Kansainvälistä naisyrittäjyyden päivää vietetään 19. marraskuuta. Suomessa juhlitaan jo päivää aiemmin. Naisyrittäjien osuus Suomen yrityskentästä on Tilastokeskuksen mukaan kasvanut noin 35 prosenttiin. Naisten osuus työnantajayrittäjistä on 22 prosenttia.
Suomen Yrittäjien naisjäsenistä 17 prosenttia ansaitsee alle tuhat euroa kuussa. Miesjäsenillä vastaava luku on kahdeksan prosenttia.
Kymmenen prosenttia naisyrittäjistä tienaa yli 5 000 euroa kuussa. Miesyrittäjistä näin tekee kaksinkertainen määrä.
– Sukupuolijakauman epätasaisuudelle on monia syitä. Yhteiskunnan rakenteet, vanhakantaiset asenteet, verkostojen puutteet ja roolimallien vähäisyys ovat osa monitahoista ongelmaa, sanoo verkostopäällikkö Aicha Manai Suomen Yrittäjistä.
– Edistystä on onneksi nähtävissä, ja naisia on alkanut näky entistä enemmän pörssiyhtiöiden johdossa, pääomasijoittajina sekä yksin- ja työnantajayrittäjinä, Manai jatkaa.
Maailmanlaajuinen tapahtuma – Suomen Webinaari 18.11. klo 9-12
Lauantaina 19. marraskuuta naisyrittäjyyttä juhlistetaan globaalilla tasolla. Women’s Entrepreneurship Day (WEDO) on aloite, joka tukee ja lisää naisten mahdollisuuksia liiketoiminnassa.
Suomessa naisten yrittäjyyspäivää juhlitaan jo perjantaina 18. marraskuuta. Päivää juhlistavan webinaarin teemana ovat rohkeus, voima ja ilo. Jokainen halukas voi osallistua Webinaariin lauantaina klo 9-12.
Tapahtuman lähettiläänä toimii kolmen lapsen äiti ja Nordic Fit Mama -yrityksen omistaja Riina Laaksonen.
– Tapahtuma kokoaa yhteen huikeita, inspiroivia ihmisiä. Erityisesti nyt, rankkojen vuosien jälkeen ja epävarmana aikana on tärkeää tuoda iloa ja inspiraatiota ihmisille. Tapahtuman ytimessä on ilo ja naisyrittäjien juhliminen. Juhliminen ja sen näkeminen, mitä olemme saaneet aikaan jää helposti liian vähälle. Naisyrittäjien yritykset ovat usein pieniä, joten haluan tuoda esille konkreettisia keinoja, millä tavoin naiset voivat saada apua ja kehittää itseään, Laaksonen kertoo.
Tapahtumaan ovat tervetulleita kaikki, jotka kokevat aiheet mielenkiintoisiksi ja sopiviksi omaan tilanteeseensa.
Verkostoilla ja vertaistuella vahva merkitys
Riina Laaksosen mukaan elämme edelleen hyvin vahvasti miesten maailmassa, jossa moni asia on suunniteltu miehille miesten toimesta. Siksi on erityisen tärkeää, että naiset saavat apua ja vertaistukea muilta naisilta.
– Uskon, että me kaikki olemme jossain kohtaa elämäämme saaneet kokea vertaistuen kallisarvoisen merkityksen. Viime aikoina perustajakollegojen kanssa keskusteluissa on toistuvasti tullut esiin uupumus. On ikävää, että niin moni yrittäjä uupuu. Burnout tuntuu olevan se tavallinen tarina.
– Tapahtumassa tuomme esiin yrittäjien mahdollisuuksia ja vapautta. Meillä on suuri vaikutusmahdollisuus omaan työhömme tietyt realiteetit huomioon ottaen. Asioita on mahdollista tehdä uusilla ja erilaisilla tavoilla, ja yrittäjät keskimäärin erittäin luovina ihmisinä ovat mestareita keksimään uudenlaisia ratkaisuja, Laaksonen sanoo.
Vahvistaa yhteiskunnallista osallisuutta
Maailmanlaajuisesti joka kolmas kasvuhakuinen yrittäjä on nainen. GEM-yrittäjyystutkimuksen mukaan matala- ja keskituloisissa maissa 17 prosenttia naisista on yrittäjiä ja 35 prosenttia pyrkii yrittäjiksi.
Yli puolet kehittyvien maiden naisista näkee yrittäjyyden tienä parempaan tulevaisuuteen. Korkean tulotason maissa vastaava luku on 25 prosenttia.
– Katsoi naisyrittäjyyttä pelkästään Suomen tai koko maailman perspektiivistä on selvää, että naisyrittäjyydellä on oma roolinsa kestävässä talouskehityksessä. Yrittäjyys on oiva keino vahvistaa naisten yhteiskunnallista osallisuutta, luoda uusia innovaatioita ja kasvattaa työllisyyttä, sanoo verkostopäällikkö Aicha Manai Suomen Yrittäjistä.
Tietoa ja ilmoittautuminen Suomen Webinaariin: Womenś Entrepreneurship Day (WEDO)
Tapahtumaan ovat tervetulleita yrittäjät, yrittäjyydestä haaveilevat, oman voiman etsijät ja aivan kaikki, jotka kokevat aiheet kiinnostaviksi. Tapahtuma on osallistujille maksuton.
BONUS:
Kaikille osallistujille luvassa 2 x minivalmennus: toinen käsittelee oman verkkokurssin luomista ja toinen liittyy olennaisesti oman hyvinvoinnin ylläpitämiseen.