Ruokaviinit
Viinityyleistä vahvimmin kilpailussa olivat esillä espanjalaistyyppiset, kypsän marjaiset pinot noirit, täyteläiset ripassot ja amaronet, mehevät eteläeurooppalaiset sekä uuden maailman rotevat punaiset.
Uutiset

Vuoden Punaviini 2022 tulee Chilestä

Viinilehden vuotuinen punaviinikilpailu on ratkennut. Vuoden punaviini 2022 valittiin lähes 400 ehdokkaan joukosta. Valinta tehdään aina sokkomaistamalla. Kilpailussa jaettiin myös hopea- ja pronssipalkinto.

Kultaa:

Cono Sur 20 Barrels Pinot Noir 2019

Alko Vina Cono Sur, Valle de Casablanca, Aconcagua, Chile (ALKO 405567).

Tuomariston arvio: Tyylikäs ja monivivahteinen tuoksu, jossa on kypsiä punaisia marjoja, kirsikkaa, herukkaa, luumua, nahkaisuutta ja paahteisen kahvin aromeja. Keskitäyteläinen maku toistaa tarkasti tuoksun aromit. Viinissä on lisäksi makeaa mausteisuutta, yrttisyyttä ja punaisten metsämarjojen sävyjä. Eloisa hapokkuus ryhdittää mehukasta suutuntumaa. Viinin kevyesti suuta supistava ja erittäin pitkä jälkivaikutelma nostaa veden kielelle.

Ruokasuositus: Grillatut tai paistetut tummat riistalinnut. Myös täyteläiset, vaaleat liharuoat.

Hinta-laatu: Hyvä ostos, enemmän kuin hintansa arvoinen (19,99 euroa)

Viinilehden Vuoden punaviinin valintaa varten Juha Berglund ja Antti Rinta-Huumo maistoivat sokkona lähes 400 vakio- ja tilausvalikoiman punaviiniä, jotka maahantuojat olivat ilmoittaneet kilpailuun. Viinien maksimihinta oli rajattu noin 30 euroon. Viinit maistettiin ja arvioitiin sokkona useassa esikarsintatastingissa, joiden perusteella valittiin maukkaimmat ehdokkaat loppukilpailuun. Finaalipöydän sokkomaistoon selviytyi 34 viiniä.

HOPEAA: Domaine Bousquet Reserve Organic Malbec 2020, Domaine Bousquet, Tupungato, Mendoza, Argentiina, Alko 450517

PRONSSIA: Avgvstvs Cabernet Franc 2019, Cellers Avgvstvs Forvm, DO Penedès, Katalonia, Espanja, Alkon tilausvalikoima 933527

Tuomariston kommentteja:

– Kilpailuviinien perusteella voimme todeta, että suomalaisella viininystävällä on hyvä olla. Valikoimista löytyy maukkaita viinejä ympäri maailmaa. Viinityyleistä vahvimmin kilpailussa olivat esillä espanjalaistyyppiset, kypsän marjaiset pinot noirit, täyteläiset ripassot ja amaronet, mehevät eteläeurooppalaiset sekä uuden maailman rotevat punaiset.

– Poimimme kärkikolmikkoon eri tyylisuuntien viinejä, joissa on hedelmäisyyttä, harmonisuutta ja luonteikkuutta.

– Voittaja hurmasi herkullisuudellaan ja monivivahteisuudellaan. Laadusta kertoo, että viime vuoden kilpailussa sen edellinen vuosikerta nappasi hopeaa.

– Myös kisan kakkonen, Domaine Bousquetin malbec, on tottunut mitaleihin. Se tuli toiseksi Viinilehden Vuoden luomuviini 2021 -kilpailussa.

– Kolmanneksi tullut katalonialainen Avgvstvs-viini on jännittävä tuttavuus, sillä Cabernet Franc -lajikkeesta valmistettua espanjalaisviiniä on harvemmin tarjolla.”

Lue lisää tästä.