Turun Pyöräkellari perustettiin vuonna 1922.
Uutiset

Turkulainen Tunturi juhlii 100-vuotisjuhlavuottaan

Tunturi Oy täyttää tänä vuonna pyöreät sata vuotta. Veljekset Aarne ja Eero Harkke perustivat 22.10.1922 Turkuun Pyöräkellari Oy:n, joka aloitti 1930-luvulla oman polkupyörävalmistuksen.

1920-luvulla varsinkin maaseudun väestölle polkupyörä oli uusi kulkupeli, eikä se korvannut mitään aiempaa kulkuneuvoa. Sosiaalinen elämä sen sijaan vilkastui, kun polkupyörän avulla pääsi naapurikyliin asioille tai vaikka riiuulle. Pyörä mahdollisti myös naisille vapaamman liikkumisen.

Mopot ja kuntoilulaitteet kuuluivat pitkään Tunturin tuotanto-ohjelmaan, ja kukapa vanhempi ei muistaisi Pappa-Tuntureita, jolla päristeltiin maalaiskyliltä kirkonkylille asioille? Nykyisin Tunturi Oy keskittyy pelkästään polkupyörien valmistamiseen.

Ekologiset arvot kunniaan

Sadassa vuodessa polkupyörät ovat kehittyneet moneen eri suuntaan. Kulkuvälineestä on jalostunut myös monen eri lajin harrasteväline. Myös pyöräilyn ekologinen merkitys on kasvanut ilmastotietoisuuden ansiosta.

2020-luvulla pyöräilyn suosio on jatkanut voimakasta kasvuaan. Sähköpyörät ovat myös lisääntyneet huomattavasti ja tarjonneet entistä enemmän mahdollisuuksia harrastajille. Sähkö-avustuksen ansiosta työmatkapyöräily onnistuu pidemmilläkin työmatkoilla. Myös maastossa polkeville sähköavustus on tarjonnut mahdollisuuden polkea pidempiä lenkkejä ja suoriutumaan haastavammilla poluilla. Fatbiket ovat myös saaneet suosiota ja siivittäneet sähköpyörien kanssa Tunturin upealle kasvu-uralle.

Uudet toimitilat rakenteilla

Tunturin laajentaessa toimintaansa nykyiset toimitilat Varusmestarintiellä ovat jääneet pieniksi, ja uudet tilat valmistuvat muutaman sadan metrin päähän nykyisistä tiloista, eli lähes naapuritontille. Uusiin tiloihin päästään muuttamaan kesä-heinäkuun aikana.

Kiinteistölle tullaan hakemaan Very Good -luokan mukaista BREEAM-ympäristösertifikaattia. Pääosa rakennuksen käyttämästä lämmitys- ja jäähdytysenergiasta tuotetaan maalämpöjärjestelmällä. Osa tarvittavasta sähköstä saadaan katolle asennettavista aurinkopaneeleista. Kiinteistön pihalle toteutetaan sähköautojen ja -pyörien latausmahdollisuudet.

Juhlavuoden päätapahtuma järjestetään Turussa 22. lokakuuta, ja Tunturin 100-vuotisjuhlamallisto julkaistaan kevään aikana. Luvassa on täysin uusia pyörämalleja sekä juhlaversioita tutuista pyöristä. Tunturin juhlavuosi näkyy myös somessa #Tunturi100 -tunnisteella. Luvassa on erilaisia kilpailuja sekä tempauksia koko juhlavuoden ajan.

Tunturi Oy Ltd on suomalainen polkupyöräyhtiö, joka valmistaa Tunturi- ja Nishiki-polkupyöriä sekä maahantuo Ghost-, Haibike-, Winora-, Lapierre- ja Batavus -polkupyöriä. Tunturin polkupyörät suunnitellaan Suomessa. Tunturin pyöriä myydään myös muissa pohjoismaissa. Yhtiö työllistää noin kolmekymmentä henkilöä. Tunturi Oy Ltd toimii Accell Group NV:n tytäryhtiönä, joka on keskittynyt polkupyörien, polkupyörätarvikkeiden ja varaosien myyntiin maailmanlaajuisesti. Accell Group NV on Euroopan suurin polkupyöräalan yritys liikevaihdossa mitattuna.