Kuva: pixabay
Uutiset

OP:n kyselytutkimus: Yritykset toivovat päättäjiltä helpotuksia ulkomaisen työvoiman palkkaamiseen

Suuret suomalaiset yritykset toivovat päättäjiltä helpotuksia ulkomaisten osaajien rekrytointeihin, selviää OP:n Yrityspulssi-kyselytutkimuksesta. Ulkomaisen työvoiman palkkaaminen on elinehto kolmannekselle yrityksistä.

Päättäjien tulisi aktiivisemmin pyrkiä helpottamaan ulkomaisen työvoiman palkkaamista, toteaa 72 prosenttia suurista suomalaisista yrityksistä.

Tulokset selviävät OP:n Yrityspulssi-kyselytutkimuksesta, johon vastasi elokuussa 2024 101 suomalaista yritystä, joiden liikevaihto ylittää 100 miljoonaa euroa. Kyselytutkimuksessa tarkasteltiin yritysten suhtautumista ulkomaisen työvoiman palkkaamiseen sekä näkemyksiä osaajapulaan liittyen.

– Näkemyksemme mukaan ulkomaisen työvoiman palkkaamiseen liittyy haasteita erityisesti lainsäädännön ja rekrytointiprosessien osalta. Tässä päätöksentekijöillä on keskeinen rooli, ja yritykset odottavat, että lainsäädäntö ja työvoiman saatavuutta tukevat järjestelmät mukautetaan vastaamaan muuttuvia työmarkkinatarpeita, sanoo OP Yrityspankin toimitusjohtaja Katja Keitaanniemi.

Yrityspulssi-vastaajien kesken on suurta hajontaa siinä, nähdäänkö osaajapulan helpottuneen kuluneen vuoden aikana. Vastaajista 36 prosenttia kertoo osaajapulan helpottaneen, kun taas neljännes vastaajista oli väitteen kanssa eri mieltä ja 40 prosenttia suhtautui väittämään neutraalisti.

– Osaajapula on yhä monen yrityksen toiminnan esteenä ja aiheuttaa haasteita kasvulle, investoinneille ja kansainvälistymiselle. Tarve palkata osaajia Suomen ulkopuolelta painottuu hieman eri tavoin toimialan mukaan. Esimerkiksi IT- ja teknologia-ala sekä sosiaali- ja terveydenhuolto ovat alueita, joissa osaajia kaivataan kipeästi, Keitaanniemi sanoo.

Kolmannes yrityksistä pitää ulkomaisen työvoiman palkkaamista elinehtona yritykselleen.

– Suurimpien suomalaisyritysten liiketoiminta on hyvin kansainvälistä, ja tämä alleviivaa myös ulkomaisen osaamisen tarvetta. Väestön demografisen muutoksen myötä tarve työperäiselle maahanmuutolle vain kiihtyy, Keitaanniemi toteaa.