Alkoholin juonnilla on merkittäviä terveysriskejä eikä siitä ole mitään hyötyä nuoremmille, vaikka jotkut vanhemmat aikuiset voivat hyötyä esimerkiksi tilkasta punaviiniä. Tähän johtopäätökseen ovat päätyneet Global Burgen of Diseases -tutkimuksen tekijät Washingtonin yliopistosta. Tutkimus julkaistiin tiedelehti The Lancetissa.
Tutkijoiden mukaan nuorille tulee alkoholinkäytöstä suuremmat terveysriskit, eikä alle 40-vuotiaiden pitäisi juoda lainkaan. Sen sijaan vanhemmat aikuiset, joilla ei ole taustalla olevia terveysongelmia, voivat hyötyä rajoitetusta alkoholin käytöstä, kuten pienestä lasillisesta punaviiniä päivässä, mikä vähentää sydän- ja verisuonitautien, aivohalvauksen ja diabeteksen riskiä.
Yhteensä 1,34 miljardin ihmisen arvioidaan kuluttaneen haitallisia määriä alkoholia vuonna 2020, mikä selvisi 204 maan juomistottumusanalyysin perusteella.
Nuorten miesten alkoholinkäytöllä monia terveysriskejä
The Lancetissa julkaistussa artikkelissa todettiin, että 59 prosenttia haitallisia määriä juoneista oli 15–39-vuotiaita. Heille alkoholista ei ollut terveyshyötyä, mutta juominen toi mukanaan riskejä, mukaan lukien jauto-onnettomuuksiin liittyvät vammat, itsemurhat tai murhat. Kolme neljäsosaa haitallisista juomista oli miehiä.
Tutkijat tarkastelivat alkoholinkäytön riskejä, kuten vammat, sydän- ja verisuonitaudit ja syövät analysoiden vuoden 2020 Global Burden of Disease -tietoja.
Näiden tietojen avulla tutkijat pystyivät arvioimaan, kuinka paljon alkoholia henkilö voi juoda ennen kuin hän otti ylimääräisen riskin terveydelleen verrattuna henkilöön, joka ei juo alkoholia.
He havaitsivat, että alkoholin määrä, joka voidaan kuluttaa lisäämättä terveysriskejä, kasvoi koko elämän ajan. Tutkijat pitivät vakiojuomana 100 ml:n lasillista 13 % alkoholia sisältävää punaviiniä tai 375 ml:n tölkkiä tai pulloa 3,5 % olutta.
He havaitsivat, että 15–39-vuotiaille miehille suositeltu alkoholimäärä ennen “terveyden menetyksen riskiä” oli vain 0,136 tavallista juomaa päivässä. Samanikäisten naisten “teoreettinen minimiriskialtistustaso” oli 0,273 juomaa eli noin neljännes normaalijuomasta päivässä.
40-vuotiaille ja sitä vanhemmille aikuisille, joilla ei ole taustalla olevia terveysongelmia, pienen alkoholimäärän juominen liittyi joihinkin terveyshyötyihin, kuten vähentämään iskeemisen sydänsairauden, aivohalvauksen ja diabeteksen riskiä.
40–64-vuotiailla alkoholin turvalliset kulutustasot vaihtelivat noin puolesta normaalijuomasta päivässä lähes kahteen standardijuomaan. 65-vuotiailla tai sitä vanhemmilla “alkoholinkulutuksen aiheuttaman terveyden menetyksen” riski saavutettiin, kun he nauttivat hieman yli kolme vakiojuomaa päivässä.
Mutta keskimäärin yli 40-vuotiaiden aikuisten suositeltu alkoholin saanti pysyi alhaisena ja oli korkeimmillaan 1,87 standardijuomaa päivässä. Sen jälkeen terveysriskit lisääntyivät jokaisen juoman myötä, tiedelehti Lancet raportoi.
Alkoholista haittaa aivotoiminnoille
PLOS Medicine -lehdessä torstaina julkaistussa erillisessä tutkimuksessa havaittiin, että seitsemän tai useamman alkoholiyksikön nauttiminen viikossa liittyi korkeampiin aivojen rautatasoihin. Rauta aivoissa on yhdistetty Alzheimerin ja Parkinsonin sairauksiin, ja se on mahdollinen mekanismi alkoholiin liittyvään kognitiivisten toimintojen kuten muistin heikkenemiseen.
Tohtori Richard Piper, Alcohol Change UK:n toimitusjohtaja kehottaa pidättäytymään pieniin annosmääriin:
– Alkoholitiede, joka kattaa satoja tutkimuksia viimeisten 20 vuoden aikana, kertoo meille erittäin selvästi, että alkoholi on erittäin haitallista ihmiskeholle monin tavoin. Emme olleet aiemmin tietoisia tästä, ja liian monet meistä juovat edelleen ikään kuin tätä vallankumousta tietämyksissämme ei olisi tapahtunut.
– Jos välität terveydestäsi, ylivoimaisesti paras tapa on olla juomatta. Jos päätät juoda alkoholia, kuuntele kunnolla lääkäreitä äläkä ylitä 14 yksikköä viikossa (noin kuusi tuoppia lageria tai puolitoista pulloa viiniä), pidä vähintään kolme alkoholitonta päivää viikossa äläkä koskaan ylitä kuutta yksikköä yhdessä päivässä.
Tutkimuksesta kertoi The Guardian