Savusauna on yrittäjä Raimo Tuomisen ylpeys – itse suunniteltu ja itse tehty. Kuvat: Heli Nieminen
Uutiset

Zoolandiasta löytyy vuoden savusauna, joka on rakkaudella rakennettu

Valot tuikkivat hämärtyvässä illassa pienen lammen ja massiivisen savusaunan ympärillä. Liedon Zoolandian alueelle on rakentunut uusi savusauna, jonka kattoa peittää kuntta. Saunan vieressä sijaitseva entinen ankkalampi on ruopattu syvemmäksi, ja sinne kelpaa pulahtaa saunomisen lomassa.

Savusauna on yrittäjä Raimo Tuomisen ylpeys – itse suunniteltu ja itse tehty.

Tuominen on toiminut yrittäjänä 1970-luvulta asti, mutta Zoolandian yrittäjäksi hän lähti vuonna 1995. Nyt Zoolandiaa pyörittää jo toinen polvi, tyttäret Katri Vilo ja Heidi Tuimala. Tuominen on ottanut roolin saunamajurina.

Ennen saunan rakentamista Tuominen kiersi pitkin Suomea ja saunoi erilaisissa savusaunoissa. Hän mietti, mikä on toteutettu hyvin ja mitä voisi parantaa. Sitten hän teki suunnitelmat omasta saunastaan.

17. päivä syyskuuta 2018 Tuominen löi lapion maahan Zoolandian pihalla ja aloitti rakennusprojektin, valmista tuli syksyllä 2020. Messevän kokoinen rakennus kätkee sisäänsä betonia ja raakalautaa yhdistelevät pukuhuoneet sekä tilavan hirsisen savusaunan, jonne noustaan rappusia pitkin pehmeisiin löylyihin. Sauna lämpiää pelleteillä, ja sen voi ajastaa halutessaan lämpiämään vaikka jo edellisenä päivänä.

Zoolandian savusauna palkittiin tänä kesänä. Sitä ennen sauna tutkittiin perusteellisesti.

Zoolandian savusauna valittiin tänä vuonna Vuoden savusaunaksi Suomessa, ja se voitti yrityssavusaunojen sarjan.

Palkinto nosti Zoolandian saunan ihmisten tietoisuuteen, ja sillä oli iso merkitys myös Tuomiselle, koska sauna on täysin hänen luomuksensa.

–Raati vietti täällä saunallamme koko päivän ja tutki 190 eri asiaa kisaa varten. Meidän saunamme on siis todellakin tutkittu perin pohjin!

Korona on mutkistanut saunan käyttöön ottamista, mutta tällä hetkellä yleisövuoroja on yhtenä päivänä viikossa, torstaisin. Lisäksi saunaa voi varata juhliin ja tilaisuuksiin. Tällä hetkellä kävijöitä on ollut yleisövuoroilla 30-50, ja jos kiinnostus kasvaa, yleisövuoroja ollaan valmiit lisäämään.

Pukuhuoneissa naulakkoina on hevosenkenkiä.