Suomalaisista työssäkäyvistä 60 prosenttia saa työpaikaltaan liikunta- ja kulttuurietua.
Uutiset

Varsinaissuomalaiset käyttävät työpaikkojen liikunta- ja kulttuurietuja eniten liikuntaan – Raision Ulpukka on 3. suosion kohde

Suomalaisista työssäkäyvistä 60 prosenttia saa työpaikaltaan liikunta- ja kulttuurietua 

  • Liikunta- ja kulttuurietu on Suomen yleisin työsuhde-etu. 
  • Varsinaissuomalaisille edun käyttämisen suurimman suosion painopiste on liikunnassa. 10 suosikkikohteen joukossa vain 2 ei ole liikuntapaikkaa. 
  • Koko maassa liikunta- ja kulttuurietu käytetään 75-prosenttisesti liikuntaan ja 25-prosenttisesti kulttuuriin. 
  • Kokonaisuutena Suomessa viihdetapahtumien pääsyliput ovat yleisin kohde liikunta- ja kulttuuriedulle.

Suomalaisista työssäkäyvistä 60 prosenttia saa työpaikaltaan liikunta- ja kulttuurietua. Varsinais-Suomessa edun saajien suurin painopiste on liikunta. Suosituin kohde liikunta- ja kulttuuriedulle Varsinais-Suomessa on Turun kaupungin liikuntapalvelukeskus. Toiseksi suosituin on Impivaaran Tenniskeskus ja kolmanneksi Uintikeskus Ulpukka Raisiossa.

Varsinais-Suomessa käytettävien liikunta- ja kulttuurietujen 10 suosikkikohteen joukossa vain 2 ei ole liikuntapaikkaa. Neljänneksi suosituin on Kinopalatsin Finnkino ja viidenneksi suosituin Turun Stockmann.

– Suomalaiset kaikkinensa käyttävät työpaikan virike-edusta ison valtaosan liikuntapalveluihin, mutta liikunta korostuu Varsinais-Suomessa vielä huomattavan paljon. Yleisimmissä yksittäisissä käyttökohteissa valtakunnallisesti kulttuuri on näkyvämmin liikunnan rinnalla, Edenredin työelämäasiantuntija Laura Lahtinen sanoo. 

Edenred on Suomen käytetyin työsuhde-etupalvelu. Liikunta- ja kulttuurieturahoistaan suomalaiset käyttävät vuodessa 75 prosenttia liikuntaan ja 25 prosenttia kulttuuriin. 

– Varsinais-Suomessa on poikkeuksellista se, että liikunta- ja kulttuuriedun suosituimmatkin käyttökohteet jakautuvat laajasti maakuntaan. 10 suosituimmasta kohteesta 4 on Turun ulkopuolella, Lahtinen kommentoi. 

Virike-etua käytettiin viime vuonna Varsinais-Suomessa eniten näihin:
1. Turun kaupungin liikuntapalvelukeskus
2. Impivaaran tenniskeskus
3. Uintikeskus Ulpukka
4. Finnkino Kinopalatsi
5. Stockmann Turku
6. Kilosport
7. Bo Arena
8. Naantali Spa
9. Ispoisten uimarannan sauna
10. AuraBiljardi

Suomen top10: maan yleisin edun käyttökohde ovat viihdetapahtumien pääsyliput 

Koko Suomessa suosituin liikunta- ja kulttuurinedun käyttökohde ovat pääsyliput viihdetapahtumiin. Suosituin kohde on lippukauppa Tiketti. Vastaavista palveluista Lippupiste on 3. suosituin käyttökohde ja Ticketmaster 6. suosituin. Kaikista käyttökohteista 2. suosituimpia ovat Finnkinon elokuvanäytökset. 4. suosituin kohde on Museokortti, jolla pääsee museovierailuille ilman lisämaksua. Kärkiviisikon täydentää Mäkelänrinteen uima- ja liikuntahalli Helsingissä.

– Viihdetapahtumien pääsyliput ovat otollinen käyttökohde liikunta- ja kulttuuriedulle. Jokaiselle löytyy jotakin, ostaminen on helppoa ja ne ovat juuri sellaista extraa, johon ei välttämättä tulisi lähdettyä ilman eturahaa, Lahtinen toteaa.

Museokortti puolestaan on hyvä esimerkki tuotteesta, jolla palveluntarjoajat ovat kyenneet helpottamaan palvelujensa käyttämistä ja virike-edun kuluttamista niihin palveluihin. Museokortti kehitettiin vuonna 2015 ja se on nopeasti noussut kulttuuripalveluissa suomalaisten suosikkien joukkoon. Maksullisilla museoilla oli viime vuonna asiakkaita enemmän kuin koskaan, niissä käytiin 5,1 miljoonaa kertaa. Puolet vierailuista maksettiin Museokortilla. Eli käytännössä iso osa maksettiin työpaikan kulttuuriedulla.

Virike-etua käytettiin viime vuonna Suomessa eniten näihin:
1. Pääsylippukauppa Tiketti
2. Elokuvateatteriketju Finnkino
3. Pääsylippukauppa Lippupiste
4. Museokortti
5. Helsinkiläinen uima- ja liikuntahalli UH Mäkelänrinne
6. Pääsylippukauppa Ticketmaster
7. Vantaalainen kylpylä Flamingo Spa
8. Espoolainen Leppävaaran uimahalli
9. Levin hiihtokeskus
10. Rukan hiihtokeskus 

Verottomuusraja jämähtänyt 

Liikunta- ja kulttuuriedun verovapauden raja on pysynyt samana 14 vuotta. Yläraja on toistaiseksi 400 euroa vuodessa.  

– Liikunta- ja kulttuurietu on liikkumisen ja kulttuuriharrastusten mahdollistamista, mutta samalla koko alojen tukemista. Esimerkiksi Levi ja Ruka ovat suomalaisten suursuosikkeja, ja sielläkin liikuntaetu on merkittävässä roolissa, Lahtinen päättää.