Taikuri ei koskaan paljasta temppujaan, mutta tässä jutussa paljastuu, että edes äiti ei puhuttele mentalisti Pete Poskipartaa tämän oikealla nimellä, että palkitulla yrittäjällä on yksi asia, josta hän ei työssään pidä, ja että toteuttamatta on vielä ainakin yksi suuri unelma.
Kun työ vei mentalisti Pete Poskiparran pitkästä aikaa Turusta Ouluun, hän laittoi perheelleen tekstiviestin: ”Tämän takia minä tätä teen!” Kun on esiintynyt puolitoista vuotta kotinsa yläkerrasta ruudun välityksellä, aidon yleisön eteen palaaminen tuntuu paremmalta kuin koskaan.
Vuoden yksinyrittäjänä Suomessa palkittu turkulainen mentalisti Pete Poskiparta on omistanut koko elämänsä taikuudelle. Taikuus alkoi kiehtoa Poskipartaa jo lapsena, ja hän opetteli temppuja kirjastosta löydettyjen Solmu Mäkelän teosten avulla.
Kun Poskiparta aloitti ammattimaisen keikkailun 20 vuotta, taikuus oli monien mielestä ala, jolla työskentelemällä ei voisi tulla toimeen. Ennakkoluuloista huolimatta Poskiparta on rakentanut itselleen määrätietoisesti uran, ja hän on nykyään suosittu, kansainvälisesti palkittu esiintyjä.
Poskiparta on erikoistunut mentalismiin, joka on yksi taikuuden genreistä. Häntä kiehtoo ihmismielen kanssa leikittely.
Korona-ajan etämentalismin jälkeen Poskiparta odottaa malttamattomana sitä, että pääsee taas kiertämään. Pitkiä ajomatkoja, lyhyitä öitä, lavasteiden kasaamista ja purkamista – ja yleisön reaktioita. Toisin sanoen kaikkea sitä, mikä on esiintyjän arjen suola.
Paljon saavuttaneella Poskiparralla on myös yksi suuri unelma: päästä esiintymään Helsingin kansallisteatteriin, maan arvostetuimmalle estradille. Hän uskoo, että viimeistään silloin taikuus nähtäisiin aidosti yhtenä taiteenlajina.
Nyt Poskiparta kertoo omin sanoin yrityksensä tarinan.
Miten yrityksesi tarina alkoi?
Halusin tehdä taikurikeikkoja ammatikseni. Menin vuonna 1999 verotoimistoon kysymään, että mitenkäs tämä homma hoidetaan. Sain sieltä kaksi vaihtoehtoa, oli valittava joko free lancer -verokortti tai toiminimen perustamisen – mitään kevytyrittäjyyttä ei silloin tunnettu. Perustin toiminimen. Silloin ajattelin asiaa vain ammatin harjoittamisen kautta, varsinainen yrittäjäidentiteetti kehittyi vasta myöhemmin.
Vuonna 2013 muutin toiminimen kommandiittiyhtiöksi. Se oli tarkkaan harkittu liike, sillä kommandiittiyhtiö sopii toimintamuotona erittäin hyvin tällaiselle yhden miehen yritykselle. Arvostan sitä vapautta ja helppoutta, jota tämä yritysmuoto tuo, ja olen valmis maksamaan siitä pikkuisen enemmän, kuin jos minulla olisi osakeyhtiö.
Nykyisin teen esiintymisiä ja lisäksi tuotan, käsikirjoitan ja teen äänityötä. Olen kirjoittanut useita kirjoja ja välitän myös muita esiintyjiä.
Mistä yrityksesi nimi on peräisin?
Oikea nimeni on Petri Poskiparta, mutta edes äitini ei sano minua Petriksi. Olen kaikille Pete. Nimeni olisi hyvä taitelijanimi, ja usein luullaankin, että olen keksinyt sen, mutta ei, isäni sukunimi on Poskiparta ja nimi periytyy häneltä.
Kun perustin kommandiittiyhtiön, kirjanpitäjäni oli kirjoittanut hakemukseen jo valmiiksi ”Pete Poskiparta Ky”. Asiasta ei tarvinnut puhua sen enempää.
