Yrittäjän päivän juhlan puhujat luotsaavat yrityksiä ja yksilöitä kohti muutoksia
Koneita voidaan mitata niiden tehokkuuden kautta, ihmisiä ei, sanoo futuristi Niko Herlin.
–Ei kukaan voi olla koko ajan tehokas. Kaikki luovuus ja hyvät ideat kumpuavat usein siitä, että on tylsää. Mielestäni ei ole ollenkaan hyvä juttu, että työpaikalla mitataan jopa 15 minuutin tarkkuudella sitä, mitä kukakin tekee. Koko päivä pitäisi olla tehokasta tekemistä, mutta eihän se ole mahdollista!
–Sitten varataan torstaihin kello 10-11 ideointipalaveri, ja siinä pitäisi puristaa parhaat ideat. Ei se synny niin! Jos kaikessa mitataan tehokkuutta ja kaikki on suunniteltua ja jokaisella palaverilla agenda, silloin tehdään koko ajan sitä samaa mitä tähänkin asti. Ei silloin synny mitään uutta!
Herlin haluaisikin, että ihmisten työpanosta mitattaisiin muilla tavoin kuin vain tehokkuusvaatimuksen kautta.
Työntekijän hyvinvointi
kuuluu myös yritykselle
Muutoskyvyn perustana on hyvinvointi, sanoo resilienssivalmentaja Ulrika Björkstam.
–Jos nukut yöllä huonosti ja stressaat asioita mielessäsi, jätät aamiaisen väliin, olet koko päivän Teams-palavereissa ja napostelet vain niiden lomassa jotain pientä, olet päivän päätteeksi väsynyt, nälkäinen ja kiukkuinen. Se ei ole se mielentila, missä pystyt parhaiten ratkaiseman ongelmia tai oppiman uutta.
Hyvä uni, terveellinen ruokavalio ja liikunta ovat yksilön hyvinvoinnin perusta, ja niistä muodostuu myös organisaation hyvinvointi.
–Jos työntekijällä on ongelmia vaikkapa nukkumisen kanssa, ei kannata ajatella, että ei liity meihin, se on hänen oma ongelmansa. Tällaisiin asioihin kannattaa panostaa, sillä ne vaikuttavat koko työyhteisöön, Björkstam ja Herlin sanovat.
Unohda visiot,
luo yritykselle unelma
Yritysten visioiden sijaan Herlin puhuisi mieluummin unelmista. Unelma on helpommin ymmärrettävä asia, ja usein sellainen, johon koko henkilöstö voisi sitoutua.
–Unelmien pitää olla rohkeita! Jos ne ovat maltillisia, eivät ne silloin ole unelmia. Toisaalta niiden pitäisi olla sellaisia, että ne ovat saavutettavissa – ainakin kovalla työllä ja ripauksella onnea, Herlin sanoo.
–Rohkeus ei ole sitä, ettei pelota, vaan sitä että toimii silti vaikka pelottaisi, täydentää Björkstam.
Herlin ja Björkstam muistuttavat, että muutoksissa yhteisön tuli on korvaamattoman tärkeää.
– Kukaan ei pysty muutoksiin yksin, eikä kenenkään tarvitsekaan. Ne organisaatiot, jotka pärjäävät parhaiten muutoksissa, ovat sellaisia, että niissä ihmiset luottavat toisiinsa ja voivat pyytää apua toisiltaan. Tärkein asia menestyvälle organisaatiolle on psykologinen turvallisuus.