Koulutusvastaava
Organisaatiot pitävät tärkeänä, että maan seuraava hallitus sitoutuu kasvattamaan valtion T&K-toiminnan rahoitusta ja pitää kiinni tällä vaalikaudella parlamentaarisesti asetetusta tavoitteesta. Tavoite on, että julkisten ja yksityisten T&K-menojen yhteenlaskettu määrä olisi 4 % BKT:sta vuonna 2030 (2,9 %, 2020), toteaa Joonas Mikkilä Suomen Yrittäjistä. Kuva: Johanna Erjonsalo.
Uutiset

Kannanotto: Korkeakoulujen ja yritysten yhteistyötä tarvitaan lisää liiketoiminnan kestävään uudistamiseen ja innovaatioiden lisäämiseen

Näin toteavat ammattikorkeakoulujen rehtorineuvosto Arene, Suomen yliopistojen rehtorineuvosto UNIFI ja Suomen Yrittäjät yhteisessä kannanotossaan.

Akuutti energiakriisi sekä vauhdilla etenevä digitaalinen ja vihreä siirtymä mullistavat yhteiskuntaa ja markkinoita. Myös pienten ja keskisuurten yritysten on uudistuttava. Korkeakoulujen ja yritysten tutkimus- ja kehittämisyhteistyö on tässä tärkeässä roolissa.

Samalla on huolehdittava siitä, että yrityksille ja TKI-tehtäviin on tarjolla korkeasti koulutettua työvoimaa. Jos yrityksillä ei ole riittävästi osaajia, jäävät kehittämispanostukset tekemättä ja hyödyntämättä. Yrityksessä oleva TKI-osaaminen lisää kykyä ja uskallusta kehittää liiketoimintaa yhä kunnianhimoisemmissa tutkimus- ja innovaatiohankkeissa.

Organisaatiot pitävät tärkeänä, että maan seuraava hallitus sitoutuu kasvattamaan valtion tutkimus- ja kehittämistoiminnan rahoitusta ja pitää kiinni tällä vaalikaudella parlamentaarisesti asetetusta tavoitteesta. Tavoite on, että julkisten ja yksityisten tutkimus- ja kehittämismenojen yhteenlaskettu määrä olisi neljä prosenttia bruttokansantuotteesta vuonna 2030 (2,9 %, 2020).

Arene, UNIFI ja Suomen Yrittäjät esittävät seuraavia toimia korkeakoulujen ja yritysten TKI-toiminnan ja -yhteistyön edistämiseksi:

  • Edistetään korkeakoulujen ja yritysten TKI-yhteistyötä valtion tutkimus- ja kehittämistoiminnan rahoituksen pitkäaikaisen suunnitelman avulla.
  • Vahvistetaan rahoituskanavia ja -instrumentteja, jotka tukevat korkeakouluja ja yrityksiä lisäämään TKI-yhteistyötä ja sen vaikuttavuutta.
  • Parannetaan korkeakoulujen TKI-palveluiden ja kokeilu- ja tutkimusympäristöjen tunnettuutta ja saavutettavuutta pk-yritysten piirissä. Tiivistetään TKI-toiminnan ja koulutuksen yhteyttä erityisesti korkeakoulujen pk-yrityksille suuntaamissa jatkuvan oppimisen palveluissa.
  • Vahvistetaan korkeakoulujen perusrahoitusta, jotta korkeakouluilla on resurssit laadukkaaseen, uutta luovaan tutkimukseen, kehittämiseen ja innovointiin, myös yhteistyössä yritysten kanssa, sekä nuorten koulutustason nostamiseen ennakoitujen tarpeiden mukaisesti.
  • Nostetaan ulkomaalaisten opiskelijoiden määrää suomalaisessa korkeakoulutuksessa ja huolehditaan korkeakoulujen ja yritysten kesken siitä, että kansainväliset opiskelijat kiinnittyvät työelämään jo opintojen aikana.

Ammattikorkeakoulujen rehtorineuvosto Arene, Business Finland, Suomen yliopistojen rehtorineuvosto UNIFI, Suomen Yrittäjät ja Vaikuttavuussäätiö järjestivät tiistaina 13. joulukuuta eduskunnan Pikkuparlamentin Kansalaisinfossa korkeakoulujen ja pk-yritysten TKI-toimintaa käsitelleen keskustelutilaisuuden. Tilaisuudessa kuultiin puheenvuoroja korkeakouluilta, rahoittajilta, yrityksiltä ja muilta työelämän edustajilta sekä kansanedustajilta, mukaan lukien parlamentaarisen TKI-työryhmän jäseniltä.