasta. Jos vesistöön pudonneen puhelimen ylipäätään onnistuu kalastamaan kuiville, ei se välttämättä enää tokene pelastusyrityksistä huolimatta. Suolainen merivesi on laitteelle kaikkein kohtalokkainta. 

– Jos puhelin pulahtaa mereen, saattaa suolavesi hapettaa laitteen komponentit. Tällöin pelastusyritys alkaa siten, että puhelimen upottaa makeaan veteen ja huuhtelee suolaveden pois, Aavikko kertoo. 

Älä upota riisiin:

Puhelimen pudottua veteen saattaa ensimmäisenä pelastusyrityksenä tulla mieleen vanha riisiniksi. Se perustuu siihen, että puhelimen upottamisen riisiin ajatellaan imevän kosteutta laitteesta ja edesauttavan sen kuivumista. 

– Vaikka riisi saattaakin sitoa puhelimeen imeytynyttä kosteutta, voi siitä olla myös haittaa. Riisistä voi irrota hienojakoista pölyä, joka päätyy puhelimen sisään kosteuttakin herkemmin. Tämä voi ilmetä myöhemmin puhelimen näytön luettavuuden heikentymisenä. Ehdottomasti parempi ratkaisu olisi vaikkapa silikageeli, mutta sen puutteessa puhelimen voi myös jättää pöydälle lämpimään paikkaan kuivumaan. Myös laitteen ravistelua tulee välttää, sillä sen seurauksena vesi voi mennä syvemmälle puhelimen rakenteisiin, Aavikko selventää. 

– Puhelimen pulahduksen jälkeen voi lisäksi olla kova kiusaus saada puhelin kuivaksi mahdollisimman nopeasti, mutta sitä ei missään nimessä saa laittaa lämpimän saunan lauteille tai hiustenkuivaajan alle. Lämpö voi ylikuumentaa liitäntöjä, irrottaa laitteen liimauksia tai rikkoa sen komponentteja, Aavikko jatkaa. 

Avaa, irrota ja kuivaa:

Pulahduksen jälkeen tärkeintä on katkaista puhelimesta virta, pyyhkiä laite päällisin puolin kosteutta imevällä liinalla sekä irrottaa ja kuivata akku ja SIM-kortti, mikäli mahdollista.

Puhelinta ei saa käynnistää eikä ladata kahteen vuorokauteen kastumisen jälkeen. Jos laite ei senkään jälkeen toimi, se kannattaa toimittaa huoltoon, jossa varmistetaan puhelimen vauriot ja vaihdettavien osien tarve. 

– Onneksi yhä suurempi osa puhelimista on IP-luokitukseltaan kosteuden- tai vedenkestäviä. Jos puhelin on vedenkestävä, ei ole tarpeen tehdä sen ihmeellisempiä pelastustoimia, vaikka se veteen livahtaisikin. Antaa kuivua vain, Aavikko kertoo. 

Älä laita kuumaa puhelinta jääkaappiin:

Kesähelteillä saattaa käydä niinkin, että puhelin unohtuu turhan pitkäksi aikaa suoran auringonvalon armoille. Tällöin vaarana on laitteen ylikuumeneminen, jonka korjaamiseksi Aavikko ei kuitenkaan suosittele tehostettua viilennystä. 

– Kriittinen lämpötilaraja älylaitteella menee noin 50 asteessa, jolloin toiminnot voivat alkaa kärsiä ja häiriöriski kasvaa. Korkea lämpötila voi aiheuttaa esimerkiksi akun lämpölaajenemista. Ei kuitenkaan ole suotavaa laittaa ylikuumentunutta puhelinta jääkaappiin tai kylmäkallen päälle, sillä suuret lämpötilaerot saattavat aiheuttaa kosteuden tiivistymisen vääriin paikkoihin. Paras tapa laitteen viilentämiseen on käytön lopettaminen hetkeksi asettamalla puhelin suojaan varjoisaan paikkaan. 10–15 minuuttia auttaa usein jo kummasti, Aavikko neuvoo. 

– Puhelimen lämpöä laskeakseen on tärkeää myös ottaa puhelimelta takki pois päältä, eli jos puhelin on kiedottu johonkin suojakoteloon, on se syytä poistaa, Sami Aavikko muistuttaa. 

– Kaikkea ei kuitenkaan voi ennakoida, minkä takia uusi puhelin kannattaakin vakuuttaa hankkimalla siihen oston yhteydessä. Esimerkiksi DNA:n SquareTrade-täysturvan tai -laiteturvan saa DNA Kaupasta tai DNA:n myynti- ja asiakaspalvelun kautta.