Nuoret haluavat yrittäjiksi
Tutkimuksesta kävi myös ilmi, että nuoret miehet haluaisivat tulevaisuudessa työllistää itse itsensä todennäköisemmin, kuin nuoret naiset.
Uutiset

Tutkimus: Lähes 40 % nuorista haluaisi työllistää itse itsensä, mutta työnantajat tarjoavat edelleen perinteisiä työsuhteita

FREE.fi -laskutuspalvelu teetti heinäkuussa 2022 kyselytutkimuksen Nuorten asenteet ja kokemukset itsensätyöllistämisestä, jonka mukaan suomalaisten nuorten haasteet työllistymiseen liittyvät usein työllistymistapojen kankeuteen. Tutkimuksen mukaan yhä useampi suomalainen nuori haluaisi työllistää itsensä kevyt- tai toiminimiyrittäjänä, mutta harva työllistäjä on tarjonnut nuorelle mahdollisuutta laskuttaa oma ansionsa.

Suomalaisnuoret haluavat määritellä enenevissä määrin työaikansa ja työskennellä omien ehtojensa mukaan eri henkilöille ja yrityksille. 

Vain 15 prosenttia vastaajista kertoi viimeksi työllistyessään heille tarjotun mahdollisuutta valita erilaisista työnteon muodoista, kuten kevytyrittäjyys, toimiminiyrittäjyys tai perinteinen työsopimussuhde. Kuitenkin, lähes 40 prosenttia vastaajista haluaisi tulevaisuudessa työllistyä kevyt- tai toiminimiyrittäjänä. 

Tutkimuksesta kävi myös ilmi, että nuoret miehet haluaisivat tulevaisuudessa työllistää itse itsensä todennäköisemmin, kuin nuoret naiset. Miehistä yli puolet (53 %) haluaisi tulevaisuudessa työllistää itsensä kevyt- tai toiminimiyrittäjänä, kun vastaava luku oli naisten keskuudessa 32 prosenttia.

Itsensätyöllistäminen olisi monille nuorille toivotuin työntekotapa

Työllistymisen kannalta on hälyyttäävää, että jopa 25 prosenttia nuorista vastaajista kertoo, että hänellä olisi ollut mahdollisuus työllistyä, mikäli hänellä olisi ollut mahdollisuus laskuttaa palkkansa itsensätyöllistäjänä. (Vastasivat “kyllä” kysymykseen “Oletko koskaan ollut tilanteessa, että olisit voinut työllistyä, JOS sinulla olisi ollut mahdollisuus laskuttaa palkkasi itsensätyöllistäjänä?”)

Erot ovat huomattavat eri maakunnissa. Uudellamaalla 31 prosenttia vastaajista oli menettänyt työmahdollisuuden, kun taas Hämeen ja Pirkanmaan alueella vastaavaa oli tullut eteen vain 16 prosentille vastaajista. 

Toisaalta on huomattavaa, että tutkimuksen mukaan lähes joka kolmas nuori jäi tänä vuonna vaille hakemaansa kesätyötä, vaikka moni olisi toivonut työllistyvänsä laskuttamalla oman palkkansa kevytyrittäjänä. 

Lisää selvitettävää olisi seuraavissa:

  • Miksi suomalaisnuorten trendi itsensä työllistämisessä on vahvassa nousussa?
  • Miltä visiot tulevaisuuden työnteon tavoista näyttävät?
  • Miten nykynuoret haluavat rakentaa ammatillisen identiteettinsä?
  • Minkälaisia muutoksia tarvittaisiin, jotta suomalaiset työnantajat ymmärtäisivät nuorten uudet tarpeet?