Korjauspalvelujen arvonlisäveron alentaminen 12 prosentista 6 prosenttiin voi nostaa alan työllisyyttä Ruotsissa.
Uutiset

Ruotsi alensi korjauspalvelujen arvonlisäveron 6 prosenttiin – kannustaa korjauttamaan, muutoksella halutaan säästää luontoa ja lisätä alan työllisyyttä

Ruotsissa alennettiin korjauspalvelujen arvonlisävero 12 prosentista 6 prosenttiin heinäkuun alusta alkaen. Veromuutoksella halutaan kannustaa ihmisiä korjauttamaan kenkiään, vaatteitaan tai polkupyöriään mieluummin kuin ostamaan rikkoutuneen tavaran tilalle uutta, uutisoi Ruotsin yleisradioyhtiö SVT.

Korjauspalvelujen arvonlisäveron alentamisella halutaan säästää ympäristöä. Rikkoutuneiden tavaroiden korjaaminen tehdään edullisemmaksi, jotta tavaroita ei turhaan heitetä pois, vaan jatketaan niiden käyttöikää.

SVT:n uutisessa haastateltu suutari-yrittäjä uskoo, että arvonlisäveron alennus tulee lisäämään kenkien korjausta niin paljon, että hän mahdollisesti palkkaa avukseen lisätyövoimaa. Monen muunkin korjauspalvelun arvellaan lisäävän työvoiman kysyntää alalle.

Ruotsissa on kolme arvonlisäverokantaa:

Useimpia tavaroita ja palveluja koskee 25 prosentin arvonlisäverokanta.

Ruoka-, hotelli- ja ravintolapalveluista ja taiteilijan itsensä myymistä teoksista maksetaan 12 prosentin arvonlisäveroa.

6 prosentin arvonlisäveroa peritään muun muassa sanomalehdistä, kirjoista, Ruotsin sisäisistä henkilökuljetuksista, taide-, kulttuuri- tai viihdetapahtumiin pääsystä, kirjallisten tai taiteellisten teosten tekijänoikeuksien siirtämisestä sekä nyt myös korjauspalveluista.

SVT:n uutinen tässä.

Ruotsin verotoimiston sivuille tästä.