Uutiset

Päästöttömän liikenteen mahdollisuudet

Miten yritykset sekä kunnat voivat toimia päästöttömän liikenteen edistäjinä? Millä käyttövoimalla raskas liikenne kulkee 10 vuoden päästä? Millaisia ratkaisuja kunnat ja työnantajat voivat tehdä edistääkseen päästötöntä liikkumista?

Päästöttömän liikenteen päivässä pureudutaan liikenteen suureen murrokseen asiantuntijoiden johdolla eri näkökulmista. Turun tiedepuistossa, Vierailukeskus Joessa (keskiviikkona 23.3. kello 13-16.30 järjestettävän tapahtuman toteuttavat Turku Science Park Oy ja Yrityssalo Oy. 

Puheenvuoroissa on luvassa muun muassa: Vähähiilisen liikkumisen uudet ratkaisut – Juha Pulmuranta & Noora Salmela, Turun kaupunki & Turun AMK sekä Suurteholataus henkilöauto- ja raskaanliikenteen latauksessa sekä vesiliikenteessä – Intercontrol Oy, Kim Lindholm.

Tapahtumaa järjestävän Turku Science Parkin erityisasiantuntija Raimo Vuopionperä toivoo, että tapahtuma tavoittaisi eteenkin logistiikka-alan ammattilaisia ja ammattiliikennöitsijöitä.

–Tapahtumassa ei puhuta vain autoista, vaan liikenteen kokonaisketjuista. Lisäksi tavoitteena on puhua päästöttömästä liikenteestä hyvin monipuolisesti.

Vuopionperä harmittelee, että keskustelu päästöttömästä liikenteestä typistyy usein vain sähköautoihin, vaikka kenttä on laaja ja muitakin mahdollisuuksia on olemassa paljon erilaisia.

–Mielestäni on ratkaisevaa, että kehitetään myös päästöttömiä polttoaineita, joita nykyiset autot ja laivat voisivat käyttää. Ei ole mitään järkeä romuttaa 5-10 vuotta vanhoja autoja, vaan muuttaa niitä niin, että ne voisivat käyttää myös vähähiilisiä polttoaineita.

Vaihtoehtoiset polttoaineet ovat tähän asti olleet liian kalliita, mutta polttoaineen hinnan noustessa ero pienenee koko ajan. Vuopionperä muistuttaa, että kun nykyään sähköisen liikenteen ongelma on jakeluverkosto, jossa kärvistellään pääosin suurteholatauspisteiden riittävyyden kanssa, niin monien vaihtoehtoisten nestemäisten polttoaineiden tapauksessa jakeluverkosto on jo olemassa maanlaajuisesti.

–Liikenteen muuttuminen on monitasoinen asia, johon pitää jatkossa löytää uudenlaisia ratkaisuja. Toisaalta, tämä tuottaa myös uutta bisnestä, Vuopionperä sanoo.

Päästöttömän liikenteen päivä -tapahtumaan tulee ilmoittautua Turku Business Regionin nettisivujen kautta. Tilaisuuteen voi osallistua myös streamin kautta.