Turussa kerätään apua Ukrainan sotaa paenneiden auttamiseksi. Kuvituskuva.
Uutiset

Avustuspiste Turussa kerää materiaalista apua Ukrainasta tulleille

Turussa aletaan kerätä materiaalista apua Ukrainan sotaa paenneiden auttamiseksi Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän, Turun kaupungin ja Punaisen Ristin yhteisessä Avustuspisteessä. 

Avustuspiste avautuu Itäharjulle osoitteeseen Rautakatu 10 maanantaina 28.3. Lahjoituksia voi tuoda Avustuspisteeseen maanantaisin klo 9–18 ja tiistaisin klo 10–14. Avustuspisteeseen on sisäänkäynti Ilmarisenkadun puolelta.  

Lahjoituksena otetaan vastaan: 

 • Käyttämättömiä hygieniatarvikkeita 
 • Reppuja  
 • Askartelutarvikkeita  
 • Kertakäyttöisiä hengityssuojaimia ja koronatestejä  
 • Puhtaita (vastapestyjä) ja ehjiä lakanoita ja pyyhkeitä  
 • Vaippoja, puhdistuspyyhkeitä  
 • Keittiötarvikkeita; astioita, aterimia, ruuanlaittovälineitä, kattiloita ja paistinpannuja  
 • Hyväkuntoisia leluja, pelejä ja polkupyöriä. Pehmolelujen tulee olla uusia tai pestyjä 
 • Kuivaruokaa, säilykkeitä, vauvanruokaa, äidinmaidonkorviketta  
 • Siivoustarvikkeita 
 • Isoja kestokasseja 

Jotta lahjoituksia voidaan antaa eteenpäin tarvitsijoille, on tärkeää, että ne ovat hyväkuntoisia ja puhtaita. Vaatelahjoituksia ei tällä hetkellä voida ottaa vastaan. Tilanteen muuttuessa siitä kerrotaan Avustuspisteen verkkosivuilla.

Lahjoittamisesta voi kysyä tarkemmin sähköpostitse avustuspisteturku@evl.fi tai puhelimitse 040 341 7600. Puhelinnumero vastaa maanantaista perjantaihin klo 9–15.  

Tarkemmat tiedot lahjoitustilanteesta osoitteesta avustuspisteturku.fi

Materiaalista apua tarvitseville ukrainalaisille Avustuspiste on avoinna tiistaisin klo 14–18 sekä keskiviikkoisin ja torstaisin klo 9–15. Apua voi hakea maanantaista 4.4. alkaen. 

Pakolaisia autetaan yhteistyössä 

Varsinais-Suomen alueelle on tullut noin 2100 tilapäiseen suojeluun hakeutunutta Ukrainan sotaa paennutta, heistä suurin osa asuu yksityismajoituksessa. Tulijat ovat pääosin naisia ja lapsia. Majoitus järjestetään SPR:n kautta tai yksityismajoituksena.

Varsinais-Suomeen ja Turkuun 90 vrk:n oleskeluluvalla tulleiden ukrainalaisten määrästä ei ole tarkkaa tietoa.  

Pakolaisille järjestetään hätämajoitusta ja muita akuutteja sosiaalipalveluja, henkistä tukea ja kriisityötä. Tilannetta hoidetaan kokonaisuudessaan yhteistyössä SPR:n seurakuntien, 3. sektorin sekä muiden kuntien kanssa.

Turussa maanantaina avautuvan keräyspisteen lisäksi valmistelussa on ukrainankielinen neuvontapiste. Ukrainan passi käy Fölissä bussilippuna. 

Pakolaisille tarkoitettua tietoa kootaan seuraaviin osoitteisiin ukrainaksi, venäjäksi, suomeksi ja englanniksi. 

 Kaupunkilaisille suunnattua tietoa kootaan verkkoon suomeksi ja englanniksi. 

Heirol kerää keittiövälineitä

Myös monet varsinaissuomalaiset yritykset auttavat osaltaan ukrainalaisia.

Turkulainen keittiövälinebrändi Heirol lahjoittaa hyväntekeväisyysjärjestö Inno Ukrainen kautta ison määrän keittiön perusvälineitä. Mutta koska tarve on niin suuri, ja koko ajan kasvava, apua tarvitaan vielä enemmän. 

Heirol kerääkin lahjoituksia toimitettavaksi eteenpäin. Tarpeettomia, mutta edelleen käyttökelpoisia keittiövälineitä voi toimittaa Turun keskustassa sijaitsevaan Heirol Shoppiin (Kauppiaskatu 4). Mikäli mitään lahjoitettavaa ei omasta takaa löydy, keittiövälineen voi ostaa Heirol Shopista ja yritys toimittaa ne perille asiakkaan puolesta.

Lisätietoja Inno Ukrainasta: https://www.facebook.com/InnoUkraine

Heurol Shop Turun aukioloajat: ma – pe 10–18, la 10–15. Lahjoituksia otetaan vastaan aina lauantaihin 2.4. asti. Lahjoitusaikaa pidennetään tarvittaessa, mikäli tarvetta vielä on.