Työministeri siirsi kaupan logistiikan lakkoja valtakunnansovittelijan esityksestä
Uutiset

Työministeri siirsi kaupan logistiikan lakkoja valtakunnansovittelijan esityksestä

Työministeri Tuula Haatainen siirsi kaupan logistiikan ensimmäisen lakkoaallon valtakunnansovittelija Anu Sajavaaran esityksestä. Ajalle 6.–9. helmikuuta ilmoitetut varastojen lakot siirtyvät kahdella viikolla eteenpäin. Syynä lakkojen siirrolle on huoltovarmuuden ja heikoimmassa asemassa olevien kansalaisten ruokahuollon turvaaminen.

Kaupan logistiikan lakot olisivat kohdentuneet yhteiskunnan elintärkeisiin toimintoihin ja vahingoittaneet yleistä etua, tuoreessa päätöksessä todetaan. Siirtopäätöksen merkittävänä perusteena on heikoimmassa asemassa olevien ruokahuollon turvaaminen, sillä lakkoaalto olisi aiheuttanut merkittäviä häiriöitä lakisääteisille ruokapalveluille ja haastanut huoltovarmuuden.

Työministerin päätöksellä siirtyvät lakot alkaisivat siirtopäätöksen mukaan 20. helmikuuta klo 5. Lakkojen siirtopäätös koskee vain ensimmäistä lakkoaaltoa, eli ajalle 6.–9. helmikuuta sijoittuvien logistiikan lakkoja. Helmikuun 9. päivänä alkavat myymälöiden ensimmäiset lakot sekä viikolle 7 sijoittuva logistiikan ja myymälöiden toinen lakkoaalto uhkaavat edelleen toteutua.

Foodservice-sektorin osana toimivat ruokapalvelut ovat yhteiskunnallisesti ja huoltovarmuuden näkökulmasta merkityksellisiä. Tukkukauppojen toimitusten varassa on lakisääteisiä ruokapalveluita, joiden toimintaa lakot haittaisivat merkittävästi.

”Ravintoloille ja ammattikeittiöille raaka-aineita toimittaviin foodservice-tukkukauppoihin kohdistuvilla lakoilla voisi olla vaikutuksia esimerkiksi sairaaloiden, tehostetun palveluasumisen yksiköiden, päiväkotien, vankiloiden ja Puolustusvoimien toimintaan”, varautumisen asiantuntija Lauri Kulonen Kaupan liitosta toteaa.

Kuluttajien saatavilla on ruokaa riittävästi myös mahdollisen lakon aikana. Suomessa on yhteensä 2800 päivittäistavarakaupan myymälää, ja lakkovaroitus on annettu lähinnä hypermarketteja koskien.

”Suomessa myytävistä elintarvikkeista noin 80 prosenttia on Suomessa valmistettua, joten ruokaa riittää myös, vaikka tuonnissa olisi häiriöitä. Kuluttajalle tilanne voisi näkyä mahdollisesti yksittäisten tuoteryhmien ja brändien osalta tuotepuutteita, lähinnä hedelmä- ja vihannestuotteiden osalta”, Kulonen sanoo.

Lauri Kulonen toimii kaupan edustajana valtakunnallisessa Huoltovarmuusorganisaatiossa – sen kauppa- ja jakelupoolissa, joka arvioi työssään myös mahdollisten lakkojen vaikutuksia toimialan yritysten jatkuvuuteen ja kansalaisten päivittäistavarahuoltoon. Kauppa- ja jakelupooli ei ota kantaa itse lakkoihin, vaan sen tehtävänä on elinkeinoelämän ja yhteistyössä viranomaisten kanssa turvata päivittäistavarahuollon edellyttämien jakelujärjestelmien ja elintarvikehuollon toimivuus erilaisissa häiriötilanteissa ja poikkeusoloissa.