Sote-uudistuksesta
Jyrki Hakkaraisen mukaan tarvitaan uudistuksia, kuten paikallisen sopimisen lisäämistä. Hän arvostelee rakenteilla olevaa sote-hallintouudistusta.
Uutiset

Yrittäjien varapuheenjohtajaksi ehdolla oleva Jyrki Hakkarainen: “Julkiset sote-monopolit näivettävät alan pk-yritystoiminnan”

Jyrki Hakkaraisen mielestä on vaikea nähdä, että sote-uudistus nykyisen kaltaisena parantaa suomalaisten pääsyä sosiaali- ja terveyspalveluiden pariin. Pahimmillaan se näivettää myös alan yritystoiminnan. 

Varsinais-Suomen Yrittäjien puheenjohtaja Jyrki Hakkarainen on ehdolla jatkokaudelle Suomen Yrittäjien varapuheenjohtajaksi. Suomen Yrittäjien liittokokous valitsee järjestölle johdon liittokokouksessa Tampereella 22.10. lauantaina.

Hakkarainen on huolissaan Suomen tilanteesta. Hän huomauttaa, että valtionvelan määrä on kasvanut tällä vaalikaudella massiivisesti ja nyt valtionlainan korot ovat nousussa.  

– Korona- ja energiakriisin jälkihoidon ohella seuraavaa hallitusta uhkaa velkakriisi. Lisäksi suomalaisia jää eläkkeelle kiihtyvään tahtiin ja hoidettavien määrä kasvaa. Myös sosiaali- ja terveyspalveluiden rahoitus lankeaa ensi vuoden alusta alkaen valtiolle. Yrittäjyys on ratkaisu Suomen moniin ongelmiin. Tarvitsemme yksinkertaisesti lisää yrittäjyyttä ja työtä, Hakkarainen sanoo. 

Hakkaraisen mukaan tarvitaan uudistuksia, kuten paikallisen sopimisen lisäämistä. Hän arvostelee rakenteilla olevaa sote-hallintouudistusta.  

– Vuodenvaihteessa toimintansa aloittavia hyvinvointialueita rakennetaan kiireessä. Kun palveluita ei ehditä eikä osata kiireessä kilpailuttaa, kierretään hankintalakia ja perustetaan julkisomisteisia in-house-yhtiöitä. Kyse on todellisuudessa monopolista. Kaikki ymmärtävät, että monopoli johtaa tehottomuuteen ja nostaa kustannuksia.

Hyvinvointialueiden in-house-yhtiöistä on Hakkaraisen mukaan rakennettava projektinhallintaorganisaatioita, jotka massiivisen palveluiden tuottamisen sijaan ainoastaan keskittyvät koordinoimaan ja kilpailuttamaan hankintoja. 

– Lakia asiassa on tarvittaessa täsmennettävä, sillä tällä hetkellä sen kirjainta ei noudateta. Hyvinvointialue voi harjoittaa vähäriskistä liiketoimintaa, mikäli se ei vaaranna tervettä kilpailua.

Lisäksi hänen mukaansa on varmistettava, että in-house-yhtiöille tulee velvollisuus ostaa palveluja mittavissa määrin paikallisilta yrityksiltä. Mikäli näin ei toimita, on vaarana, että julkisomisteiset yhtiöt valtaavat markkinat ja lukuisat sote-alalla toimivat yritykset joudutaan ajamaan alas.

Handata.fi-palvelun ostolaskudataan perustuvien tietojen mukaan esimerkiksi Varsinais-Suomessa on 1400 yritystä, jotka ovat tuottaneet kunnille sote-alan tuki- ja muita palveluja. Puhtaasti sote-alan tuottajayrityksiä on 568 kappaletta.  

– Uudistus ei onnistu ilman alan yritysten osaamista. Kaikki tukitoiminnot, kuten pesulapalvelut, kuljetukset, ateria- ja ravintolapalvelut ja kiinteistöhuolto tulee hankkia yrityksistä, Hakkarainen toteaa. 

Jyrki Hakkarainen on monialayrittäjä Salon Kiskosta. Pääasiallinen yritystoiminta tapahtuu Kiskon Laki Oy ja Raaseporin Laki -lakitoimistoissa. Lisäksi hän toimii sijoittajana, osakkaana ja hallitusammattilaisena useissa yrityksissä. 

– Toivon kovasti, että saan jatkokauden varapuheenjohtajana ja pääsen kiertämään järjestökenttää, Hakkarainen sanoo. 

 Yksinyrittäjänä Hakkarainen toivoo voivansa toimia tämän yrittäjäjoukon äänitorvena.

– Yksinyrittäjien määrä kasvaa jatkuvasti. On tärkeää, että järjestössä ja yhteiskunnassa tunnetaan tämän suuren ja tärkeän joukon sielunmaisemaa ja vaikutetaan asioihin myös heidän näkökulmastaan, Hakkarainen sanoo.