Havainnekuva demonstraatiosta. Kuva: Aapo Nikkola / Turun ammattikorkeakoulu
Uutiset

Turun AMK kehittää teollista metaversumia Nokian ratkaisun pohjalta

Turun AMK on kehittänyt uuden elementin teolliseen metaversumiin eli fyysisen ja virtuaalisen työympäristön yhdistelmään. Uunituoreen, Nokian teknologiaan pohjautuvan ratkaisun ansiosta eri organisaatioiden työntekijöiden on mahdollista työskennellä yhtä aikaa realistisessa virtuaalisessa ympäristössä.

Metaversumissa eli usean käyttäjän virtuaalimaailmassa on mahdollista hyödyntää uudenlaisia työkaluja ja työtapoja yhteistyössä toisten työntekijöiden ja organisaatioiden kanssa.  

– Suomi on ensimmäinen eurooppalainen maa, joka on käynnistänyt kansallisen metaversumi-aloitteen, jonka tavoitteena on tehdä Suomesta uusien digitaalisten kokemusten tulevaisuuden suunnannäyttäjä. Olemme näin ollen edelläkävijöitä maailmanlaajuisesti. Suomessa on huomattava ja jatkuvasti laajeneva metaversumi-ekosysteemi, ja siksi olemme hyvässä asemassa tulevaisuuden kehityksessä, sanoo Ville-Veikko Mattila, Nokian multimediateknologioista vastaava johtaja ja yksi suomalaisen Metaverse Initiative -ohjelman vetäjistä.

Yhteistyötä realistisessa virtuaalisessa ympäristössä

Turun AMK:n uuden teknologian avulla metaversumiin voidaan luoda monen käyttäjän yhteistoiminnallisia ympäristöjä. Tällaisia voivat olla esimerkiksi rakenteilla oleva laiva, autotehtaan robotisoitu tuotantolinja tai leikkaussali. Yhteistoiminnallisissa ympäristöissä käyttäjät eri organisaatioista voivat työskennellä samassa virtuaalisessa tilassa yhtä aikaa. Korkealaatuinen 360:n asteen videokuva tarjoaa entistä realistisemman ympäristön ja siten käyttäjälle rikkaamman kokemuksen. 

Uutta teknologiaa voidaan käyttää työn tuottavuuden ja työturvallisuuden parantamiseen ja työhyvinvoinnin lisäämiseen. Metaversumin avulla voi esimerkiksi tavata ihmisiä tai demonstroida uutta tuotetta ajasta ja paikasta riippumatta. Soveltamiskohteita ovat myös organisaatioiden yhteinen kouluttaminen, suunnittelu ja hallinto. 

Taustalla on Nokian RXRM (Real-time eXtended Reality Multimedia) -teknologia, jonka avulla on mahdollista siirtää tarkkaa videokuvaa lähes reaaliaikaisesti. Tämä vastaa suurten käyttäjämäärien massiiviseen tiedonsiirtotarpeeseen. 

Turun AMK:n Futuristic Interactive Technologies -tutkimusryhmä (FIT) yhdisti Nokian RXRM-teknologian kehittämäänsä metaverse-alustaan ja rakensi prototyypin, joka sisältää 360:n asteen videokuvaa Turun saaristosta. Tutkimusryhmä on kehittänyt teollista metaversumi-teknologiaa vuodesta 2022 lähtien. Vuoden 2023 keväällä kyseinen teknologia kaupallistettiin ProVerse Interactive Oy -startupiksi.

– Turun ammattikorkeakoululla on mahdollisuus jatkokehittää omia teollisia metaversumiympäristöjään hyödyntämällä samanaikaisesti metaverse-alustan, Unity-fysiikkamoottorin ja Nokian RXRM-teknologian parhaita ominaisuuksia, tutkimusryhmän vetäjä, tutkimusvastaava Mika Luimula kertoo.