Bayerin uuden, hormonikierukoita valmistavan tuotantolaitoksen avajaisia vietettiin tänään. Nyt valmistuva investointi on mittaluokaltaan yksi lähihistorian suurimmista ja vahvistaa edelleen Bayerin pitkäjänteistä sitoutumista Suomeen. Turun tuotantolaitos on yksi Bayerin tärkeimmistä lääketehtaista maailmanlaajuisesti.
Tuotantolaitos uudistui investoinnin myötä merkittävästi: uuden tehtaan rakentamisen lisäksi nykyisiä tiloja modernisoitiin. Lopputulos on huippumoderni, pitkälle automatisoitu korkean osaamisen lääketehdas, joka luo hyvän perustan kestävälle kilpailukyvylle pitkälle tulevaisuuteen.
“Nykyaikainen tuotanto tarkoittaa prosessien tehokasta valvontaa ja syväymmärrystä datan analysoinnista ja hyödyntämisestä. Tämä kuvastaa hyvin sitä, miten työn vaatimukset ovat muuttumassa. Onneksi Suomesta löytyy teknologista huippuosaamista ja innovatiivisia yhteistyömahdollisuuksia, jotka ovat pienen maan vahvuuksia globaalissa kilpailussa”, Turun tuotantolaitoksen johtaja Tomi Penttilä kertoo.
Bayerin Suomen toiminta on hiilineutraalia, mikä tukee myös koko Bayer-konsernin tavoitetta ilmastoneutraaliudesta vuoteen 2030 mennessä.
Bayer panostaa Suomeen
Bayer on investoinut Suomeen yli 720 miljoonaa euroa viimeisen kymmenen vuoden aikana. Tällä on suuri vaikutus suomalaisen lääketeollisuuden, Turun alueen ja koko Suomen talouden elinvoimaisuuteen. Tuotantolaitoksen merkitys on suuri myös globaalissa mittakaavassa. Turusta lähtee vuosittain miljoonia ehkäisyvälineitä yli 130 maahan ympäri maailmaa.
“Bayer investoi Suomeen, koska täällä on vakaa toimintaympäristö, huippututkimuksen pitkät perinteet ja korkealuokkaista osaamista. Uskon, että kehittyneen digiteknologian, kuten tekoälyn ja datan, tehokas hyödyntäminen edesauttavat uusien investointien houkuttelemista Suomeen myös tulevaisuudessa, Bayer Nordicin toimitusjohtaja Christiane Temminghoff perustelee.
“Suomen tavoite nostaa TKI-panostukset neljään prosenttiin bruttokansantuotteesta vuoteen 2030 mennessä voi osaltaan vahvistaa Suomen asemaa terveysalan tutkimus- ja innovaatiotoiminnan kärkijoukoissa. Tärkeintä on, että lisääntyvä rahoitus kohdennetaan vaikuttavasti”, Temminghoff jatkaa.
Hormonikierukka on suomalainen keksintö, joka tuli markkinoille vuonna 1990. Tämän jälkeen Bayer on kehittänyt hormonikierukkaa ja sen valmistustapaa Suomessa jo vuosikymmeniä. Vuonna 2022 hormonikierukan myynti oli 1,3 miljardia euroa, mikä tarkoittaa myynnin tuplaantuneen viimeisen kymmenen vuoden aikana. Pitkävaikutteisen ehkäisyn globaalin kysynnän arvioidaan kasvavan edelleen.
Bayerilla on Suomessa yli 1 000 työntekijää. Heistä yli 800 työskentelee Turussa, jossa sijaitsee myös lääkeannosteluun keskittyvä tutkimus- ja tuotekehitysyksikkö. Bayerin Nordic-alueen pääkonttori sijaitsee Espoossa, josta johdetaan lisäksi kymmeniä kliinisiä lääketutkimuksia ympäri maailmaa. Bayer panostaa Suomessa tehtävään tutkimus- ja kehitystyöhön 70 miljoonaa euroa vuosittain.
Bayer oli vuonna 2021 jälleen yksi suurimmistä yhteisöveron maksajista Suomessa. Yhtiö maksoi Suomeen 115 miljoonaa euroa yhteisöveroa.
Ehkäisy parantaa tasa-arvoa
Maailman ehkäisypäivää vietetään ensi viikon tiistaina 26.9.
Maailmassa on yli 250 miljoonaa hedelmällisessä iässä olevaa naista vailla nykyaikaisia ehkäisykeinoja. Ei-toivotut raskaudet ovat merkittävä syy lapsi- ja äitikuolemiin.
Bayerin tavoite on taata 100 miljoonalle naiselle pääsyn nykyaikaisen ehkäisyn piiriin matalan ja keskitulotason maissa vuoteen 2030 mennessä. Turun tehtaalla on keskeinen rooli tavoitteen saavuttamisessa. Ehkäisyä viedään kehittyviin maihin yhteistyössä kansainvälisten perhesuunnittelujärjestöjen kanssa. Tähän mennessä Bayerin 100 miljoonan naisen tavoitteesta jo 43,7 miljoonaa naiselle on mahdollistettu modernin ehkäisyn käyttö.
“Ehkäisyssä on kyse naisten seksuaalioikeuksista ja tasa-arvosta. Ehkäisy antaa päätäntävallan omasta kehosta ja sen myötä mahdollisuuden miettiä lasten hankkimista, perheen perustamisen ajankohtaa ja lasten määrää. Näin naiset saavat mahdollisuuden vaikuttaa oman elämänsä suuntaan esimerkiksi kouluttautumalla ja hankkimalla ammatin”, Christiane Temminghoff sanoo.