Hanna Munter, toimitusjohtaja, Varsinais-Suomen Yrittäjät
Uutiset

Varsinaissuomalaisille Niinistölle ja Anderssonille EU-vaaleissa vahva valtakirja – ”Yrityksille tulee antaa hengitystilaa”

Kaksi varsinaissuomalaista sai sunnuntain eurovaaleissa vahvan valtakirjan. Yrittäjät odottavat, että turkulaiset Ville Niinistö ja Li Andersson säilyttävät kiinteän keskusteluyhteyden kotimaakuntaansa.

Varsinais-Suomi sai sunnuntain eurovaaleissa toisen europarlamentaarikon. Kansanedustaja Li Andersson (vas.) sai uutena meppinä historiallisen äänipotin: 247 604 ääntä. Ville Niinistö (vihr.) keräsi 57 612 ääntä.

–  Onnittelen Li Anderssonia ja Ville Niinistöä menestyksestä ja valinnasta Euroopan parlamenttiin. Niinistön jatkokausi ja Anderssonin historiallinen äänipotti sekä molempien pitkä ura ammattipoliitikkona antavat molemmille vahvan valtakirjan edustaa myös kotimaakuntaansa Brysselissä, Varsinais-Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Hanna Munter sanoo.

Munter muistuttaa, että molemmat ovat johtaneet pitkään puolueitaan ja toimineet ministereinä. Heillä on valmiina vahvat alueelliset ja eurooppalaiset verkostot. Molemmat ovat myös kaupunginvaltuutettuja.

Varsinais-Suomen Yrittäjät on halunnut eurovaalien yhteydessä puhua elinvoimaisesta Varsinais-Suomesta, joka rakentuu vireästä elinkeinoelämästä, reilusta kilpailusta, maakunnan saavutettavuudesta ja toimivasta infrasta.

– Elinvoimaisella ja saavutettavalla Varsinais-Suomella on suuri merkitys myös koko Suomen talouden, turvallisuuden ja huoltovarmuuden kannalta. Suomen tulee saada nykyistä enemmän EU-rahoitusta liikenneinfrahankkeisiin. Niinistöllä ja Anderssonilla on tuhannen taalan paikka osoittaa, että näihin asioihin pystyy vaikuttamaan EU:n kautta.

Munter toivoo myös, että Varsinais-Suomen ainutlaatuinen saaristo pysyy Niinistön ja Anderssonin agendalla.  

– Saariston elinvoima lisääntyy yrittäjyydellä ja monipaikkaisuudella sekä liikenne- ja verkkoyhteyksiä kehittämällä. Saariston elinvoimaa on tuettava muun muassa ohjaamalla kehityshankkeisiin EU:n eri rahoitusinstrumenttien varoja, Munter sanoo.

Koulutuspolitiikasta on Varsinais-Suomen Yrittäjien mukaan siirryttävä kohti laajempaa osaamispolitiikkaa. Varsinais-Suomen kannalta seuraavan EU-komission työohjelmaan on välttämätöntä saada työvoiman liikkuvuuteen ja pk-yrittäjiä koskevaan sääntelytaakkaan liittyviä painotuksia.

– Yrityksille tulee antaa hengitystilaa, jotta ne voivat toimeenpanna uudistettua EU-lainsäädäntöä. Esimerkkinä toimii ilmasto-, digitalisaatio- ja vastuullisuussääntely. Lainsäädännön tulee olla ymmärrettävää ja ennakoitavaa ja sitä tulee myös rohkeasti tarkistaa ja purkaa, jos se ei vastaa tarkoitustaan, Munter toteaa.

Perussuomalaisten heikko vaalitulos vei Varsinais-Suomelta kolmannen europarlamentaarikon mahdollisuuden. Naantalilainen kansanedustaja Vilhelm Junnila (ps.) jäi varasijalle hyvästä henkilökohtaisesta äänimäärästä huolimatta.

– Toivon, ettei perussuomalaisten huono tulos vaikuta maan hallituksen toimintakykyyn. Orpon hallituksen on vietävä ohjelmaansa määrätietoisesti eteenpäin, sillä Suomella ei ole varaa jättää uudistuksia tekemättä. Myös nyt valitussa EU-parlamentissa ja tulevassa uudessa komissiossa on kriittistä ymmärtää pk-yrittäjyyden ja eurooppalaisen kilpailukyvyn merkitys Suomen ja Euroopan hyvinvoinnin ja turvallisuuden kannalta, Munter painottaa.

Hän odottaa, että sekä Niinistö ja Andersson hakeutuvat merkittäviin tehtäviin puolueryhmissään sekä EU-parlamentin valiokuntapaikkajaossa. 

– Suurin osa yrittäjiä koskevasta sääntelystä on EU-peräistä. Tästä syystä on tärkeää, että suomalaiset mepit ymmärtävät yrittäjyyden merkitysten sekä tuntevat sen toimintakentän.