Suomen suurimman vientialan yritysten tilauskanta ohenee edelleen reipasta tahtia ja lomautettujen määrä on kasvanut selvästi. Huojentavaa on, ettei kolmannen neljänneksen raju pudotus uusissa tilauksissa toistunut vuoden lopulla, kertoo Teknologiateollisuus ry:n tuore tilauskanta- ja henkilöstötiedustelu.
Tuoreet tiedot suomalaisten teknologiateollisuusyritysten tilauskertymästä ja kysynnän kehittymisestä ennakoivat Suomen talouteen edelleen haastavaa alkuvuotta. Toimialan yritysten liikevaihdon arvioidaan yhä laskevan seuraavan puolen vuoden aikana. Vuosi sitten ennätykseen noussut henkilöstömäärä on kääntynyt laskuun ja lomautettujen määrä on kasvanut huomattavasti, kertoo Teknologiateollisuus ry:n tuore tilauskanta- ja henkilöstötiedustelu.
– Monilla yrityksillä tulee olemaan vaikeuksia alkaneen vuoden aikana. Hyvinä aikoina kertynyt vahva tilauskanta on kannatellut yrityksiä, mutta yhä useammalla tilauskannat ovat ohentuneet selvästi ja yritykset ovat jo joutuneet turvautumaan lomautuksiin tai vähintään niiden uhka on noussut merkittävästi. Positiivinen pilkahdus on, että uusien tilausten kertymä toipui kolmannen neljänneksen romahduksesta. Toipumisesta huolimatta tilauskertymä oli huonompi kuin viime vuosina keskimäärin, sanoo pääekonomisti, johtaja Petteri Rautaporras.
Teknologiateollisuuden yritysten liikevaihto laski Suomessa ennakkoarvion perusteella vuonna 2023 noin kaksi prosenttia verrattuna vuoteen 2022.
Rautaporras pitää mahdollisena, että vielä viime vuoden lopulla pelätty raju tuotantomäärien putoaminen ja voimakas työllisyyden heikkeneminen voidaan näillä näkymin välttää alkuvuoden aikana.
– Sisällä olevien tilausten ansiosta tuotanto on pyörinyt teknologiateollisuudessa kiitettävästi, mutta piristymisestä huolimatta tilauskertymää ei voi vielä kuvata edes tyydyttäväksi. Näyttää väistämättömältä, että tuotantomäärät laskevat jonkin verran alkuvuoden aikana, hän toteaa.
Saatujen uusien tilausten arvo teknologiateollisuudessa oli viime loka−joulukuussa 33 prosenttia suurempi kuin edellisellä neljänneksellä mutta 19 prosenttia pienempi kuin viime vuoden vastaavalla ajanjaksolla. Koko tilauskannan arvo oli joulukuun lopussa kolme prosenttia pienempi kuin syyskuun lopussa ja 16 prosenttia pienempi kuin vuoden 2022 joulukuussa.
Suurimmalla toimialalla eli kone- ja metallituoteteollisuudessa uusien tilausten arvo oli loka–joulukuussa 48 prosenttia suurempi kuin edellisellä neljänneksellä. Vuoden 2022 vastaavaan ajanjaksoon verrattuna saatujen uusien tilausten arvo laski 16 prosenttia.
– Ehdottoman positiivinen viesti yrityksistä on, että kolmannen neljänneksen erittäin heikko tilauskertymä jäi ainakin näillä näkymin poikkeukseksi. Uusien tilausten toipuminen viittaa siihen, että viime vuoden lopulla kysyntää merkittävästi painaneet väliaikaiset tekijät ovat ainakin osin helpottaneet. Vaikka näillä näkymin vältämme viime vuoden lopulla pelätyn kriisin, äkkinäistä käännettä parempaan ei kannata odottaa. Melko aneemiseen nollakasvuun tässä kyllä joutuu vielä sopeutumaan, Rautaporras sanoo.
Koko teknologiateollisuuden tarjouspyyntökyselyn saldoluku tammikuussa oli -23. Tammikuussa kerätty tieto kertoo siitä, että kysyntä oli tilausvirran piristymisestä huolimatta edelleen kokonaisuudessaan heikkoa.
HUOLESTUTTAVIA SIGNAALEJA SUOMESTA ON VÄLTETTÄVÄ
Teknologiateollisuuden henkilöstömäärässä näkyy pientä pudotusta. Henkilöstöä oli joulukuun lopussa 334 000.
Lomautettujen määrä on kasvanut toimialalla huomattavasti. Lomautusjärjestelyiden piirissä oli henkilöstötiedustelun perusteella joulukuun lopussa noin 16 000 työntekijää, kun heitä vielä kesällä oli vain muutama tuhat.
– Teollisuuden tuotanto on sakannut koko Euroopassa, ja yritysten tilanne on ollut erittäin huolestuttava, mutta henkilöstöstä on haluttu pitää kiinni. Vaikka taloudessa on nähtävissä hienoista valoa tunnelin päässä, alkutalvi tulee olemaan vaikeaa aikaa teknologiateollisuuden yrityksissä. Tilannetta ei pitäisi nyt horjuttaa millään tavoin. Teollisuusyrityksiin kohdistuva massiivinen lakkoaalto antaa ulkomaisille asiakkaille ja sijoittajille erittäin huolestuttavan signaalin, sanoo toimitusjohtaja Jaakko Hirvola.
Maan hallitus on sitoutunut tasapainottamaan julkisen sektorin taloutta esimerkiksi uudistamalla työmarkkinoiden rakenteita. Samalla se on luvannut vahvistaa muun muassa korkean tason tutkimus- ja innovaatiopolitiikkaa.
– Kymmenet Teknologiateollisuuden jäsenyritykset ovat allekirjoittaneet sitoumuksen, jossa ne lupaavat lisätä tutkimus-, kehitys- ja innovaatiopanostuksiaan Suomessa. Tämä työ on vaikeasta taloustilanteesta huolimatta hyvässä käynnissä. Lisärahoituksesta riittävä osuus tulee kohdistua yritysvetoiseen tutkimukseen, jotta pysymme neljän prosentin uralla. Yritysten investoinnit tuovat Suomelle uutta kestävää kasvua ja työllisyyttä, ja yritykset tarvitsevat hyvin monialaisia osaajia. Suomi seisoo nyt näillä jaloilla, ja toivottavasti emme niihin itseämme ammu, Hirvola toteaa.