Hintojen nousu
Monessa kodissa mietitään, miten talvesta ja epävarmoista ajoista selvitään. Hintatason nousu on kouriintuntuva asia, joka tulee väkisinkin vastaan arjessa: kaupan tiskillä ja laskuja maksaessa.
Uutiset

YTK: Hintojen nousu suomalaisten suurin huolenaihe, kertoo yli 16 000 vastaajan kyselytutkimus

Inflaatio on ylivoimaisesti suurin yhteiskunnallinen huolenaihe, kertoo YTK Työttömyyskassan laaja jäsenkysely. Toiseksi eniten huolettaa Ukrainan sota, kolmanneksi energian saatavuus. Koronapandemia on suurin huoli enää hyvin pienelle osalle. YTK Työttömyyskassaan kuuluu noin joka neljäs suomalainen palkansaaja.

YTK Työttömyyskassa kysyi jäseniltään, mikä huolestuttaa heitä yhteiskunnallisella tasolla eniten juuri nyt. Kysymys kysyttiin osana Jäsenpulssi-kyselytutkimusta, johon vastasi 16 866 työikäistä YTK:n jäsentä. Kysely toteutettiin 27.10.–3.11.2022. Vastaaja sai valita vain yhden vaihtoehdon.

– Inflaatio on jäsentemme ylivoimaisesti suurin huolenaihe: sen valitsi peräti 45 % vastaajista. Monessa kodissa mietitään, miten talvesta ja epävarmoista ajoista selvitään. Hintatason nousu on kouriintuntuva asia, joka tulee väkisinkin vastaan arjessa: kaupan tiskillä ja laskuja maksaessa, sanoo YTK:n toimitusjohtaja Auli Hänninen

Pelot

Sota huolestuttaa vanhempia vastaajia, koronapandemia sai vain hajaääniä 

Kaikkein huolestuneimpia hintatason noususta ovat nuoret. Jopa 66 % 18–24-vuotiaista vastaajista nimesi inflaation ykköshuolekseen. Mitä nuorempi vastaaja on, sitä enemmän hintojen nousu keskimäärin huolestuttaa. 

Ukrainan sodasta huolestuneimpia ovat 55–64-vuotiaat. Ikäryhmän vastaajista 34 % nimesi sen suurimmaksi huolenaiheekseen.  

Ilmastonmuutoksesta ovat huolestuneimpia 25–34-vuotiaat, joista 6 %:lle se on nimetyistä huolenaiheista suurin. Koronapandemia ei saa merkittävää määrää mainintoja missään ikäryhmässä. Se on suurin huolenaihe alle yhdelle prosentille ikäryhmästä riippumatta. 

Valtionvelka ei myöskään nouse suurimpien huolenaiheiden joukkoon. Huolestuneimpia siitä ovat 55–64-vuotiaat, joista sen nimesi suurimmaksi huolekseen 5,6 % vastaajista. 

Hintojen nousuun vastataan etenkin kulutusta karsimalla 

YTK kysyi jäseniltään myös sitä, onko inflaatio vaikuttanut heidän valintoihinsa työelämässä ja arjessa. Yli puolet vastaajista (54 %) on vähentänyt kulutustaan ja pyrkinyt säästämään rahaa. Parempipalkkaista työtä sitä vielä löytämättä on etsinyt 5 %, palkankorotusta pyytänyt 4 % ja työpaikkaa palkan perässä vaihtanut 3 % vastaajista. 5 % vastaajista kertoo pyrkineensä kasvattamaan työmääräänsä ja sitä kautta tulojaan.

– Jäsenemme reagoivat hintojen nousuun eri tavoin. Säästäväisyys on perinteinen suomalainen hyve, mutta moni hakee arjen kustannuksiin helpotusta myös uralla etenemisen kautta: joko tavoittelemalla parempaa palkkaa tai tekemällä enemmän töitä, Auli Hänninen kertoo. 

22 % vastaajista kertoo, ettei inflaatio ole vaikuttanut työhön tai arkeen. Näin vastanneiden keskuudessa korostuvat yli 50 000 euroa vuodessa tienaavat vastaajat.