Korkojen ennakoimattoman nopea nousu ja yleinen epävarmuus puhuttavat yksityisiä ja yrittäjiä. Kun kaksi vuotta sitten 12 kuukauden euribor oli -0,476 %, on se tällä hetkellä 4,155 %. Esimerkiksi 300 000 euron lainassa neljän prosentin nousu merkitsee 12 000 euron kuluerää vuodessa. Koronnousu koskee myös yrityksiä, joilla on asuntolainaa ja usein lisäksi perhe huollettavanaan.
– Pankeissa koroista keskustellaan yrittäjien kanssa paljon, vaikka korkotason nousu on vain yksi haasteista, kertoo OmaSp:n yritysrahoituspäällikkö Tuukka Karhu. – Siihen nähden, että olemme eläneet vaikeita geopoliittisia ja taloudellisia aikoja jo pidemmän aikaa, yrityksillä on hyvä sietokyky. Varsinais-Suomessa on vahva yrityskanta ja yritykset suunnittelevat tulevaisuutta positiivisella otteella.
Yrittäjät ovat osanneet ennakoida ja suunnitella yritystoimintaansa tehden aikanaan hyviä päätöksiä. Siksi suurissa vaikeuksissa olevia yrityksiä ei liioin ole kipuilevaa rakennusalaa lukuun ottamatta.
– Jos jotain positiivista hakee korkojen noususta, on se, että yritykset harkitsevat nyt tarkemmin, mitä investointeja on oikeasti järkevää tehdä. Ei syydetä rahaa sinne tänne, vaan jokainen liike on äärimmäisen tarkkaan harkittu, laskettu ja suunniteltu, kiittää Karhu.
Hyvät verkostot kantavat pitkälle
Yrittäjän on tärkeää löytää pankkikumppani, joka kuuntelee herkällä korvalla. Pankin asiantuntijalla tulee olla ymmärrys siitä, mitkä ovat yrityksen tavoitteet ja mihin yritys pyrkii. Tämä edellyttää tiivistä suhdetta ja halukkuutta keskustella. Asiantuntijan pitää myös pystyä rehellisesti sanomaan, jos suunnitelmassa on aukkoja. Pankki eikä myöskään yrittäjä voi olla sanelijan asemassa, vaan osapuolten pitää joustaa ja tehdä tarvittaessa kompromisseja yhteisen hyvän puolesta.
Keskustelua kannattaa käydä hyvän sään aikana
Eri vaihtoehtoja kannattaa punnita asiantuntijan kanssa mieluummin jo vuosia ennen.
– Pankkihan on edullinen konsultti. Pankissa löytyy osaamista monessa asiassa ja toimintaympäristö tunnetaan perin pohjin. Aina yhteydenoton syynä ei tarvitse olla akuutti rahantarve, vaan tapaamisen aiheena voi olla sparraus, kannustaa Karhu. – Mitä tiiviimpi asiakassuhde ja keskusteluyhteys, sen antoisampi lopputulos.
Yrittäjän ei myöskään pidä jäädä yksin taistelemaan Ukrainan sotaa, nousevia korkoja tai öljyn hintaa vastaan, vaan hänen kannattaa keskustella ja selättää haasteet tukiverkostonsa avulla pala palalta.
Etenkin yrittäjävetoisissa pk-yrityksissä yrittäjä hoitaa kaiken itse. Yrittäjä ei voi osata kaikkea, eikä pidäkään. Asioihin, joissa yrittäjä ei ole ihan omimmillaan, kannattaa etsiä kumppaneita, joista mainittakoon monipuoliset yrittäjäverkostot.
– Kannattaa pysähtyä miettimään, mihin kaikkeen omat resurssit riittävät. Talousapua saa meiltä pankista. Voimme käydä yhdessä läpi tilinpäätöstä ja katsoa ennusteita. Ulkopuolinen, joka ei ole mukana yrityksen päivittäisessä toiminnassa, näkee todennäköisesti sellaisia asioita, mitä yrittäjä ei näe, kertoo Karhu. Suosittelen yrityksiä laajentamaan yrityksen osaamispääomaa tuomalla hallitukseen osaavia asiantuntijoita ja itsekin hakeutua hallituksiin.
– Olemme tehneet meitä lähestymisen todella helpoksi. Meidän konttoreidemme ovet ovat avoinna joka arkipäivä, yhteystietomme löytyvät kotisivuiltamme ja meidät tavoittaa suorista puhelinnumeroista. Tervetuloa juttelemaan, olipa tilanteesi mikä tahansa, kehottaa Karhu.