Omnitele, Mobiiliverkko,
Käyttäjäkokemuksen kannalta latausnopeus, eli tiedonsiirtonopeus tukiasemalta päätelaitteeseen päin, on yksi tärkeimmistä tunnusluvuista, sillä tyypillisesti suurin osa mobiiliverkkojen liikenteestä suuntautuu verkosta käyttäjään päin.
Uutiset

Tutkimus selvitti mobiiliverkkojen nopeudet 8 kaupungissa – katso tulokset! 

Tiedonsiirtonopeuksia vertailtiin Helsingissä, Espoossa, Vantaalla, Tampereella, Turussa, Jyväskylässä, Lahdessa ja Porissa. 5G-verkkojen yleistyttyä kaikkien operaattoreiden mitatut keskimääräiset tiedonsiirtonopeudet olivat myös kansainvälisesti vertailtuna erittäin hyvällä tasolla. DNA:n liittymällä saavutettiin suurin keskimääräinen latausnopeus seitsemässä kaupungissa kahdeksasta.

Omnitelen tuore tutkimusraportti on julkaistu, ja sen mukaan 5G-verkkojen rakentaminen on parantanut mitattuja tiedonsiirtonopeuksia, ja mitatut kesimääräiset tiedonsiirtonopeudet olivat myös kansainvälisesti vertailtuna erittäin hyvällä tasolla. 

– Suomalaiset käyttävät eniten mobiilidataa maailmassa*, mikä edellyttää myös nopeita yhteyksiä. Säännöllisin mittauksin ja testauksin voidaan varmistaa, että tiedonsiirtonopeudet kehittyvät oikeaan suuntaan. Tuoreimpien mittausten mukaan DNA:n liittymän keskimääräinen latausnopeus oli suurin seitsemässä mitatussa kaupungissa kahdeksasta, sanoo DNA:n mobiililiiketoiminnan johtaja Cedric Kamtsan

Tiedonsiirtonopeudet ja operaattoreiden keskinäinen järjestys vaihtelivat paikkakohtaisesti mitattujen alueiden sisällä

DNA:n liittymä ylsi myös koko vertailumittauksen suurimpaan keskimääräiseen latausnopeuteen, 588 Mbit/s. Elisan liittymällä saavutettiin toiseksi suurin keskimääräinen tiedonsiirtonopeus, 460 Mbit/s, ja Telian liittymällä kolmanneksi suurin, 413 Mbit/s. Tulokset on esitetty aluekohtaisina keskiarvoina, sekä koko mittauksen keskiarvona. Tiedonsiirtonopeudet ja operaattoreiden keskinäinen järjestys vaihtelivat paikkakohtaisesti mitattujen alueiden sisällä.

Käyttäjäkokemuksen kannalta latausnopeus, eli tiedonsiirtonopeus tukiasemalta päätelaitteeseen päin, on yksi tärkeimmistä tunnusluvuista, sillä tyypillisesti suurin osa mobiiliverkkojen liikenteestä suuntautuu verkosta käyttäjään päin.

– Nopea netti on yksi sujuvan arjen perusedellytyksistä. Mitä nopeampi yhteys on, sitä nopeammin erilaiset verkkosisällöt latautuvat. Monessa kodissa mobiiliverkon käyttö ei rajaudu vain puhelimeen, vaan myös koko kodin netti hyödyntää mobiiliverkkoa. Nopean netin avulla hoituvat niin työt, yhteydenpito, päivittäiset askareet kuin viihdesisältöjen kulutus ja pelaaminenkin, toteaa Kamtsan.

Omnitelen tutkimuksessa vertailtiin DNA:n, Elisan ja Telian kotimaisten matkaviestinverkkojen tiedonsiirtonopeuksia Helsingissä, Espoossa, Vantaalla, Tampereella, Turussa, Jyväskylässä, Lahdessa ja Porissa. Kesä-heinäkuussa tehtyihin mittauksiin valittiin kultakin operaattorilta nopeimman tiedonsiirtoyhteyden tarjoava matkapuhelinliittymä. Mittauksissa käytettiin edistyksellisiä 5G-kykyisiä älypuhelimia.

*) Lähde: Tefficientin raportti 11/2021. Tefficient on kansainvälinen tietoliikennealan analyysi-, vertailu- ja konsulttiyritys, jonka raportit ovat ladattavissa osoitteessa https://tefficient.com/back-to-normal-or-will-5g-push-the-envelope/ 

Oy Omnitele Ab on vuonna 1988 perustettu itsenäinen mobiiliverkkojen toimintaan ja niiden kehitykseen erikoistunut konsulttiyhtiö. Omnitelen omistaa joukko suomalaisia pääomasijoittajia ja operaattoreita, mukaan lukien DNA Oyj ja Elisa Oyj. Omnitelellä on kattava kansainvälinen kokemus mobiiliverkkojen vertailututkimuksista.