Miten avaruutta hyödynnetään kestävästi ja miten Suomi on siinä mukana? Mikä on Pate-hiukkasteleskooppi? Mitä avaruusromulle voidaan tehdä? Nyt Turun kaupunginkirjasto on tarttunut aiheeseen ja järjestää tiloissaan Avaruus ja satelliitit -tapahtuman, johon kaikki ovat tervetulleita keskustelemaan Suomen Akatemian Kestävän avaruustieteen ja -tekniikan huippuyksikön tutkijoiden johdolla.
Vuosikymmeniä jatkunut avaruuden valloitus on johtanut tilanteeseen, jossa Maata ympäröiville kiertoradoille on kertynyt vaarallisen paljon tavaraa. Turun yliopiston tutkijat ovat takaamassa Maan lähiavaruuden kestävää kehitystä tulevaisuudessa maitopurkin kokoisen Pate-hiukkasteleskoopin avulla. Uusi turkulainen laite voi auttaa ratkaisemaan kiertoratoja vaivaavan avaruusromuongelman. Pate ammutaan avaruuteen suomalaisen Foresail-1-satelliitin mukana. Avaruudessa Pate kerää Maata ympäröivistä säteilyvyöhykkeistä tietoja, joiden avulla yritetään rakentaa kestävämpiä satelliitteja.
– Foresail-1 on Kestävän avaruustieteen ja -tekniikan huippuyksikön ensimmäinen satelliitti. Huippuyksikkö tutkii avaruuden olosuhteita tavoitteinaan kehittää entistä kestävämpiä piensatelliitteja, jotka eivät muutu avaruusromuksi, Turun yliopiston avaruusfysiikan professori Rami Vainio kertoo.
Entä miten avaruuteen nykyään pääsee ja mitä haasteita avaruudessa toimimiseen liittyy? Turun pääkirjastossa järjestettävässä Avaruus ja satelliitit -tapahtumassa tutkijat vetävät huippumielenkiintoisen paneelikeskustelun, jossa käsitellään kestävän avaruuden hyödyntämisen lisäksi myös avaruusmatkustamista.
Aluekehityshankkeen avulla tapahtumia erilaisista ilmiöistä
Tapahtuma on tuotettu Uudet ilmiöt tutuksi kirjastossa -projektissa, joka on osa Turun kaupunginkirjaston vastuulla olevaa alueellista kehittämistoimintaa (AKE). Turun AKE-alueeseen kuuluvat Varsinais-Suomen ja Satakunnan kunnat. Hankkeen tarkoitus on tuoda uusia teknologisia, yhteiskunnallisia ja muita ajankohtaisia ilmiöitä tutuksi ihmisille Varsinais-Suomen ja Satakunnan kirjastoissa. Hankkeessa suunnitellaan ja hankitaan kirjastoille valmiita laadukkaita tapahtumapaketteja, joita omiin tiloihinsa tuomalla pienetkin kirjastot voivat välittää ihmisille luotettavaa tietoa tiiviissä ja helposti omaksuttavassa muodossa.
– Toivon että tapahtuman aihe houkuttaa kirjastoon yleisöä, joka ei ehkä ole tottunut osallistumaan kirjastossa järjestettäviin tapahtumiin. Haluan projektin avulla osoittaa, miten mielenkiintoista sisältöä omassa lähikirjastossa on tarjolla, kertoo projektin koordinaattori Selina Raunio Turun AKEsta.
Avaruus ja satelliitit -tapahtuma järjestetään Turun kaupunginkirjaston Studiossa 16.8. klo 18—19. Tapahtumaan ei ole ennakkoilmoittautumista.