Ismo Laitakari. Kuva: Teijotalot
Uutiset

Siirtokelpoinen moduulirakentaminen huomioi elinkaariajattelun rakentamisessa

Mitä jos tehdaslaajennuksen tiellä olevan, täysin toimivan ja käyttökelpoisen toimistorakennuksen voisi siirtää uuteen paikkaan toiselle puolelle tonttia?

Onnistuu, sillä perniöläisen moduulirakentaja Teijo-Talot Oy:n rakentamat toimitilat ovat täysin siirtokelpoisia.

– Rakennus pystytetään yhteen kohteeseen, missä sitä tällä hetkellä tarvitaan, ja se on mahdollista – muttei välttämätöntä – myöhemmin siirtää toisaalle, yhtiön toimitusjohtaja Ismo Laitakari kertoo.

Elinkaariajattelu entistä tärkeämpää

Rakentamisessa tämäntyyppisestä elinkaariajattelusta tulee yhä tärkeämpää. Esimerkiksi kunnan ei kannata rakentaa pysyvää koulua tai päiväkotia, jos väki kylillä vähenee. Tyhjillään seisovat ja hiljalleen rapistuvat rakennukset ovat rasite niin kunnan kukkarolle kuin ympäristöllekin.

– Kuntaliiton selvityksen mukaan lapsimäärät kasvavat vain pääkaupunkiseudulla. On järkevää, että kiinteistö tai koulu, jolle olisi tarvetta muualla, voidaan siirtää.

Turussa lapset käyvät Akselintiellä päiväkodissa, joka aiemmin sijaitsi Tampereella.

– Siirsimme rakentamamme, Tampereen keskustassa viiden vuoden ajan palvelleen 1 200 neliön Pellervon päiväkodin Turkuun alueelle, jolle on lyhyessä ajassa tullut paljon asuntoja.

Vähintäänkin kiinteistön käyttötarkoitusta on hyvä voida muuttaa.

– Eräs rakentamamme terveysasema sai uuden elämän toimistorakennuksena.

Tällaiselle elinkaari- ja kiertotalousajattelulle ollaan rakennuttajien parissa vasta heräämässä.

– Kun tarve päiväkodille tai koululle tulee, ei tulla ajatelleeksi asiaa pidemmälle. Olisi hyvä pohtia, mitä vielä täysin käyttökelpoiselle rakennukselle tapahtuu, kun se käy tarpeettomaksi – voisiko sen myydä muualle tai hyödyntää muuhun tarkoitukseen.

Siirrettävä, muttei väliaikainen

Teijo-Talojen tehtaalla talot kootaan säältä suojassa isoissa halleissa, jonka jälkeen ne pilkotaan moduuleiksi kuljetusta varten. Jokainen kohde tehdään ainutkertaisena arkkitehdin suunnittelemana.

Prosessi on standardoitu ja laatua valvotaan FC-varmennuksella, ja kaikki käytetyt materiaalit sekä työvaiheet dokumentoidaan ja ovat siten jäljitettävissä.

– Asiakas voi olla luottavaisin mielin, kun tekemistä voi seurata vaihe vaiheelta.

Vaikka moduulit ovat siirrettäviä, ne eivät missään nimessä ole lyhytaikaista väistötilaa, Laitakari korostaa.

– Siirrettävyys on arvokas lisä, jota voi hyödyntää tai olla hyödyntämättä.

Monissa kunnissa on yleistynyt tapa, että kun koulua rakennetaan, rakennushankkeen keston ajaksi hankitaan lyhytaikaiset väistötilat.

Usein rakennushanke venyy, ja väliaikaiseksi tarkoitettua väistötilakoulua käytetäänkin tuplasti aiottua pidempään. Teijo-Talojen modulaarisilla osilla paikalle jäävän lopullisen koulun saisi rakennettua huomattavasti nopeammin.

– Kunta säästäisi paljon rahaa, kun sen ei tarvitsisi maksaa sekä väistötilaa, että uuden rakentamista.

Vastuullista puurakentamista

Rakennusalan alho ei ole ravistanut toimitilarakentamiseen ja julkisiin kohteisiin erikoistunutta Teijo-Taloja samalla lailla kuin asuntorakentajia. Rukalle valmistui juuri 12 sadan neliön lomahuvilaa ja Lietoon ja Keravalle on rakenteilla päiväkodit. Perniön tehtaalla riittää töitä tälle vuodelle.

– Meillä on siinä mielessä hyvä tilanne, että vuodenvaihteessa voimaan tuleva uusi rakentamislaki tuo kestävyysasiat entistä voimakkaammin esiin. Toiminta ei radikaalisti muutu, sillä vastuullisuus on aina ollut yhtiön keskiössä.

Tuotteet ovat sisäilmaturvallisia ja ympäristön huomioivia. Jos asiakas haluaa, kohteet voidaan toteuttaa myös Pohjoismaisen ympäristömerkin eli Joutsenmerkin mukaan. Säältä suojassa rakennetut moduulit valmistetaan myrkyttömistä materiaaleista ja ovat täysin päästöttömiä.

Hyvä sisäilma varmistetaan kohteisiin asennettavilla sisätila-antureilla, jotka mittaavat kosteuden, lämpötilan ja paineen vaihtelua sekä haihtuvien orgaanisten yhdisteiden määrää.

– Meillä ei käytetä myrkyllisiä materiaaleja, ei edes pintakäsittelymateriaaleissa, Laitakari sanoo. – Rakennuksissa ei siksi synny haitallisia kaasuja eikä hajuja.

Puurakentamisen vastuullisuutta lisää myös se, että se on ilmaston kannalta lempeä rakentamistapa.

– Puurakennus sitoo hiiltä koko elinkaarensa ajan ja vähentää siten hiilidioksidipäästöjä.