Yhä useampi korkeakouluopiskelija kokee yrittäjyyden kiinnostavana uravaihtoehtona. Asia selviää sveitsiläisyliopiston laajasta tutkimushankkeesta, jota koordinoi Suomessa LUT-yliopisto.
2010-luvulla alkanut opiskelijoiden yrittäjyys- ja startup-buumi ei näytä laantumisen merkkejä. Yhä useampi korkeakouluopiskelija on kiinnostunut yrittäjyydestä ja kokee yrittäjyyden yhtenä uravaihtoehtona. Tämä selviää vuoden 2021 GUESSS (Global University Entrepreneurial Spirit Students’ Survey) -kyselyn tuloksista.
Kyselyyn vastasi kaikkiaan yli 260 000 korkeakouluopiskelijaa 58 eri maasta. Suomessa kyselyyn vastasi yli tuhat yliopisto- ja ammattikorkeakouluopiskelijaa. Vastaajista noin joka neljäs toimii tällä hetkellä yrittäjänä tai suunnittelee oman yrityksen perustamista. Myös oman yrityksen perustaminen viisi vuotta valmistumisen jälkeen on monen opiskelijan haaveissa.
“Yrittäjyyskoulutuksella ja korkeakoulujen yrittäjämäisellä kulttuurilla on suuri vaikutus opiskelijoiden aikomuksiin ja toimintaan. Korkeakoulujen tulee myös luoda positiivista kuvaa yrittäjyydestä niille opiskelijoille, jotka eivät ole siitä kiinnostuneet, sillä yrittäjämäiset taidot ovat nousseet entistä tärkeämmiksi työelämässä”, sanoo Suomen GUESSS-hanketta LUT-yliopistossa koordinoinut Katja Lahikainen.
Esimerkiksi LUT-yliopistossa on mahdollista suorittaa maisteritason tutkinto yrittäjyydestä, mikä tarkoittaa joko yrittäjyyden suomenkielistä DI-tutkintoa tai englanninkielistä International Business and Entrepreneurship -tutkintoa kauppatieteissä. Lisäksi kaikilla opiskelijoilla on mahdollisuus suorittaa sivuaine yrittäjyydestä.