Spr vapaaehtoistoiminta. Kuvituskuva. Kuvaaja Miika Norro
Uutiset

Punainen Risti alkaa jakaa Turussa koulujen ylijäämäruokaa – vapaaehtoisia tarvitaan

Punainen Risti aloittaa yhteistyön Turun kaupungin kanssa koulujen ylijäämäruoan jakamisessa. Ruokajakelu käynnistyy maaliskuussa Nummenpakan, Topeliuksen ja Wäinö Aaltosen kouluissa sekä Turun Klassillisessa lukiossa. Tarkemmasta aikataulusta ilmoitetaan ruoka-apu.fi-sivustolla. Toimintaan etsitään vapaaehtoisia, jotka perehdytetään ruokajakotehtävään.

– On hienoa, että hävikkiruoan pilottiyhteistyö koulujen, Kaarean ja SPR:n kanssa käynnistyy Turussa. Tavoitteena on, että toiminta tavoittaa kaupunkilaiset ja tarjoaa kohtaamisen paikkoja arjessa, iloitsee apulaispormestari Mirka Muukkonen.

Turun kaupunki on jo pitkään lahjoittanut ylijäämäruokaa ruoka-avussa hyödynnettäväksi. Turussa halutaan tehostaa koulujen ylijäämäruoan hyödyntämistä edelleen, sillä ylijäämää ei ole saatu kaikilta kouluilta jakoon.

– Turun kaupunki haluaa kehittää alueen ruoka-aputoimintaa. Osana ruokatoiminnan kehittämistä haluamme aktivoida Turun koulujen ylijäämäruoan jakelua, kertoo Turun kaupungin erityisasiantuntija Anna-Mari Sopenlehto-Jokinen. Tämä on meille myös tärkeää ekologisesti ajateltuna. Haluamme kannustaa ihmisiä arjen ”ekotekoihin”, jakamaan ja hakemaan ylijäämäruokaa, hän jatkaa.

Punainen Risti jakaa koulujen ylijäämäruokaa monilla Varsinais-Suomen paikkakunnilla. Ruoka jaetaan kouluilta heti koululounaan päätyttyä. Malli on todettu toimivaksi ja ruokajako on myös erittäin pidetty vapaaehtoistehtävä.

– Ylijäämäruoan jako on ollut meillä viime vuosien suosituimpia vapaaehtoistehtäviä. Monelle vapaaehtoiselle on todella tärkeää, että hyvä ruoka tulee ekologisesti hyötykäyttöön. Parasta antia tehtävässä on kuitenkin vapaaehtoisten mielestä kohtaamiset ruokaa hakevien ihmisten kanssa, kertoo Punaisen Ristin Varsinais-Suomen piirin ruoka-avun projektityöntekijä Miika Norro.

Perehdytys kouluilla vapaaehtoistehtävästä kiinnostuneille

Punainen Risti etsii uusia vapaaehtoisia ruokajakotehtävään. Vapaaehtoistehtävä ei vaadi pitkää sitoutumista: yksi vuoro kestää noin tunnin, ja vuorot voi valita oman aikataulun mukaan. Jokaisella koululla järjestetään erillinen perehdytystilaisuus. Osallistumista suositellaan ensisijaisesti siinä koulussa, jossa voisi jatkossa toimia vapaaehtoisena. Osallistuminen perehdytykseen ei velvoita aloittamaan vapaaehtoistehtävässä.

Vapaaehtoistehtävästä kiinnostuneet ovat tervetulleita perehdytystilaisuuksiin seuraavasti:

  • Ma 26.2.2024 klo 14 Turun Klassillinen lukio, Eskelinkatu 4, Turku
  • Ke 28.2.2024 klo 14 Nummenpakan koulun Aurajoen yksikkö, Papinkatu 4, Turku
  • To 29.2.2024 klo 14 Wäinö Aaltosen koulu, Wäinö Aaltosen koulutie 3, Turku
  • Pe 1.3.2024 klo 14 Topeliuksen koulun Pakkarinkadun yksikkö, Pakkarinkatu 10, Turku

Kahvitarjoilun vuoksi pyydämme ilmoittautumisia tilaisuuksiin viimeistään 20.2.2024 Miika Norrolle (miika.norro@redcross.fi / 040 4895754). Tilaisuuksiin voi osallistua myös ilmoittautumatta.