Paimiossa tuotetaan kovalla pöhinällä elinvoimaa ja innovaatioita uudenlaisessa kiertotalousverkostossa sekä hyödyntämällä Paimion parantolan historiallista uniikkiutta.
Paimiossa tehdään isoja asioita nopealla aikataululla. Kiertotalouskampukselle kaavaillaan miljardien eurojen kiertotalousmarkkinoita optimoimalla mm. bioenergian, tekstiilikierrätyskuidun sekä muovimateriaalivirtojen synergiahyödyt.
”Materiaalin korkean jalostusasteen säilyttävä kiertotalouskampus on erinomaisessa liikenteellisessä solmukohdassa sijaitseva Paimion ja Suomen käyntikortti maailmalle”, tiivistää Paimion kaupunginjohtaja Jari Jussinmäki ja kertoo kaupungin tukevan alueelle sijoittuvia yrityksiä erittäin monipuolisesti: ”Syvällinen kumppanuus palvelumallissamme käsittää niin Paimion Leijonienluolan sijoitustuen kuin kaavoituksen, rakentamisen, viestinnän ja digitaalisen yhteistoiminta-alustan.”
Kiertotalouskampus on herättänyt suurta kiinnostusta kansainvälisesti. ”Leikillisesti totesimmekin Resterin tekstiilihallin vihkijäisissä, joka sattui Glasgow`n ilmastokokouksen kanssa samoihin aikoihin, että Glasgow´ssa puhutaan, Paimiossa tehdään”, Jussinmäki nauraa.
Paimion parantolan kulttistatus voimistuu
Eräänlaista kierrätystä hyödynnetään myös matkailun saralla. Vuosi sitten perustetun Paimion Parantola -säätiön perustivat valtio, Paimion ja Turun kaupungit, Alvar Aalto -säätiö sekä Varsinais-Suomen Sairaanhoitopiiri, joka lahjotti kiinteistön irtaimistoineen säätiölle.
SAFA arkkitehtiliiton pj Henna Helander toimii Paimion Parantola -säätiön toimitusjohtajana. ”Hallitus on verkottunut kansainvälisesti, ja kohteesta on lupa odottaa tulevien vuosien kulttuurimatkailutähteä”, hän toteaa.
Unescon maailmanperintökohteeksi tarjolla oleva, Alvar Aallon suunnittelema legendaarinen tubi-parantola ja sairaala tulee olemaan paljon muutakin kuin majoitushotelli ja vierailukeskus teemanäyttelyineen. Kansainvälisen elokuvan kuvauspaikkanakin jo toimineen rakennuksen 7 kerrosta, 25 000 neliötä ja kymmenen rakennusta taipuvat moneen.
”Paimion parantolasta olemme rakentamassa uuden ajattelun keskusta, inspiroivaa paikkaa kohdata tulevaisuuden haasteita monialaisesti yhdessä tieteen, taiteen, yritysmaailman ja suunnittelun huippujen kanssa. Palvelemme myös yrityksiä ja erilaisia tapahtumia. Lisäksi toimimme uudistavan rakentamisen osaamiskeskuksena sekä koelaboratoriona”, Helander lisää.
Pitkän linjan arkkitehti yllättyi, miten paljon on Paimiossa saanut ammennettua Aallon funktionalismista, jota rakennus edustaa puhtaimmillaan: ”Rakennus itsessään suunniteltiin parantavaksi instrumentiksi. Alkuperäisten huonekalujen puiset taivutetut käsinojat miellyttävät kättä ja potilashuoneista makuuasennosta avautuva näköala luontoon on optimoitu ikkunoiden sijoittamisilla, vain muutamia funktionalismin piirteitä mainitakseni. Tunnelma kannattaa käydä aistimassa paikan päällä.”
Tutustu tarkemmin: www.safa.fi