Luotonhallintayhtiö Intrumin laskunvälityksen ja perinnän katsaus kertoo, että yhä useampi muistutuslasku jää maksamatta ja siirtyy perintään. Perintään siirtyvien maksujen määrät ja summat kasvoivat vuoden ensimmäisellä neljänneksellä sekä yritys- että kuluttajaperinnässä. Vuoden 2024 lopulla maksukyvyssä nähtiin lievää parannusta, mutta perintätapausten määrien ja pääomien kasvu voi ennakoida maksukyvyn heikentymistä kevään ja kesän aikana.

Aiempaa suurempi osa muistutetuista laskuista siirtyy perintään sen sijaan, että ne maksettaisiin, paljastaa luotonhallintayhtiö Intrumin laskunvälityksen ja perinnän katsaus. Perintätapausten määrät ja pääomat, eli perintään siirtyvien maksujen summat, kasvoivat vuoden 2025 ensimmäisellä neljänneksellä sekä kuluttaja- että yritysperinnässä.
Perintään siirtyi myös edellistä vuosineljännestä enemmän maksuja kuluttajilta, joilla ei ollut aiempia perintätapauksia. Heillä ei ole kyseisen maksun lisäksi muita maksuja perinnässä, eikä aiempia perintätapauksia viimeisen puolen vuoden ajalta. Ensi kertaa perinnässä olevien henkilöiden osuus kaikista perintätapauksista oli neljä prosenttiyksikköä enemmän kuin vuoden 2024 viimeisellä neljänneksellä.
– Muistutustenkin jälkeen perintään siirtyvien maksujen kasvu voi viitata siihen, että yritykset ja kuluttajat joutuvat nyt priorisoimaan ja lykkäämään maksuja perintään siirtymisen uhasta huolimatta. Tähän viittaa myös se, että perinnässä on nyt aiempaa enemmän tapauksia, joissa henkilöllä ei ole aiempia maksuja perinnässä, sanoo Suomen Intrumin kaupallinen johtaja Juha Iskala.
Perintäonnistumien perusteella yritysten ja kuluttajien maksukyky parani viime vuoden viimeisten kuukausien aikana, mikä näkyy myös yritysten maksuviiveiden laskuna vuoden 2025 alussa. Tämä johtuu uusien perinnän kohteeksi joutuneiden keskimääräistä paremmasta maksukyvystä. Alkuvuoden perintätapausten onnistumisen kehitystä päästään arvioimaan perintäonnistumien perusteella vasta vuoden toisella neljänneksellä.
– Vaikka viime vuoden lopussa ja alkuvuodesta havaittiin lievää taloudellista elpymistä, Suomen talousnäkymät ovat edelleen synkät. Maksukyvyn kohentumisesta ja yritysten maksuviiveiden vähenemisestä huolimatta konkurssien määrä on edelleen kasvanut alkuvuonna. Perintään siirtyvien maksujen ja niiden summien kasvu ennakoi yritysten ja kuluttajien maksukyvyn heikkenemistä kevään ja kesän aikana. Lisäksi Yhdysvaltain arvaamaton talouspolitiikka heikentää luottamusta, mikä jarruttaa jo ennestään tahmeaa kulutuksen elpymistä ja vaarantaa monen yrityksen kasvutavoitteet tai jopa liiketoiminnan kokonaan, Iskala painottaa.