Pysäköi valvotuille alueille, jätä pelastustiet avoimiksi, älä pysäköi taloyhtiöiden pihoille tai ajoväylille ilman lupaa. Jätä autosi kauemmaksi tapahtumapaikasta, neuvoo ParkkiPate Oy:n toimitusjohtaja  Christian Metsäranta.
Uutiset

Varaudu pysäköintiongelmiin kesätapahtumien yhteydessä – Varsinais-Suomessa useita tapahtumia heinä-elokuussa

Varsinais-Suomessa järjestetään heinä-elokuussa useita suosittuja kesätapahtumia. Ruisrock (8. 10.7.), Turun Linnan Turnajaiset (14. – 17.7.) sekä asuntomessut Naantalissa (15.7. 14.8.) vilkastuttavat maakuntaa mutta samalla ruuhkauttavat tapahtuma-alueiden läheisiä pysäköintialueita ja kadunvarsia. Kesätapahtumaan lähtiessä kannattaa joko jättää auto kotiin tai suunnitella pysäköinti etukäteen.

Lomakaudella Varsinais-Suomen suosittujen kesätapahtumien yhteydessä tehdään paljon pysäköintivirheitä, muistuttaa Suomen suurin pysäköintialan työllistäjä ParkkiPate. Pandemian aiheuttaman eristäytymisen jälkeen ennätysmäärä suomalaisia aikoo tänä kesänä osallistua kulttuuritapahtumiin. Lisäksi pandemian aikana pysäköintisäännöt ovat unohtuneet osalta autoilijoista. 

 – Heti, kun autojen määrä lisääntyi yhteiskunnan avauduttua, myös pysäköintivirheet alkoivat lisääntyä Varsinais-Suomessa. Aivan kuin ihmiset eivät enää muistaisi, että täytyy noudattaa pysäköintisääntöjä, ParkkiPate Oy:n toimitusjohtaja Christian Metsäranta sanoo. 

Pysäköi valvotulle pysäköintialueelle

Kesätapahtumaan omalla autolla saapuvia suositellaan kartoittamaan alueen pysäköintimahdollisuudet  etukäteen ja tarvittaessa jättämään auton hieman kauemmas.

Nykyään yhä useampi kesätapahtuma tarjoaa kävijöille valvotun pysäköintialueen. Metsärannan mukaan yleisin syy muuttaa kesätapahtuman tai matkailukohteen pysäköintialue maksulliseksi on se, että alueen omistaja haluaa saada alueestaan tuottoja.    

– Lisäksi maksullinen pysäköinti lisää alueen turvallisuutta: valvotulla alueella ei pysäköidä kuin ”villissä lännessä”, ilkivaltaa esiintyy vähemmän ja pysäköinnistä saatavat tuotot on mahdollista käyttää alueen kunnossapitoon sesongin jälkeen, Metsäranta sanoo.     

Valvonnan ansiosta asukkaat pääsevät ajamaan omiin kiinteistöihinsä. Valvottu pysäköinti ohjaa alueen käyttöä ja lisää näin turvallisuutta, Metsäranta muistuttaa.   

 – Suurten joukkojen liikkuessa onnettomuusriskit aina kasvavat. On olennaista, että pelastusajoneuvot pääsevät kulkemaan alueella ilman esteitä, Metsäranta sanoo.    

Pysäköi sääntöjen mukaisesti ja huomioi pelastustiet

Metsärannan mukaan moni autoilija ei tiedosta, kuinka tärkeää on pysäköidä sääntöjen mukaan.    

– Jos pysäköi pelastustielle, ei välttämättä tule ajatelleeksi, että oma auto voi aiheuttaa vaaratilanteen. Väärin pysäköity auto voi olla turvallisuusriski, jos se estää ambulanssin tai paloauton liikkumisen alueella. Riskitilanne syntyy myös, jos auto tukkii alueen liikennettä estämällä muiden autojen pääsyn alueelle tai alueella liikkumisen.      

ParkkiPaten tilastojen mukaan lähes joka kymmenes valvontamaksun saaneista autoilijoista jättää autonsa johonkin muualle kuin merkitylle paikalle. Pysäköinti merkittyjen paikkojen ulkopuolelle on viidenneksi yleisin valvontamaksun aihe.  Tyhjän paikan houkutukseen ei kannata haksahtaa   

Vaikka yksityisalueella näkyisi tyhjä paikka, ei se ole automaattisesti käytettävissä. Vapaa paikka saattaa olla varattu jonkun toisen käyttöön. Silloin vierestä löytyy kyltti varauksesta.       

Pysäköinti ilman alueella pysäköintiin oikeuttavaa tunnusta on yllättävän yleistä. Se on toiseksi yleisin valvontamaksun syy, johon syyllistyy keskimäärin joka viides valvontamaksun saaneista.    

– Pysäköinnin maksullisuus herättää aika ajoin keskustelua. Maksuilla on kuitenkin hyvä peruste, sillä niistä kertyviä varoja käytetään alueen ylläpitoon, Metsäranta muistuttaa.