Ecolution on kehittänyt bioreaktorin, joka tuottaa olutmäskistä funktionaalista lannoitetta. Orgaanisessa lannoitteessa ovat mikrobiprosessin jäljiltä ravinteet tallessa. Mäskin hajottaminen mikrobien avulla muodostaa lannoitteelle kyvyn parantaa kasvualustan omaa mikrobituotantoa. Lannoitteen hiilensidontakyky ehkäisee kasvitauteja tavallisia orgaanisia lannoitteita merkittävästi tehokkaammin. Mineraalilannoitteista tällainen ominaisuus puuttuu kokonaan.
Ecolution käsittelee testireaktorillaan Keran Halleilla olevan Tired Uncle -pienpanimon olutmäskiä analyysien tekemiseksi. Ensimmäiset koeajot ovat osoittaneet prosessin toimivan suunnitellusti.
”Selvitämme nyt mäskistä tuotetun lannoitteen ravinnearvoja sekä teemme yhteistyökumppaneidemme kanssa koeviljelyjä, joilla lannoitteen ominaisuudet voidaan varmistaa ja standardoida”, Ecolutionin toimitusjohtaja Pasi Himanen toteaa.
Toukokuussa Keran Halleille asennetaan Ecolutionin tuotannollinen bioreaktori. Sen kapasiteetti riittää hyvin kaikkien kolmen Keran Halleilla toimivan pienpanimon mäskien käsittelemiseen.
”Olutmäskistä saatava lannoite soveltuu monenlaiseen puutarhaviljelyyn orgaanisena maanparannusaineena, joka edistää kasvualustan ja kasvien terveyttä sekä maan hiilensidontaa. Maaperän köyhtymistä esimerkiksi Etelä-Suomen peltomailla voidaan ehkäistä tällaisella funktionaalisella lannoitteella”, Himanen sanoo.
Patentoitu reaktori korvaa kompostoinnin
Bioreaktoria ja sen aerobista biokemiallista prosessia on kehitetty useita vuosia. Käyttötarkoitus on kehitystyön myötä muutettu yhdyskuntajätteen mukana kerättävän biojätteen käsittelystä elintarviketeollisuuden sivuvirtojen käsittelyyn.
Ensisijaiset sivuvirrat ovat olutmäski sekä soijateollisuuden sivuvirta okara. Ne ovat ravinnepitoisia ja hyödynnettävissä lannoitteiksi. Olutmäskin ja okaran pilaantuminen alkaa välittömästi, kun ne tulevat ulos tuotantoprosessista. Siksi mahdollisuus hyödyntää niitä rehuna on rajallista.
”Hallitussa prosessissa ravinteet säilyvät ja niiden jalostusarvo kasvaa. Läpimenoaika on 7–10 vuorokautta, kun taas kompostoinnissa prosessi kestää 1–1,5 vuotta sekä vaatii lisämateriaaleja. Kompostoinnissa osa ravinteista menetetään”, Pasi Himanen kertoo.
Ecolutionin teknologiaa käytetään jo Kiinassa, missä Budweiser China on ottanut Ecolutionin yhteisyrityksen Kangfenin reaktorin koekäyttöön. Lisäksi Kangfen käsittelee jo nyt okaraa sekä suunnittelee 48 bioreaktorin tehtaan rakentamista Xinghuaan tänä vuonna.
Ecolution suunnittelee ensi vaiheessa olutmäskin ja okaran käsittelyä Suomessa sekä muualla Euroopassa. Tutkimus ja tuotekehitys tapahtuu Suomessa. Yhtiön kotipaikka on Espoossa.