Uudet opasteet ovat osa laajempaa kokonaisuutta, jossa parannetaan asteittain keskustan ja koko Turun alueen opastamista.
Uutiset

Turun Tiedepuisto sai uudet kaupunkiopasteet

Kupittaalla sijaitsevan Tiedepuistoon on pystytetty opastepyloneita, jotka ohjaavat alueella sijaitseviin kohteisiin. Opasteet noudattavat jokirannan tuntumasta tuttua opastamisen konseptia, jota laajennetaan vähitellen myös muualle kaupunkiin.

Kupittaan asema on monelle matkalaiselle ensikosketus Turkuun. Junalla Kupittaalle saapuvat kohtaavat karttaan pohjaavan opasteen heti noustessaan asemalta ylös. Omat vastaavat opasteensa ovat myös Vierailu- ja innovaatiokeskus Joen edustalla Lemminkäisenkadulla sekä Dentalian ja Tyksin sairaalan edessä Kiinanmyllynkadulla.

– Tiedepuistoon on rakentunut viime vuosina paljon uutta, joten opasteet eri rakennuksiin ja toimitiloihin ovat tarpeen. Alueella asioi, työskentelee ja opiskelee kasvava joukko ihmisiä ja on tärkeää, että liikkuminen on kaikin puolin sujuvaa, sanoo Turun Tiedepuiston hankejohtaja Timo Laine.

– Myös Turun Teknologiakiinteistöjen sisäopastamista ja Turun Ammattikorkeakoulun opasteita kehitetään samanaikaisesti. Näin saamme yhdistettyä Tiedepuiston kortteleiden ja kiinteistöjen läpi menevät reitit kaupunkiopastamiseen, kertoo projektipäällikkö Riikka Niemelä, joka vastaa kaupungilla opastamisen kehitystyöstä ja koordinoinnista.

Uudet opasteet ovat osa laajempaa kokonaisuutta, jossa parannetaan asteittain keskustan ja koko Turun alueen opastamista. Liikkumisen sujuvoittamisen lisäksi kaupunkitilaan asennettavat pylonit, viitat ja karttataulut nostavat esiin kaupungin matkailukohteita ja palveluita.

– Opastaminen on keskeinen osa kaupungin palvelumuotoilua. Se parantaa kaupungin toimivuutta ja vahvistaa yhtenäistä brändiä. Opasteiden suunnittelussa on osallistettu kaupunkilaisia ja kunkin opastettavan alueen toimijoita, jotta lopputulos olisi paras mahdollinen, muotoilujohtaja Pekka Toivanen Muotohiomo Oy:stä määrittelee opastamisen vaikuttavuutta.

Muotohiomo on ollut mukana Turun opastamisen konseptin laadinnassa suunnittelun alusta asti. Konsepti valmistui vuonna 2020 ja se palkittiin samana vuonna kansallisella Fennia Prize Winner -muotoilupalkinnolla.

Konseptin mukaisten visuaalisten ja havainnollisten karttojen avulla on helppo hahmottaa lähellä oleva kaupunkitila ja oivaltaa missä ja miten kaukana eri kohteet sijaitsevat. Karttoihin on muun muassa kuvattu, mitkä alueet ja kiinteistöt ovat 5 minuutin kävelymatkan etäisyydellä ja miten pitkälle kaupunkipyörällä voi pyrähtää varttitunnissa.

Opastus laajenee asteittain uusille alueille. Tiedepuiston jälkeen vuorossa on historiallisen keskustan ja yliopistojen alue, minkä myötä opastamisen ketju saadaan yhtenäiseksi koko matkalta Tiedepuistosta keskustaan. Tavoitteena on, että keskusta-alueella yhdeltä pylonilta näkee aina jo seuraavan. Konseptin mukaisia karttoja ja opasteita on jo nyt lisäksi esimerkiksi Turun ulkoilusaarilla Majsaaressa, Vepsässä ja Pähkinäisissä.