Villa Järvelän yrittäjä Jenny Lipponen kertoo, että todellinen kiire alkaa silloin, kun Littoistenjärvi saa jääpeitteen. Kuvat: Heli Nieminen
Uutiset

Avantouinti ja saunominen kiinnostavat –Villa Järvelä on nelinkertaistanut asiakasmääränsä

Jäinen järvenselkä ja laiturin päässä odottava avanto, puiden taakse laskeva aurinko, pakkasessa höyryävät paljut ja söpöt punaiset saunamökit ­­joiden piipusta lentää kipinöitä – Villa Järvelä on joulukuisena päivänä kuin suoraan postikortista.

Yrittäjä Markku Lipponen ei kuitenkaan ihastele järvimaisemaa vaan viimeistelee pihapiirin uusinta rakennusta, harmaata mökkiä, jonka suojissa on kauan kaivattu lisätila: uudet pukuhuoneet miehille ja naisille, lisää suihkuja ja lisää vessoja.

Juuri pukuhuoneet ovat olleet kovaan suosioon nousseen Villa Järvelän pullonkaula. Vaikka kävijät hajaantuvat alueelle, saunoihin, paljuihin ja järveen ongelmitta, pukuhuoneissa on ollut välillä ruuhkaa ulos asti. Mutta nyt asiaan on luvassa parannus.

Ruuhkat eivät ole ihme: Littoistenjärven rannalla sijaitsevassa Villa Järvelässä käy joka arkipäivä pari sataa kävijää, viikonloppuisin kävijöitä on päivässä yli kolmesataakin. Paikka on auki 60 tuntia viikossa.

Järvelän kävijöiden ikärakenne vaihtelee vauvoista yli 90-vuotiaisiin vakioasiakkaisiin.

–Asiakkaiden keski-ikä on pudonnut muutamassa vuodessa noin puoleen, ja nyt meillä käy paljon nuoria viettämässä aikaa yhdessä saunoen. Asiakkainamme on myös paljon opiskelijoita eri maista. He tulevat ensin kerran tutustumaan suomalaiseen saunaan, ja sitten monet käyvät täällä koko opiskeluaikansa ajan. Asiakkainamme on myös paljon huippu-urheilijoita, joita avanto auttaa palautumaan, kertoo yrittäjä Jenny Lipponen.

Yksi Järvelän saunoista on tunnelmallinen Mummolasauna. Yrittäjät Jenny ja Markku Lipponen ovat kunnostaneet ja kehittäneet Järvelää jo kymmenen vuoden ajan.

Hukkalämpö pitää laiturit jäättömänä

Villa Järvelän suosio räjähti, kun se valittiin vuonna 2019 vuoden avannoksi. Kävijämäärät ovat nyt nelinkertaistuneet siitä, kun Jenny ja Markku Lipponen alkoivat luotsata paikkaa liki kymmenen vuotta sitten.

Alkuun vesi kannettiin ämpäreillä saunaan ja avantoa hakattiin laitureilta jäätä petkeleen kanssa. Muistot saavat Lipposet pyörittelemään päätään. Tuolloin paikka oli auki vain kahdesti viikossa ja kävijöitä oli hyvänäkin päivänä reilut viitisenkymmentä.

Nyt isoin sauna lämpiää pelleteillä ja pumppu pitää avannon auki pakkasillakin.

–Avantouimareista kun tippuu joka uinnilla vähän vettä, ja laiturilla oli alkuun noin 20 sentin jääkerros ihan hetkessä, Jenny Lipponen muistelee

– Laiturin jäätymisen estämiseksi innovoitiin järjestelmä, joka ottaa talteen hukkalämmön ison puusaunan savupiipusta. Eli sillä lämmitämme kaikki polut ja laiturin, niin ei tarvitse liukastella tai hakata jäätä!

Lämpimistä paljuista kelpaa katsella järvelle. Kesäkaudella yksi paljuista toimii kylmäaltaana.

Kiireet tulevat jäiden myötä

Yrittäjien itsensä lisäksi paikka työllistää viisi muuta ihmistä, ja päivästä 4-5 tuntia kuluu pelkästään paikan lämmitykseen ja siivoamiseen.

Järvelän omistaa Liedon kunta, Lipposet ovat siellä vuokralla. He ovat kymmenen vuoden aikana remontoineet ja rakentaneet koko ajan.

–Kaikki mitä on tullut, on laitettu tähän takaisin, Markku Lipponen hymähtää.

Yrittäjät olivat etenkin alkuun paljon kassalla ja juttelivat paljon asiakkaiden kanssa ja kyselivät näiden toiveita. Niiden perusteella paikkaa on kehitetty oikeaan suuntaan. Nyt työntekijät kuuntelevat toiveita herkällä korvalla, ja heidän innovaationsa oli yhden lämminaltaan muuttaminen kylmäaltaaksi koko kesäkauden ajaksi.

Se toi kesällä joka päivä 40-50 lisäkävijää niistä, jotka halusivat jatkaa kylmäuintia myös lämpimänä vuodenaikana.

Kylmäuinti on nimittäin juuri Järvelän juttu, ja juuri se tuo suurimman määrän asiakkaita. Kesäkaudella paikassa on yrittäjien mittapuun mukana melkein hiljaista, mutta kiireet alkavat, kun järvi saa jääpeitteen.

Bisnes kääntyi päälaelleen

Villa Järvelään kuuluu myös ylempänä rinteessä oleva kookas keltainen talo. Sen ja siellä pidettävien kokousten ja juhlien piti olla yrittäjien pääbisnes, mutta toisin kävi.

–Tämä homma kääntyi nopeasti päälaelleen, kun huomattiin että avantouimarit ovatkin se juttu, joka kannattaa, Jenny Lipponen sanoo.

Keltaisessa talossa pidetään kuitenkin juhlia, kokouksia ja viikoittain joogaa. Lipposet sanovat, että toiminnat tukevat toisiaan hyvin. Vaikka korona-aika koetteli yritystä, nyt näyttää jo paljon paremmalta. Ensi vuonna ei aiota remontoida, vaan hengähtää hetki.