Millainen työyhteisösi on tällä hetkellä?
Vaimoni työskentelee ajoittain minulle, hän auttaa paperitöissä esimerkiksi kiireiseen pikkujouluaikaan. Paperityöt ovat nimittäin ainoa asia, josta en tässä työssä tykkää. Lisäksi minulla on manageri, mutta hän ei työskentele minulle, vaan meillä on yhteistyösopimus. Ohjelmatoimistoyhteistyön hoidan itse, sillä pidän siitä. Lisäksi minulla on kirjanpitäjä.
Mikä on ollut sinulle merkittävä onnistuminen?
Urani lähti kunnolla liikkeelle vuosina 2002-2003, kun voitin ensin vuonna 2002 ravintolataikuuden suomenmestaruuden ja sitten vuonna 2003 näyttämötaikuuden suomenmestaruuden ja hopeaa Close up -taikuuden sarjassa. Siihen asti keikkoja oli ollut jonkin verran, mutta voittojen jälkeen ohjelmatoimistot kiinnostuivat minusta toden teolla. Vuonna 2014 minut valittiin vuoden taikuriksi Suomessa ja vuonna 2019 sain Dunninger Memorial Award -palkinnon, joka on kansainvälisesti kovin mahdollinen tunnustus alallamme.
Sain palkinnon osittain siksi, että olen ollut rakentamassa siltaa eri toimialojen välillä avaamalla teattereiden ovia taikureille ja mentalisteille. Olen tehnyt isoja kiertueita teattereissa sekä yksin että muiden mentalistien kanssa, ja se on tehnyt alaa tunnetuksi suurelle yleisölle. Lisäksi olen kirjoittanut kirjoja, jotka kertovat siitä, mitä mentalismi on.
Millaisia haasteita olet kohdanut?
Vuosina 2008-2009 juhlat ja tapahtumat hiljenivät yleisen taloustilanteen vuoksi yhtäkkiä, mutta ei se ollut mitään verrattuna korona-aikaan. Korona on ollut pahin yksittäinen haaste, jonka olen kohdannut. Onneksi tekniikka on kehittynyt niin paljon, että pystyin tekemään keikkaa Zoomien ja Teamsien välityksellä. En tiedä mitä olisi tapahtunut ilman nettikeikkoja!
Tartuin striimausmahdollisuuteen heti kun korona-aika alkoi, ja onneksi yritykset halusivat tilata etäkeikkoja. Töitä riitti esimerkiksi viime vuoden pikkujouluaikaan todella paljon, enemmän kuin mitä olisin livenä pystynyt tekemään. Eräänä päivänäkin tein seitsemän pikkujoulukeikkaa putkeen!
Ongelmana oli kuitenkin se, että keikkoja oli todella epätasaisesti, ja niistä ei tienaa yhtä hyvin kuin tavallisista esiintymisistä. Välillä oli töitä aivan hemmetisti, välillä kuukauteen ei yhtään keikkaa. Se on talouden kannalta vaikeaa, kun laskut ja lainat pitää maksaa. Kaikkiaan yritykseni liikevaihto laski koronan takia kuitenkin vain noin 30 prosenttia, eli sain paikattua tilannetta virtuaalisilla esiintymisillä todella hyvin.
Millainen oli vuosi 2021 ja miten näet tulevaisuuden?
2021 oli lopulta ihan ok vuosi, ei mikään ennätyksellinen, mutta sain tehdä jonkin verran livekeikkojakin, tosin pienemmille yleisöille kuin yleensä. Tulevaisuuteen minulla on vahva usko: helmikuussa 2022 starttaa Maagikot 2 -kiertue, joka tuo kotimaisen magian ja illuusion kärkinimet yhteiskiertueelle 2.-13. helmikuuta. Mukana on taikuutta, mentalismia ja sirkusta, ja Poskiparta sanoo, että luvassa on kokonaisuus, jollaista ei ole Suomessa aikaisemmin nähty. Maagikot 2 kiertää konserttisaleissa ympäri Suomen.