Pormestari Minna Arve ja Turun ilmastotiimi Japaniin tutustumaan kiertotalous- ja ilmastotyöhön
Uutiset

Pormestari Minna Arve ja Turun ilmastotiimi Japaniin tutustumaan kiertotalous- ja ilmastotyöhön

Pormestari Minna Arve matkustaa Turun kaupungin ilmastotiimin delegaation kanssa Japaniin 30.9.–9.10. Matka on osa EU-rahoitteista IURC (International Urban and Regional Cooperation) -ohjelmaa, minkä puitteissa Turku ja kaksi japanilaista kaupunkia Nagano ja Obuse ovat yhdessä edistäneet kestävän kehityksen tavoitteita jo vuodesta 2019.

Kiertotalous, kansalaisten osallistaminen ilmastotyöhön sekä energiapolitiikka energiakriisin keskellä ovat matkan keskeisiä teemoja. Matkalla edistetään myös bio- ja kiertotalouden yhteistyömahdollisuuksia japanilaisten ja Turun seudun yritysten välillä.

Matkalle on lähdössä pormestari Minna Arveen lisäksi bio- ja kiertotalouden sekä uusiutuvan energian kehitysyhtiö Green Industry Parkin toimitusjohtaja Linda Fröberg-Niemi, Turun kaupungin ilmastojohtaja Risto Veivo, ilmastotiimin Itä-Aasian asiantuntija Iris Kriikkula ja ilmastotyön kansalaisosallistamisen asiantuntija Lotte Suveri.

Vuonna 2019 Naganon ja Obusen edustajat vierailivat Turussa hakemassa oppia Turun ilmastotyöstä ja kiertotalouden ratkaisuista. Delegaatio tutustui matkallaan muun muassa Kakolan jätevedenpuhdistuslaitokseen, Turun Seudun Energiantuotanto Oy:n voimalaan Naantalissa, Topinpuiston kiertotalouspuistoon sekä Qvidjan tilaan Paraisilla. Turun kaupungin oli tarkoitus vierailla vastavuoroisesti Japanissa jo keväällä 2020, mutta koronan takia matka on siirtynyt. Nyt on Turun vuoro hakea oppia japanilaisilta kaupungeilta. IURC rahoittaa puolet matkan kustannuksista.

Pormestari Minna Arveella on myös merkittävä rooli maailmanlaajuisen kestävien kaupunkien verkoston ICLEI:n (Local Governments for Sustainability) varapresidenttinä. ICLEI Japani on järjestänyt Turun delegaatiolle tapaamisia Tokiossa, Kiotossa, Musashinossa, Hamamatsussa ja Suginamissa kaupunkien pormestarien kanssa. Tapaamisissa käsitellään mm. keinoja, joilla saadaan ratkottua kaupunkien haasteita ilmastonmuutoksen hillinnässä ja sopeutumisessa. Lisäksi matkan aikana tavataan Suomen Japanin suurlähettiläs ja kauppakamarin edustajia.

Turun toiveena on, että yhä useampi kaupunki liittyisi ICLEI-verkostoon ja löytäisi sen kautta vertaistukea sekä tietoa muilta kaupungeilta kunnianhimoisempien ilmastotavoitteiden asettamiseen ja niiden saavuttamiseen. Matka Japaniin on osa tätä kaupunkien välistä ilmastoyhteistyötä, josta myös Turku on omassa ilmastotyössään hyötynyt merkittävästi.

– Syvempi yhteistyö kaupunkien ja valtioiden välillä on ensisijaista ilmastonmuutoksen torjunnassa. Kaupungeilla on myös ratkaisun avaimet käsissään, koska yli 70 % kaikista kasvihuonekaasupäästöistä tuotetaan kaupungeissa. Kun useampi valtio ja kaupunki sitoutuu ilmastotyöhön, meillä alkaa olla yhteinen kieli ja tavoite, jota kohti edetä, toteaa Arve.

Turun kaupunki on kokoaan suurempi ilmastotoimija ja edelläkävijäkaupunki. Saavutuksemme on huomioitu myös kansainvälisesti, kun Euroopan komissio nimesi Turun vuonna 2020 Euroopan parhaaksi keskikokoiseksi ilmastokaupungiksi yli 10 000 kaupungin ja alueen joukosta. Lisäksi Turku on nostettu 100 parhaan ilmastokaupungin joukkoon kansainvälisen CDP-järjestön listauksessa jo kolmena vuotena peräkkäin.

Turun kaupungin tavoitteena on olla hiilineutraali vuoteen 2029 mennessä, jolloin kaupunki täyttää 800 vuotta. Jo nyt Turun alueen kasvihuonekaasupäästöistä on leikattu yli puolet vuoden 1990 tasosta. Samaan aikaan alueen talous on kasvanut ja uudet vähähiiliset ratkaisut sekä kiertotalous ovat tuottaneet uutta osaamista, kilpailukykyä ja työtä. Kansainvälinen yhteistyö ja vahva osallistuminen ICLEI:n toimintaan tukee tavoitteidemme saavuttamista entisestään.

Lisätietoa: Projektiasiantuntija Iris Kriikkula, iris.kriikkula@turku.fi, + 358 40 589 9495