Uutiset

Myrsky lähestyy Varsinais-Suomea – näin suojaat kotisi ja ennaltaehkäiset vahinkoja

Kevätmyrskyjen voimakkuudet vaihtelevat aina napakasta tuulesta mittavia omaisuus- ja vesivahinkoja aiheuttaviin rajuilmoihin. Keräsimme vinkkejä, kuinka voit suojata kotia myrskyltä ja kuinka toimia vahingon sattuessa.

Kun sääennusteet lupaavat myrskyä tai myräkkää, voi pyrkiä ennalta suojaamaan kotia ja muuta omaisuuttaan vahingoilta. Kun myrsky jo iskee päälle, on paras siirtyä seuraamaan luonnonvoimien myllerrystä hetkeksi sisätiloista.

– -Ennen myrskyä kannattaa siirtää pihalta kaikki irtonaiset tavarat varastoon tai kiinnittää ne siten, ettei tuuli pääse niitä lennättämään. Ajoneuvot kannattaa ajaa autotalliin tai siirtää ainakin loitommas puista. Eniten omaisuusvahinkoja myrkyissä aiheutuu yleensä juuri puunkaatumisista, joita Ilmatieteen laitos ennustaa lauantaille Varsinais-Suomessa.
Myös itse tuuli ja sade voivat tehdä tuhojaan ja esimerkiksi sähkökatkot sulattaa pakastimia tai virtapiikit rikkoa laitteita, kertoo korvausjohtaja Marko Erkkilä LähiTapiola Varsinais-Suomesta.

Tuulen voimakkuuden ja sade-ennusteiden kehitystä voi seurata esimerkiksi Ilmatieteen laitoksen antamista varoituksista.

-Jos puu kaatuu myrskyssä rakennuksen päälle tai jää nojaamaan esimerkiksi toista puuta vasten, on hyvä kutsua apua paikalle. Omaisuusvahinkojen korjaamiseen ei kannata ryhtyä kesken myrskyn, mutta kun sen voi tehdä turvallisesti, on syytä pyrkiä ennaltaehkäisemään lisävahinkoja.

Ennen myrskyä kannattaa myös varautua mahdollisiin sähkökatkoihin. Pahimmillaan ne voivat venyä etenkin harvaan asutuilla alueilla useampiin päivää, jos tuulet ovat painaneet puita sähkölinjoille. Tällöin lämmitys, vedenjakelu ja puhelimen toiminta voivat häiriintyä.

-Kotoa kannattaa aina löytyä sen verran syötävää, että siitä saa pariksi päiväksi ruoan ilman sähköä. Kännykät ja tietokoneet on myös hyvä ladata täyteen ennen myrskyä. Poikkeustilanteessa kannattaa muistaa myös naapurit: asuuko lähistöllä esimerkiksi ihmisiä, jotka voisivat tarvita apua raivaustöissä? Sähkökatkon pitkittyessä kannattaa joka tapauksessa varmistaa, että naapurilla on kaikki kunnossa esimerkiksi ruoan ja lämmityksen suhteen.

Tässä keinoja, kuinka voit ennaltaehkäistä myrskyvahinkoja kotona ja tarvittaessa toimia vahingon sattuessa.
Toimi näin, kun myrsky lähestyy:
• Siirrä pihalta kalusteet ja muu irtaimisto esimerkiksi varastoon tai sido ne kiinni johonkin kiinteään.
• Selvitä etukäteen, mistä saat katkaistua sähköt ja veden, jotta voit myrskyn iskiessä tarvittaessa toimia nopeasti. Ukkosen varalta virta kannattaa katkaista ainakin niistä sähkölaitteista, joihin pääset käsiksi. Ennen myrskyä lataa puhelimet, varaa juomavettä ja tarkista taskulampun paristot.
• Siirrä ajoneuvot ja muu arvokas omaisuus autotalliin tai ainakin riittävän loitolle puista.
• Sulje ovet ja ikkunat. Tarkista myös, että mahdolliset kattoikkunat ja parvekelasitukset ovat kiinni.
• Jos mahdollista, käy tekemässä suojatoimia myös mökillä. Tarkista, että veneen kiinnitykset laiturissa ovat kunnossa.
• Pidä eläimet sisällä myrskyn aikana.
Toimi näin, jos myrsky aiheuttaa vahinkoa:
• Valokuvaa vaurioituneet alueet mahdollisuuksien mukaan ennen raivaustöitä. Kuvissa tulisi näkyä yleiskuva vakuutetusta omaisuudesta sekä lähikuvia vaurioituneesta omaisuudesta.
• Aloita rakennuksen suojaaminen mahdollisimman pian. Poista rakennuksen päälle kaatuneet, nojaavat tai kaatumisvaarassa olevat puut. Pidä huolta omasta ja muiden turvallisuudesta! Pyydä puunraivaukseen tarvittaessa apua ammattilaisilta tai pelastuslaitokselta.
• Suojaa vaurioitunut vesikatto mahdollisuuksien mukaan pressulla, jotta sade- tai sulamisvesi ei pääse rakennuksen sisään. Muista käyttää asianmukaisia turvavälineitä tehdessäsi korjaustöitä.
• Sähkökatkon sattuessa pidä pakastin suljettuna. Elintarvikkeet säilyvät tällöin vahingoittumattomina useita tunteja.
• Suuremman vahingon sattuessa varaa vakuutusyhtiöllesi mahdollisuus tarkastaa vahinko paikan päällä. Älä hävitä vahingoittunutta omaisuutta itse. Hae korvausta viimeistä vuoden sisällä vahingosta.
• Jos haluat hoitaa toisen henkilön korvausasioita, tarvitset valtakirjan.