Kannattaa muistaa, että puhelimen näyttämä lokaatio ei aina vastaa auton sijaintia.
Uutiset

Älä tee näin – kolme yleisintä sakkoon johtavaa virhettä pysäköinnin maksamisessa

Kolme yleistä erhettä, joiden takia mobiilipysäköinnin käyttäjät saavat pysäköintivirhemaksuja.

1. Pysäköinti maksetaan väärälle alueelle
Yleisin pysäköintivirhemaksuun johtava virhe mobiilipysäköinnin kanssa on maksaminen väärälle parkkialueelle. Tähän voi johtaa se, että luotetaan pelkästään puhelimen gps-paikannukseen. Puhelimen näyttämä lokaatio ei aina vastaa auton sijaintia – etenkin jos auto on lähellä pysäköintialueiden rajakohtia. On siis aina hyvä varmistaa oikea aluenumero alueen kylteistä ja tarvittaessa vaihtaa itse sovelluksen kartalta alue oikeaksi.

2. Unohtuu, että paikannus seuraa puhelinta
Toinen yleinen tapa siihen, että mobiilipysäköinnin paikannus ajautuu väärälle alueelle, on se, että autoilija aloittaa pysäköinnin sovelluksella vasta autolta poistuessaan. Tällöin unohtuu, että paikannus seuraa puhelinta, ei autoa.

3. Pysäköinti maksetaan väärälle autolle
Mobiilipysäköinti kohdistuu aina tietylle autolle. Auto ilmoitetaan rekisterinumerolla. Pysäköinninvalvonta katsoo rekisterinumeron perusteella, onko pysäköintimaksu maksettu. Toisinaan mobiilipysäköinti maksetaan väärälle autolle, koska unohtuu päivittää oikea rekisterinumero sovellukseen. Näin käy tyypillisimmin, jos auto on lainassa, vuokralla tai taloudessa on useita autoja.

Ongelmat listasi tiedotteessaan pysäköintipalvelu EasyPark.
Lisäksi yritys kertoo asiakaspalveluunsa liki päivittäin tulevista pyynnöistä:

Missä autoni on?
– Ihmiset unohtavat, mihin ovat pysäköineet autonsa ja luulevat pysäköintimaksupalvelun pystyvän paikantamaan sen. Yleisintä parkkihalleissa. Mutta pysäköintimaksupalvelulla ei ole minkään auton paikannustietoa, EasyParkin Suomen maajohtaja Aleksi Kolehmainen vastaa.

Miksi ette ole auranneet parkkipaikkaa lumesta?
– Pysäköintisovellus helpottaa parkkitilan löytämistä ja pysäköinnin maksamista. Katukunnossapidosta vastaavat kuitenkin muut toimijat. On ihan ymmärrettävää, ettei ihmisillä ole tietoa, kenen pitäisi hoitaa lumityöt. Yleensä se taho on kiinteistön tai alueen omistaja tai parkkialueen operaattori, Kolehmainen vastaa.

Miksi en saanut pysäköidä oven eteen, vaikka maksoin pysäköintimaksun?
– On melko yleistä, että tieliikennelakia rikkovasta pysäköinnistä johtuvan pysäköintivirhemaksun saanut ihmettelee, miksi niin kävi, vaikka hän oli maksanut pysäköintiajastaan. On syytä muistaa, että pysäköintimaksuissa maksetaan vain aika, jonka auto saa olla pysäköitynä tietyllä pysäköintialueella. Lain rikkomiseen se ei oikeuta. Ei saa ajaa oven eteen, ei pysäköidä liian lähelle suojatietä eikä parkkeerata invapaikalle, Kolehmainen vastaa.