Sp-Kodin toimitusjohtaja Jukka Rantanen uskoo, että vihreä siirtymä tarjoaa kasvukeskusten lisäksi myös monille pienille kaupungeille ja maaseudun kunnille erinomaisia mahdollisuuksia kasvuun sekä elinvoimaisuuden ja vetovoimaisuuden lisäämiseen. Tällä on todennäköisesti pitkässä juoksussa positiivista vaikutusta myös alueiden asuntomarkkinoihin – asuntojen kysyntään ja hintatasoon.
– Uskon, että vihreä siirtymä tulee elävöittämään monia pienempiä kaupunkeja ja paikkakuntia Suomessa sekä niiden asuntomarkkinoita. Tämä kuitenkin edellyttää paikkakunnilta halua ja rohkeutta lähteä maamme kunnianhimoisten ilmastotavoitteiden saavuttamista edistäviin vihreisiin hankkeisiin mukaan sekä viestiä niistä aktiivisesti ulospäin, sanoo Sp-Kodin toimitusjohtaja Jukka Rantanen.
– Kaupungistuminen jatkuu Suomessakin. Maakuntiemme suurimmat kaupungit toimivat kasvukeskuksina, jonne muuttaa tulevinakin vuosina ja vuosikymmeninä ihmisiä paljon asumaan ja tekemään töitä. Kaupungistumisen seurauksena myös asuntomarkkinoidemme kahtiajako ja asuntojen hintaerot voimistuvat, jatkaa Rantanen. – Valitettavasti monilla harvaan asutuilla alueilla ja pienillä paikkakunnilla asuntojen hinnat ovat laskeneet jo yli 10 vuoden ajan. Kiinteistönomistajat eivät tahdo enää saada lainaa edes välttämättömiin remontteihin.
– Vihreä siirtymä tarjoaa kunnille nyt ainutlaatuisen mahdollisuuden nousta uuteen kukoistukseen ja samalla myös estää ihmisten kotien, suurimpien omaisuuserien, arvon laskemisen nollaan. Tiedämme, että esimerkiksi tuulivoimapuisto- ja kaivoshankkeet ovat perustamisvaiheessa isoja työllistäjiä, ja niiden kiinteistöverotuotot ovat todella merkittäviä. Verotulojen kasvun myötä kunnat voivat investoida asukkaidensa palveluihin ja perusinfran uusimiseen, esimerkiksi rakentaa uusia päiväkoteja, kouluja, hoivakoteja ja liikuntapuistoja.
– Lähiseudun kaupungeissa voi olla paljon perheitä, jotka haluaisivat etätöiden yleistymisen myötä muuttaa näille paikkakunnille asumaan. Monet näistä paikkakunnista sijaitsevat vielä liikenteellisestikin hyvillä paikoilla. Jos kunta satsaa peruspalveluihin, niin varmasti houkutus muuttaa selvästi edullisemmalle alueelle kasvaa, kun samalla rahalla saa enemmän neliöitä ja asumismukavuutta. Lisäksi pienellä paikkakunnalla lasten on turvallisempaa kasvaa, eikä elämä ole niin hektistä kuin kaupungeissa.
Vihreän siirtymän edistämiseen investoiminen voi kääntää asuntojen kysynnän ja hinnat nousuun
– Meillä on jo muutamia esimerkkejä pohjoisen kunnista, joiden talous on heittänyt positiivisessa mielessä häränpyllyä tuulivoimapuistohankkeen myötä. Muuttotappiokunnista on tullut muuttovoittoisia alueita.
– Asuntojen kysyntä ja tarjonta vaikuttavat aina alueen asuntojen hintatason muodostukseen. Jos kunnan vetovoima kasvaa ja muuttoliike lisääntyy, kysynnän lisääntyminen kasvattaa tarjonnan määrää ja se taas nostaa asuntojen hintoja.
– Tiedämme, että maaseutukuntien tulevaisuuden mahdollisuudet ovat matkailun lisäksi luonnonvaroissa. Siksi niiden hyödyntämiseen kannattaa investoida. Uusiutuvan energia ja biohajoavien luonnonvarojen tarve tulee kasvamaan lähivuosina voimakkaasti. Yritysten kanssa kannattaisi juuri nyt käydä aktiivista vuoropuhelua ja koittaa houkutella niitä investoimaan omalle alueelle. Samaan aikaan kaavoitusta ja lupamenettelyjä tulee sujuvoittaa. Uskallan väittää, että edelläkävijyys tuottaa kunnille varmasti hedelmää.
– Suomella on erinomaiset mahdollisuudet vihreään siirtymään. Täällä on huippuluokan osaamista, maantieteellisesti tilaa, luonnonvaroja, mineraaleja, tuulta ja vettä, sanoo Rantanen. – Toistaiseksi vielä emme ole osanneet hyödyntää riittävästi kaikkea sitä mitä meillä on, verrattuna esimerkiksi Tanskaan, jossa tuulipuistojakin on jo todella paljon.
– Nyt auki olevien mahdollisuuksien suuruus alkaa vasta aueta meille isossa mittakaavassa.
Nyt onkin kunnista itsestä paljon kiinni, miten ne tarttuvat tähän haasteeseen ja päättävät hyödyntää vihreän siirtymän tarjoamia mahdollisuuksia. Kovin pitkään ei kannata jäädä jahkaamaan, sillä ne voivat karata käsistä.