Pienten yritysten alv-velvollisuus muuttuu
Uutiset

Pienten yritysten alv-velvollisuus muuttuu – vähäisen toiminnan raja nousee 20 000 euroon

Jos yrityksen liikevaihto jää alle 20 000 euroon, sen ei vuoden 2025 alusta lähtien tarvitse rekisteröityä arvonlisäverovelvolliseksi eikä periä asiakkailtaan arvonlisäveroa. Tällä hetkellä raja on 15 000 euroa.  

Kyse on arvonlisäverolakiin tulevasta muutoksesta, jota ei ole vielä vahvistettu.  

– Vielä toukokuussa, kun hallitus antoi eduskunnalle esityksensä uudesta laista, vähäisen toiminnan raja oli 15 000 euroa. Eduskuntakäsittelyssä raja kuitenkin nousi 20 000 euroon. Jos liikevaihto jää siis alle 20 000 euron, yrityksen ei tarvitse myydä tuotteitaan tai palveluitaan arvonlisäverollisina, sanoo johtava veroasiantuntija Mika Jokinen Verohallinnosta.   

Yritys voi kuitenkin yleensä hakeutua vapaaehtoisesti arvonlisäverolliseksi, vaikka sen liikevaihto jäisi alle 20 000 euron. Näin yritys voi vähentää arvonlisäveron, joka sisältyy liiketoimintaa varten tehtyihin hankintoihin. 

Alv-velvollisuuteen vaikuttavat sekä kuluvan että edellisen vuoden liikevaihto 

Jatkossa vähäisen toiminnan raja määritellään kuluvan ja edellisen kalenterivuoden liikevaihdon perusteella.  

– Vuoden 2024 liikevaihto vaikuttaa siis siihen, voiko yritys poistua rekisteristä vuonna 2025. Jos liikevaihto jää vuonna 2024 alle 20 000 euron ja yritys olettaa, että näin on myös vuonna 2025, se voi poistua alv-rekisteristä, sanoo Jokinen. 

Jatkossa alv-rekisteriin tarvitsee ilmoittautua vasta, kun 20 000 euron alaraja ylittyy.  

Alarajahuojennus poistuu 2025 alussa 

Samalla kun arvonlisäverotuksen vähäisen toiminnan raja nousee, arvonlisäveron alarajahuojennus poistuu vuoden 2025 alussa. Alarajahuojennus on verohelpotus yrityksille, jotka kuuluvat alv-rekisteriin ja joiden liikevaihto on alle 30 000 euroa. 

Alarajahuojennusta voi vielä hakea vuodelta 2024. 

Lakimuutoksen myötä suomalaiset pienyritykset voivat lisäksi hyödyntää toisten EU-maiden arvonlisäverohelpotuksia myydessään muihin EU-maihin.